Πολιτική Υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο (Άρθρο στο healthweb.gr 2-10-2017)

Του Βασίλη Οικονόμου

 

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί για τη Ν.Δ. ένα από τους κύριους στόχους της μεταρρύθμισης στο χώρο της Υγείας αφού θα φέρει τον Πολίτη στο κέντρο των αποφάσεων και εξελίξεων, με βασικό κριτήριο την παροχή στο άτομο και την οικογένεια των παροχών Υγείας που αρμόζουν σε Ευρωπαίο Πολίτη του 21ου αιώνα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

«Όταν μιλώ για πολιτική υγείας έχω στο νου μου τον συνεπή ασφαλισμένο. Τον καρκινοπαθή που μπορεί να αναμένει τέσσερις μήνες για να αρχίσει θεραπεία. Τον χρονίως πάσχοντα που ταπεινώνεται από το ίδιο του το Κράτος. Τον άνθρωπο που έχει ανάγκη το ΕΚΑΒ και υποφέρει αναμένοντάς το» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, δίνοντας το στίγμα των κινήσεων που θα ακολουθηθεί στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.

 

Η ΝΔ προετοιμάζει ένα πλήρες σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος για την Υγεία που θα βασίζεται σε πέντε κύριους άξονες : την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί και τoν κορμό του προγράμματος μας, το νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων, την πολιτική για τους χρονίως πάσχοντες, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας.

Κεντρικό ρόλο στην πολιτική της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα παίξει ο γιατρός της οικογένειας, με ελεύθερη επιλογή από τον πολίτη. Η ΝΔ μακριά από ιδεοληψίες και λαϊκίστικες συμπεριφορές, επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Υγεία με την σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να υπάρξει άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και δομές, με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων. Η ΝΔ θα δομήσει ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, διάφανο κοινωνικό κράτος, που θα στηρίζεται στο κοινωνικό μέρισμα του παραγόμενου πλούτου και όχι σε δανεικά.

 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, μη θέλοντας να ακολουθήσει το κάλεσμα της κοινωνίας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να «ζει» σε ένα παράλληλο δικό της σύμπαν.

 

Παρά την πρόσφατη πρωτοφανή αποδοκιμασία των ιατρών στα ΤΟΜΥ, μέσα από το ισχνό ενδιαφέρον που έδειξαν για τις προκηρύξεις προσλήψεων, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείχνει να μην θέλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα και επενδύει σε μία δομή που μοναδικό στόχο έχει την δημιουργία κομματικού στρατού. Οι ΤΟΜΥ χωρίς αμφιβολία αποτελούν κορυφαίο παράδειγμα κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων. Μοναδικός στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ο διορισμός από το «παράθυρο» κομματικού στρατού χωρίς κανένα όφελος για τον πολίτη. Εμείς αντιπροτείνουμε απέναντι σε αυτή τη μη λειτουργική δομή, τη θέσπιση του οικογενειακού γιατρού με ελεύθερη επιλογή από τον πολίτη, στοιχείο που καθιστά το δικό μας πρόγραμμα ανθρωποκεντρικό, αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο.

 

Ο κ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ είναι Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ. Τομεάρχης Υγείας.