Ο Τσίπρας σηκώνει τα φλάμπουρα της επανάστασης αλλά θα ψηφίσει τα πάντα (Συνέντευξη του Β. Οικονόμου στην κυριακάτικη KONTRANEWS 12-2-2017)

1.Η Ν.Δ ακολουθεί μια πολύ σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή στο θέμα της αξιολόγησης. Εσείς τι θα κάνατε; Θα  κάνατε μια διαπραγμάτευση με την οποία θα συμφωνούσαν οι δανειστές;

 

Δυστυχώς για τους Έλληνες πολίτες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι οι καλύτεροι «φίλοι» της Τρόικας στην Ελλάδα. Παρά τα επαναστατικά φλάμπουρα που υψώνει για επικοινωνιακούς λόγους και μόνο, ο κ. Τσίπρας  θα ψηφίσει τα πάντα .Υπάρχει πολύ μεγάλη εμμονή στην εξουσία , η οποία τους οδηγεί στη ψήφιση  όλων  των  δυσβάσταχτων μέτρων.

Το μεγάλο πρόβλημα της τελευταίας  απόφασης του Eurogroup είναι ότι παγιδεύει την Κυβέρνηση σε μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Δημιουργείται δηλαδή  ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο πηγαίνει πολύ πέρα από το  2018, είναι δηλαδή το νέο 4ο Μνημόνιο. Δυστυχώς  δεν μπορέσαμε ποτέ αξιόπιστα να πάμε στην Ευρώπη ως χώρα και να πούμε ότι εμείς θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα ως προς το διαρθρωτικό του σκέλος, χωρίς αστερίσκους. Εάν την ιδιοκτησία των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων την είχε η κυβέρνηση  , τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα στη διαπραγμάτευση.  Αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη Κυβέρνηση.

Η σημερινή δήθεν κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση δεν πιστεύει στην ελληνική οικονομία και σε όσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούνται. Απαιτείται πλέον μια συνολική επανεκκίνηση, που η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν μπορεί και δε θέλει να κάνει. Η ΝΔ δεν ακολουθεί το δρόμο του λαϊκισμού. Δε θα τάξει τα πάντα στους πάντες, ώστε να κερδίσει εκλογές.  Όταν οι δανειστές αντιληφθούν ότι απέναντι τους κάθεται μια κυβέρνηση που όσα λέει τα εννοεί, τότε τα περιθώρια κινήσεων θα είναι μεγαλύτερα. Δείτε για παράδειγμα,  τον τομέα της υγείας. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια ισοπεδωτική πολιτική που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας εξαιτίας των κυβερνητικών ιδεοληψιών. Η ΝΔ θα πάει σε «μετωπική» κόντρα με αυτές τις αντιλήψεις. Θα πάει κόντρα σε αυτήν την «επικίνδυνη» ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ας το γνωρίζουν όλοι : Η ανοχή τελείωσε….

 

  1. Τι έχετε να πείτε για τα σενάρια που μιλούν για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει εκτός Ευρωζώνης;

 

Αυτοί οι «σκελετοί» καλό θα είναι να μείνουν για πάντα στο ντουλάπι. Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και θα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της κοινής νομισματικής πολιτικής. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη ακόμα και συζήτηση κάνει κακό στην προσπάθεια της χώρας για ανάταξη της οικονομίας και σαμποτάρει τη χώρα διεθνώς. Δυστυχώς  φορείς των συγκεκριμένων σεναρίων έχουν γίνει κυβερνητικοί βουλευτές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επανέφεραν τη δραχμή στο δημόσιο διάλογο. Προφανώς κάτι έχουν στο μυαλό τους , αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθείς πού το πάει αυτή η κυβέρνηση. Ας τα βρουν μεταξύ τους. Η χώρα και το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από τον κ. Τσίπρα.

 

  1. Η Ν.Δ υπάρχει ενδεχόμενο να ψηφίσει το πακέτο των μέτρων για να κλείσει η αξιολόγηση;

 

Όχι, σε καμία περίπτωση. Η κυβέρνηση ας μην ψάχνει συνενόχους στην αντιπολίτευση. Τα νέα σκληρά μέτρα του 4ου Μνημονίου είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας του κ. Τσίπρα και θα έχουν αποκλειστικά την υπογραφή του.

4. Το κόμμα σας πιστεύει ότι η μόνη λύση για να βγει η χώρα από το τέλμα είναι οι εκλογές. Τι θα αλλάξετε;

 

Τις εκλογές δεν τις ζητάει η ΝΔ. Τις απαιτεί η κοινωνία. Μια βόλτα στους δρόμους αρκεί για να το καταλάβει κάποιος. Όμως πού  να αντιληφθεί ο κ.Τσιπρας το τί συμβαίνει στην κοινωνία , όταν παραμένει κλεισμένος στο «κλουβί» του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός είναι  εγκλωβισμένος  στο δικό του αδιέξοδο  και δεν τολμάει να εφαρμόσει αυτά που υπογράφει. Ταυτόχρονα όμως δε θέλει να έρθει σε ρήξη με τον Σόιμπλε και την Τρόικα και να οδηγήσει τη  χώρα σε εκλογές επειδή γνωρίζει πολύ καλά το αποτέλεσμα.  Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας έχει μικρά περιθώρια ελιγμών. Η Κυβέρνηση καταρρέει κάθε μέρα και πιο πολύ, γιατί είπε μεγάλα ψέματα στον ελληνικό λαό.  Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και έρχεται  η ώρα του λογαριασμού. Οι εκλογές σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσουν λύτρωση για τη χώρα.

 

5.Την ώρα που η κυβέρνηση ζητά τη δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Κυριάκου και της Μαρέβα το κόμμα σας σηκώνει ψηλά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι .Πολλοί λένε ότι πρόκειται για συμψηφισμό.

 

Όσοι μιλάνε για συμψηφισμό, απλώς νιώθουν εκτεθειμένοι με τα όσα όλη η Ελλάδα έμαθε για το ταξίδι του κ. Τσίπρα στο Παρίσι. Πρόκειται για ένα ταξίδι που κρατήθηκε κρυφό. Εάν δεν υπήρχε η αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τον Άδωνη Γεωργιάδη αντιλαμβάνεστε ότι ουδείς θα είχε μάθει το παραμικρό. Γιατί άραγε έγιναν αυτές οι επισκέψεις στους Rothschild  χωρίς την παρουσία εξειδικευμένων κυβερνητικών στελεχών πάνω στο αντικείμενο; Ποιά είναι η σχέση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου με την τράπεζα Rothschild; Αναφορικά πάντως με την περίπτωση του πόθεν έσχες της Μαρέβας Μητσοτάκη είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τις προσωπικές επιθέσεις προς τον πρόεδρο της ΝΔ , από την πρώτη μέρα της εκλογής του. Πάντως όποιος θεωρεί ότι εκλογές κερδίζονται με τέτοια επικοινωνιακά πυροτεχνήματα είναι γελασμένος…

 

  1. Τι ρόλο πιστεύετε ότι θα παίξει ο Τράμπ στις εξελίξεις για την Ελλάδα αλλά και πόσο μπορεί να επηρεάσει η τυχόν αλλαγή στην Ε.Ε με το μαραθώνιο εκλογών;

 

Αυτή την στιγμή χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία και υπευθυνότητα από την ελληνική κυβέρνηση , αναφορικά με τους διεθνείς συσχετισμούς. Πρέπει να αντιληφθούν όλες οι πλευρές ότι η συγκυρία είναι κρίσιμη και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί. Γνώμονας θα πρέπει να είναι το εθνικό συμφέρον.