Β. Οικονόμου: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τη χώρα (Συνέντευξη στην Ημερησία 13-4-2017)

 

 

 

Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, την περασμένη εβδομάδα, εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία εντός του μήνα όπως επιδιώκει η κυβέρνηση;

Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Η Κυβέρνηση καθυστερεί  συνειδητά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Με την συγκεκριμένη «παρέα» στο Μέγαρο Μαξίμου κανείς δεν μπορεί να είναι  σίγουρος για τίποτα.

Το κόστος στην καθυστέρηση του κλεισίματος των αξιολογήσεων είναι τεράστιο. Mέχρι σήμερα το γεγονός αυτό έχει κοστίσει : Ένα 3ο, αχρείαστο, Μνημόνιο. Κεφαλαιακούς περιορισμούς, που ακόμη υφίστανται.Το Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, διάρκειας ενός αιώνα. Τον οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη».

Οσο για την καινούργια  θεωρία της κυβερνητικής προπαγάνδας, τα αντίμετρα , αποτελούν το πιο σύντομο ανέκδοτο. Θα έπρεπε να μην υποτιμούν τόσο την νοημοσυνη  των ελλήνων πολιτών .

 imerisia 13-4-2017

Η ΝΔ, δια του εκπροσώπου της, είχε επισημάνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας αν δεν έκλεινε η αξιολόγηση. Με την ολοκλήρωσή της, ανεξαρτήτως του περιεχομένου της, απομακρύνει τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» που θα οδηγούσε σε χρεοκοπία;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης αυξάνει το λογαριασμό και οδηγεί τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα. Η πολιτική του κ. Τσίπρα, οι πρακτικές του και τα μέσα που χρησιμοποιεί, είναι απέναντι στη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, από την οποία έχει πλέον πάρει διαζύγιο η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ . Εδώ που έχουμε φτάσει με αυτήν την δήθεν αριστερή  κυβέρνηση, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση οδηγούμαστε σε χρεοκοπία αλλά πλέον και αν κλείσει, η χώρα θα σέρνεται σε συνθήκες ύφεσης, οικονομικής οπισθοδρόμησης και μαρασμού. «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» που λέει ο λαός μας , με τον κ.Τσιπρα να έχει την αποκλειστική ευθύνη.

 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ενδέχεται μια κυβέρνηση της ΝΔ να είναι εκείνη που θα κληθεί να υλοποιήσει τη συμφωνία που θα υπογραφεί τώρα. Πως θα αντιμετωπίσετε μια τέτοια εξέλιξη, με δεδομένα, μάλιστα και να υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα σας δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσετε σε μείωση της φορολογίας;

 

Κλειδί για όποια αλλαγή σε ήδη αποφασισμένες κυβερνητικές επιλογές είναι ένα : Αξιοπιστία και μόνο. Μόλις γίνει αντιληπτό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει την ιδιοκτησια των μεταρρυθμίσεων,  τότε το κλίμα θα αλλάξει και η αλλαγή θα αποτυπωθεί και σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής. Εμείς προφανώς και θεωρούμε ότι η χώρα έχει συνέχεια, δεν ακολουθούμε το δρόμο Τσιπρα .

Ομως είναι σαφές ότι μόλις οι δανειστές μας αντιληφθούν ότι έχουν να κάνουν με έναν αξιόπιστο πρωθυπουργό και μία κυβερνηση με έντονο μεταρρυθμιστικό πρόσημο , είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν στη χώρα μας τον απαραίτητο «δημοσιονομικό» αέρα. Εναν αέρα τον οποίο έχει ανάγκη ο τόπος.

 

Η ΝΔ έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι θα καταψηφίσει στη Βουλή τόσο το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων όσο και τα αντίμετρα. Θα καταψηφίσετε εκ προοιμίου και τις συμφωνίες για την ενέργεια και τα  εργασιακά ή η στάση θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των αλλαγών σε αυτά τα θέματα;

 

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει μέτρα. Δεν θα ψηφίσουμε το δημοσιονομικό πακέτο. Ο λογαριασμός είναι του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος θα τον επωμιστεί και θα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη υπογράψει νέα μέτρα, από την στιγμή που έχει δεχθεί μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα πέρα από το 2018. Αυτό είναι το 4Ο Μνημόνιο Τσίπρα! Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό.

Το μόνο που απομένει είναι ο τρόπος σερβιρίσματος από την κυβερνητική πλευρά. Ας μην κρυβόμαστε και ας προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να ψάχνει συνενόχους.

 

Μαθαίνουμε ότι πολύ σύντομα θα παρουσιάσετε τις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ για τον  τομέα της Υγείας.  Οι αλλαγές που θα προτείνετε θα κινούνται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των σημερινών οξυμένων προβλημάτων, μέσα στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος Υγείας ή θα προχωρήσετε σε πλήρη αναδόμηση του ΕΣΥ;

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ  για την Υγεία θα βασίζεται σε πέντε κύριους άξονες : την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί και τoν κορμό του προγράμματος μας, το νέο  αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων, την πολιτική για τους χρονίως πάσχοντες, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί για τη Ν.Δ. ένα από τους κύριους στόχους της μεταρρύθμισης στο χώρο της Υγείας καθότι θα φέρει τον Πολίτη στο κέντρο των αποφάσεων και εξελίξεων, με βασικό κριτήριο την παροχή στο άτομο και την οικογένεια των παροχών Υγείας που αρμόζουν σε Ευρωπαίο Πολίτη  του 21ου αιώνα.

