Ήρθε η ώρα να μπει τάξη στην Υγεία ( Άρθρο του Βουλευτή Επικρατείας και Τομεάρχη Υγείας Β. Οικονόμου στην Capital 4.4.17 )

Δυστυχώς καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες εικόνων που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα και κάθε άλλο παρά τιμούν τη χώρα μας, στον  τομέα της υγείας.  Η σημερινή  ηγεσία του υπουργείου Υγείας  συνεχίζει να λάμπει δια της απουσίας της. Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που στέλνει η ΝΔ στους πολίτες είναι ένα : H  ανοχή της σε αυτή την επικίνδυνη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τελειώσει. Οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες προτάσεις, ειλικρινείς προσεγγίσεις και πάνω από όλα ΑΛΗΘΕΙΕΣ, που μόνο η ΝΔ του  Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να δώσει .

Πιο συγκεκριμένα η ΝΔ θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει  μέσα στο αμέσως προσεχές  διάστημα το κυβερνητικό της πρόγραμμα για την υγεία .

Ένα σχέδιο που βασίζεται  σε πέντε   άξονες :  Tην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί και τoν κορμό του προγράμματος, το νέο  αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων, την πολιτική για τους χρονίως πάσχοντες,  τα ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας. Κεντρικό ρόλο στην πολιτική της δημόσιας υγείας θα παίξει ο γιατρός της οικογένειας.

Παράλληλα σκοπεύουμε να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα σε νέους γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες  τους στην πατρίδα μας, ώστε να μη φεύγουν στο εξωτερικό και έτσι η Ελλάδα να χάνει σημαντικό επιστημονικό κεφάλαιο, την κρίσιμη αυτή συγκυρία. Κομβικό σημείο στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας αποτελεί η δυνατότητα πρόσβασης στο καινοτόμο φάρμακο καθώς και η ανάπτυξη των κλινικών μελετών. Κυρίαρχο μέλημα  της νέας διακυβέρνησης θα είναι η προστασία των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη, μια και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να λαμβάνουν τα «καινοτόμα» φάρμακα τους εγκαίρως και με απόλυτη ασφάλεια.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας είναι χωρίς αμφιβολία και η αξιοποίηση της ελληνικής φαρμοκοβιομηχανίας , καθώς πιστεύουμε σε αυτή και την κατατάσσουμε στα ελληνικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Η ΝΔ δεν υπόσχεται  θαύματα από την μία ημέρα στην άλλη. Δεσμευόμαστε όμως για ανατροπές στον τρόπο Οργάνωσης και λειτουργίας του ευαίσθητου αυτού τομέα. Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για μαθητευόμενους μάγους αλλά ούτε και για ταχυδακτυλουργούς. Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένες προτάσεις για να βγει από την κρίση και η ΝΔ μακριά από ιδεοληψίες και λαϊκίστικες συμπεριφορές, επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα της υγείας . Προκρίνουμε για παράδειγμα  την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Υγεία με την σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να υπάρξει άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και δομές, με στόχο και την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων, ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό θα καλύψουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις των ανασφάλιστων πολιτών ενώ θα δημιουργήσουμε ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο ασφαλισμένου για να υπάρξει άμεση, γρήγορη και χαμηλού κόστους εξυπηρέτηση. Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι απούσα και στο χώρο αυτό.

Η ώρα του συμμαζέματος στην υγεία έφτασε. Τα μεγάλα λόγια και οι παχιές υποσχέσεις περνάνε στο παρελθόν. Ο λαϊκισμός και η φτηνή επικοινωνιακή διαχείριση θα αφήσει τη θέση τους στην ουσία και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.