Η αυτοδυναμία θα κριθεί στο Κέντρο (Συνέντευξη του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου στον Γιώργο Ευγενίδη για την εφημερίδα Παρασκήνιο)

«Οι εκλογές αποτελούν αίτημα της ίδιας της κοινωνίας», λέει στο «Π» ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου.

Εκτιμά ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ θα κριθεί στο πολιτικό Κέντρο, ενώ, στα της Υγείας, βαθμολογεί την κυβέρνηση με «κάτω από τη βάση».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ως υπέρμαχος των επενδύσεων, αλλά και ως πιστή «εφαρμόστρια» του προγράμματος. Μήπως τελικά οι εκλογές γίνουν το 2019, όπως «συνέστησε» ο κ. Ντάισελμπλουμ;

Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές γίνονται αφενός όταν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, αφετέρου όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Δεν είναι δουλειά κανενός άλλου να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για εκλογές στην Ελλάδα. Η διενέργεια των εκλογών αποτελεί εσωτερικό θέμα της Ελλάδας.

Από εκεί και πέρα, οι εκλογές δεν πρέπει να αποτελούν λόγο αστάθειας. Πρέπει να είναι ένας τρόπος να αποκτήσει η χώρα μας μια ικανή κυβέρνηση, που θα είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και θα υλοποιεί, επειδή τις πιστεύει και όχι επειδή κάποιος της το επιβάλλει.

Από εκεί και πέρα, η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Με λιγότερους φόρους. Με στοχευμένη μείωση των δαπανών του κράτους. Με αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία, για να έρθουν επενδύσεις και μαζί η βιώσιμη ανάπτυξη. Με κοινωνική συνοχή. Και αυτά ακριβώς θα υλοποιήσει η ΝΔ. Η διενέργεια εκλογών δεν είναι απλώς ένα κομματικό αίτημα, προκειμένου ένας πολιτικός σχηματισμός να αποχωρήσει από την εξουσία και να τον διαδεχτεί ένας άλλος.

Οι εκλογές αποτελούν αίτημα της ίδιας της κοινωνίας, ώστε να μπορέσει να «ανασάνει» και να μπορέσει να μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Το αίτημα για εκλογές είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα και εκφράζει την πλήρη αντίθεσή μας με την ασκούμενη πολιτική.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη το όραμά του για την επόμενη μέρα της χώρας. Τι πρέπει να γίνει, ώστε να περάσει στην κοινωνία;

Η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ είχε έντονο το οραματικό στοιχείο. Πρότεινε λύσεις και έδωσε το στίγμα του, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση. Χωρίς «μεγάλα» λόγια και «ψεύτικες» υποσχέσεις. Δεν δεσμεύθηκε για πράγματα που δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει.

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ αλλά και όλα τα στελέχη της θα επισκεφτούμε κάθε γωνιά της Ελλάδας, προκειμένου να μεταφέρουμε την πρότασή μας μέσα από τον μετριοπαθή και τεκμηριωμένο λόγο που μας διακρίνει. Εμείς, ως τομέας Υγείας, ήδη έχουμε προγραμματίσει πολλές εξορμήσεις σ’ όλη τη χώρα.

Με το επερχόμενο συνέδριο δρομολογείται το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Με ποιους όρους πρέπει να γίνει αυτό;

Με το σύνθημα «Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», ο πρόεδρος της ΝΔ στη ΔΕΘ ταυτίστηκε με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θέλει να δει τη ζωή της να γίνεται καλύτερη. Οι προτεραιότητες, όπως τις ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ξεκάθαρες:

·        Να δημιουργηθούν πολλές νέες δουλειές μέσα από μια «έκρηξη» ιδιωτικών επενδύσεων. Απαιτούνται 100 δισ. επενδύσεις για 600.000 νέες θέσεις εργασίας την επόμενη 5ετία.

·        Να μειωθούν τα φορολογικά βάρη και να εξορθολογιστεί η λειτουργία του κράτους.

