ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΜΑΤΙΝΑ ΡΕΤΣΑ (Συνέντευξη στο EVIA VIMA)

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και Βουλευτής Επικρατείας, Βασίλης Οικονόμου μιλά αποκλειστικά στο ΕVIAVIMA και τη Ματίνα Ρέτσα για όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Υγείας αλλά και για όλα τα ενδεχόμενα  πολιτικών  εξελίξεων .  Διαβάστε αναλυτικά …….
 
Μ.Ρ.– Κ. Οικονόμου ο τομέας της Υγείας είναι ο πιο ευαίσθητος τομέας.
Σας βλέπουμε να οργώνεται κυριολεκτικά την Ελλάδα ως Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ.
Τι εικόνα εισπράττεται?
Β.ΟΙΚ. – Καταστροφικές είναι οι συνέπειες που βιώνει η Ελλάδα τα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης  από τη δήθεν αριστερή κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Από την λαίλαπα της κυβερνητικής ανευθυνότητας δεν έχει ξεφύγει δυστυχώς ούτε ο τομέας της υγείας. Διάλυση  στο δημόσιο  σύστημα  υγείας, ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας, διοικήσεις νοσοκομείων σε ρόλο παρατηρητή,  απίστευτη  ταλαιπωρία των πολιτών, απίθανες μεγαλοστομίες εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας συνθέτουν το απαράδεκτο σκηνικό στην δημόσια υγεία  που θυμίζει πλέον τριτοκοσμικό κράτος, δυσφημώντας κράτος και πολίτες.
Οι πολίτες ζητούν συγκεκριμένες λύσεις και όχι λόγια και επικοινωνιακά τερτίπια.
Μ.Ρ.- Το Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί και σας ακούμε και σας βλέπουμε να ασκείται σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Πιστεύεται ότι η ΝΔ στο ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης θα μπορέσει να αλλάξει τη σημερινή εικόνα ?

Β. ΟΙΚ. – Το τεράστιο κενό που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση θα το καλύψει η αξιωματική αντιπολίτευση , που σύντομα θα κληθεί να αναλάβει τις τύχες του τόπου.
Το  μήνυμα που στέλνει η ΝΔ στους πολίτες είναι ένα : H  ανοχή της σε αυτή την επικίνδυνη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τελειώσει. Οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες προτάσεις, ειλικρινείς προσεγγίσεις και πάνω από όλα ΑΛΗΘΕΙΕΣ, που μόνο η ΝΔ του  Κυριάκου Μητσοτάκη  μπορεί να δώσει . Στόχος της ΝΔ είναι η κατάρτιση ενός ασθενοκεντρικού προγράμματος, μέσα από το οποίο θα δίνονται λύσεις και διέξοδοι στα μεγάλα αδιέξοδα που παρατηρούνται σήμερα στην υγεία από τους τραγικούς χειρισμούς της δήθεν αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Στο πλαίσιο αυτό ο τομέας υγείας επισκέφτηκε ολόκληρη την Ελλάδα. Παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου για την ανασυγκρότηση των δομών υγείας, ακούγοντας όμως παράλληλα  τις απόψεις και τις θέσεις των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα του συστήματος υγείας. Οι ιδέες τους ενσωματώνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την υγεία, το οποίο θα παρουσιαστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το φθινόπωρο.

Μ.Ρ.- Τι είναι αυτό  το διαφορετικό στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία που θα μπορέσει να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση? Και πόσο εύκολο είναι όταν υπάρχουν δεσμεύσεις μνημονίου?
Β.ΟΙΚ.- Προφανώς και ο ευαίσθητος τομέας της υγείας έχει πληγεί από τις πιέσεις του μνημονίου, οι οποίες λειτουργούν ανασταλτικά σε κάθε σοβαρή προσπάθεια ανάταξης του συστήματος. Παρολαυτά έχουμε σχέδιο και κυρίως γνώση των προβλημάτων προκειμένου να κάνουμε εμφανείς αλλαγές.
Η ΝΔ  αποδίδει τεράστια σημασία στην υγεία, αφού αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες για ολόκληρο το πρόγραμμα μας. Ο τομέας υγείας έχει καταρτίσει έναν οδικό χάρτη, με δέκα άξονες, οι οποίοι ουσιαστικά, με την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης, θα  αποτελέσουν τις δέκα παραμέτρους του προγράμματος υγείας:
1) Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας- Έμφαση στην προαγωγή και την πρόληψη υγείας για την ελληνική οικογένεια.
2) Ολοκληρωμένες πολιτικές για τους χρόνια πάσχοντες.
3) Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Διαφάνεια, λογοδοσία και αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
4) Αποκεντρωμένο Περιφερειακό σύστημα διοικήσεως των Νοσοκομείων – Δημιουργία Αυτόνομων ΤΕΠ. Ένα νέο μοντέλο Διοίκησης.
5) Μεταρρύθμιση στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ – Προσβασιμότητα σε όλους και βιώσιμη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.
6) Μεταρρύθμιση Ψυχικής Υγείας -Κανένας άνθρωπος στο περιθώριο.
7) Μεταρρύθμιση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας – Ανάδειξη και κατοχύρωση του ρόλου όλων των επαγγελματιών υγείας.
8) Νέα πολιτική για το φάρμακο – Ισχυρή ελληνική βιομηχανία – Καινοτόμο φάρμακο για όλους.
9) Ιατρικός τουρισμός – Η υγεία ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