Κεντρικό ρόλο στην πολιτική της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα παίξει ο γιατρός της οικογένειας. Η ΝΔ μακριά από ιδεοληψίες και λαϊκίστικες συμπεριφορές, επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Υγεία με την σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να υπάρξει άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και δομές, με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Η εφαρμογή ενός αποκεντρωμένου περιφερειακού συστήματος διοίκησης και λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω αποτελεσματικότητα στην απόδοση των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ πρωτεύοντα ρόλο έχει η ανάπτυξη Δικτύου Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων με επίκεντρο πάντοτε τον ιατρό της οικογένειας. Το Δϊκτυο αυτό θα έχει ένα σύνθετο ρόλο αναφορικά τόσο με την φροντίδα εντός των δομών όσο και την φροντίδα ασθενών ενταγμένων στην κοινότητα.

Επιπλέον η δημιουργία ενός νέου και άρτιου Υγειονομικού  Χάρτη Αναγκών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιομορφίες του Ελλαδικού χώρου (πχ νησιωτικότητα, ορεινοί όγκοι και τοπικές υγειονομικές ανάγκες) με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και προαγωγής υγείας καθώς και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς θα συμβάλουν στην άμεση, γρήγορη και χαμηλού κόστους εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης ασθενών, η τηλεϊατρική, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για το Ε.Σ.Υ., το μητρώο επαγγελματιών Υγείας είναι στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο χώρο της Υγείας.

Κομβικό σημείο στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα αποτελεί η δυνατότητα πρόσβασης στο καινοτόμο φάρμακο καθώς και η ανάπτυξη των κλινικών μελετών.

Η μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας μέσω ολιστικής προσέγγισης αυτής με κύριους άξονες τη πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη είναι άμεση προτεραιότητα για εμάς.

 

Ζητήσατε, ως ΝΔ,  να επεκταθεί έως σήμερα ο χρονικός ορίζοντας της Εξεταστικής Επιτροπής, που ζήτησε η κυβέρνηση, για την διερεύνηση τυχόν «σκοτεινών» υποθέσεων στο χώρο της Υγείας. Υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις που θέλετε να διερευνηθούν ή το κάνετε για λόγους αντιπερισπασμού στην κυβερνητική πρόταση;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ξεκάθαρο τρόπο χρησιμοποιεί τις Εξεταστικές Επιτροπές σαν το μοναδικό «αντίμετρο», που μπορεί να προσφέρει προς την κοινή γνώμη έναντι των ατέλειωτων μέτρων περικοπών συντάξεων και εν γένει εισοδημάτων που προκαλεί η κυβερνητική ανικανότητα. Ειδικά  η περίοδος των δύο  τελευταίων ετών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό τον έλεγχο μίας εξεταστικής επιτροπής δεδομένου ότι, πέραν των άλλων, έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν στη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών που δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστική προθεσμία του αρ. 86 του Συντάγματος. Όσοι βουλευτές αρνηθούν να εξετασθεί η συγκεκριμένη περίοδος, στην πραγματικότητα θα έχουν αποδεχθεί και προκαλέσει την παραγραφή τυχόν αδικημάτων που ζητά η Δικαιοσύνη να ελεγχθούν.

Στην πρόταση μας γίνεται ειδική αναφορά στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο λειτουργίας του από το 1996 μέχρι σήμερα, ειδικώς μετά την έρευνα που έχει γίνει από αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Θα πρέπει  να εξετασθεί επισης  ο φάκελος που έχει αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά παρεμβάσεις του οικείου Υπουργού στο διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων προσωπικού σε συνάρτηση με το γεγονός ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε υπαλλήλους για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Και φυσικά θα ερευνηθεί η μη τιμολόγηση των φαρμάκων το 2015!

 

Ενας από τους λόγους που ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία και συναντήθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν και η διερεύνηση, σε ένα πρώτο επίπεδο, των διαθέσεων και των δυνατοτήτων κάποιων μετεκλογικών συνεργασιών. Πιστεύετε ότι διαφάνηκαν τέτοιες προοπτικές και με ποιους;

 

Η πρωτοβουλία του κ.Μητσοτακη για συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς είχε ως στόχο να αναδείξει την υπευθυνότητα κα αξιοπιστία με την οποία η ΝΔ συνομιλεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Θελουμε  έντιμες και ειλικρινείς σχέσεις με όλα τα κόμματα. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τη μία μέρα τα καθυβρίζει και την άλλη τα παρακαλάει  να στηρίξουν τις μεθοδεύσεις του.

Ειμαστε βέβαιοι  ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει αυτοδυναμία στις εκλογές. Παρολαυτά  είτε με αυτοδυναμία, είτε όχι,  το κόμμα μας θα ζητήσει τη συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που θέλουν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

                                                                              Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.

                                                                                             Τομεάρχης Υγείας