 

10)Νέες Πολιτικές Δημόσιας Υγείας – Η υγεία ως δημόσιο αγαθό για όλους τους Έλληνες.
Μ.Ρ.- Κ. Οικονόμου να έρθουμε τώρα στην γενικότερη πολιτική κατάσταση στη Χώρα.
Η ΝΔ ζητά εκλογές προκειμένου να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Είστε έτοιμη να πάρετε τα ηνία της Χώρας και ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητες σας ως κυβέρνηση?
Β.ΟΙΚ.- Δυστυχώς η χώρα έχει μία κυβέρνηση που δεν της αξίζει. Ο πρωθυπουργός δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξαπατά τους πάντες.  Τη μία μέρα, προαναγγέλλει ότι θα φορέσει γραβάτα και άλλα παρόμοια ανέκδοτα, για να πείσει τους βουλευτές και τα στελέχη του να ψηφίσουν τα δύσκολα μέτρα. Την άλλη μέρα, δραματοποιεί την κατάσταση επαναφέροντας αστάθεια στην οικονομία. Ουδείς πλέον τον πιστεύει και ουδείς μπορεί να παρακολουθήσει τις παλινωδίες ενός πρωθυπουργού σε παραζάλη, ο οποίος εξακολουθεί δυστυχώς όμως να βλάπτει τη χώρα. Ο κ.Τσιπρας είναι κολλημένος με την καρέκλα της εξουσίας, την οποία θα αφήσει πολύ δύσκολα. Είναι πολύ άσχημο για την Ελλάδα να έχει έναν τόσο κακό πρωθυπουργό σε αυτήν την κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Με λιγότερους φόρους. Με στοχευμένη μείωση των δαπανών του Κράτους. Με αλλαγές στο Κράτος και στην οικονομία, για να έρθουν επενδύσεις, και μαζί η βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτά, ακριβώς, θα υλοποιήσει η Νέα Δημοκρατία. Η διενέργεια εκλογών δεν είναι απλώς ένα κομματικό αίτημα προκειμένου ένας πολιτικός σχηματισμός να αποχωρήσει από την εξουσία και να τον διαδεχτεί ένας άλλος. Οι εκλογές αποτελούν αίτημα της ίδιας της κοινωνίας, ώστε να μπορέσει να “ανασάνει” και να μπορέσει να μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Προφανώς και η ΝΔ δεν έχει τρόπο για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές , αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να εκφράζει τη βούληση των πολιτών.
Μ.Ρ.- Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι χιλιάδες γονείς δεν θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Είδαμε να ασκείται επίσης σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.
Τι λέτε εσείς σε αυτούς τους γονείς?
Β.ΟΙΚ.- Αυτοί οι γονείς  και τα παιδάκια τους αποτελούν μερικά μόνο από τα “θύματα” της κακής διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Αποτελούν την απόδειξη του καιροσκοπισμού και της ανυπαρξίας κεντρικού σχεδιασμού που χαρακτηρίζουν τον κ.Τσίπρα και τον κυβερνητικό του εταίρο. Έχουμε μπροστά μας μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση, που δημιουργεί συνέχεια κοινωνικές αδικίες.
Μ.Ρ.- Τέλος θα θέλαμε τη δική σας εκτίμηση σε ότι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις.
Θα υπάρξουν εξελίξεις μέσα στο φθινόπωρο όπως ακούγεται και πια τα επόμενα βήματα – πίεσης της ΝΔ?
Β.ΟΙΚ.- Τέλος Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι γερμανικές εκλογές. Ένα γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες και στο ελληνικό πρόγραμμα, μια και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν αποκλείεται πλέον η συγκρότηση κυβέρνησης της κ.Μερκελ με τους Φιλελευθέρους. Σε μία τέτοια περίπτωση ενδιαφέρον θα έχει να δούμε το τί θα έχει να πει η νέα γερμανική κυβέρνηση στον κ.Τσίπρα.
Από εκεί και πέρα έχουμε μπροστά μας την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, διαδικασία που θα αποκαλύψει και τις διαθέσεις των δανειστών μας.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως  το μήνυμα είναι ένα : Όσο πιο γρήγορα φύγει η δήθεν αριστερή κυβέρνηση, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα.
Για την ΝΔ στόχος και μάλιστα εφικτός είναι η επίτευξη της αυτοδυναμίας. Όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο θα γίνεται αντιληπτό ότι η πρόταση μας δίνει απαντήσεις στα καυτά προβλήματα της χώρας. Η ΝΔ όμως δεν μπαίνει στη λογική του “ώριμου φρούτου”. Δεν περιμένει απλώς να διαλυθεί ο αντίπαλος για να πάρει την εξουσία. Θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες για τις προτάσεις μας ώστε να μας εμπιστευθούν. Η λογική συμμαχιών προφανώς και βρίσκεται στην κουλτούρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε έχει δηλώσει ότι ακόμα και αν αποκτήσει αυτοδυναμία θα θελήσει να πετύχει ευρύτερες συναινέσεις και συμμαχίες για το καλό της χώρας.