·        Να δοθεί έμπρακτη στήριξη στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, μέσα από στοχευμένη και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.

Η ΝΔ κάνει το επόμενο βήμα. Ανοίγει βήμα διαλόγου και προχωρά στην εξειδίκευση των θέσεων του κόμματος, οι οποίες θα επικυρωθούν στο Συνέδριο που θα γίνει στις 16/17 Δεκεμβρίου.

Το τρίμηνο που θα ακολουθήσει, η ΝΔ θα μιλήσει στους νέους, στους εργαζομένους, στους άνεργους, σε εκείνους που ζουν στην ανασφάλεια, σε όσους έχουν «γονατίσει» από την υπερφορολόγηση και ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία. Θα ακούσει τους προβληματισμούς τους και θα εκφράσει –μέσα από το πρόγραμμά της– τις δικές τους προσδοκίες.

Βασική μας επιδίωξη εν όψει του 11ου Συνεδρίου είναι να πραγματοποιήσουμε μια ανοιχτή προσυνεδριακή διαδικασία, με διευρυμένη συμμετοχή πολιτών και χρήση πολλών τεχνολογικών καινοτομιών.

Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να κάνει συγκρούσεις «τροχιοδεικτικές», παράδειγμα το ζήτημα των ταξί. Δεν υπάρχει όμως και ένα σημαντικό πολιτικό κόστος;

Η απάντηση είναι απλή. Εάν δεν σπάσεις αβγά, ομελέτα δεν γίνεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με συντεχνίες και με τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό, προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα. Θα ασκήσουμε πολιτική για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Πολλές φορές, ασκείται κριτική στις θέσεις που εκφράζει η ΝΔ ως υπερβολικά φιλελεύθερες. Τι γίνεται, όμως, με το δεξιό ακροατήριο του κόμματος;

Η ΝΔ θα εκφράσει μία ενεργή κοινωνική πλειοψηφία, με πολιτικούς όρους από το Κέντρο μέχρι το δεξιό φάσμα του πολιτικού σκηνικού. Η αυτοδυναμία της ΝΔ θα κριθεί στο Κέντρο κι εκεί πιστεύω ότι πρέπει να πέσει το βάρος των θέσεων και της διεύρυνσης.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την Υγεία για να υπεραμυνθεί του «ηθικού πλεονεκτήματός» της. Έχει προκύψει κάτι απτό από τις εργασίες της Εξεταστικής, που εξελίσσεται εδώ και μερικούς μήνες;

Η ΝΔ είναι η παράταξη του «καθαρού» λόγου και των συγκεκριμένων προτάσεων. Κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, στις οποίες επιδίδεται συστηματικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν την ακουμπούν. Αυτό ισχύει και για τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα, στο πεδίο άσκησης της πραγματικής πολιτικής στον χώρο της Υγείας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βαθμολογείται «κάτω από τη βάση». Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να ζει σε ένα παράλληλο, δικό της σύμπαν και να «σφυρίζει» αδιάφορα απέναντι στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Για παράδειγμα, το ζήτημα με τις ΤΟΜΥ στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Παρά την πρωτοφανή αποδοκιμασία από τους ιατρούς που καταγράφηκε για τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία, μέσα από το ισχνό ενδιαφέρον που έδειξαν για τις προσλήψεις τους, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείχνει να μη θέλει ή να μην μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα.

Ο κ. Ξανθός και οι συνεργάτες του επενδύουν σε μία δομή που μοναδικό στόχο έχει τη δημιουργία κομματικού στρατού. Εμείς, στον συγκεκριμένο τομέα, κινούμαστε σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση. Η ΝΔ αντιπροτείνει απέναντι σε αυτήν τη μη λειτουργική και «καθεστωτική» δομή τη θέσπιση του πραγματικού οικογενειακού γιατρού με ελεύθερη επιλογή από τον πολίτη και με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η δική μας πρόταση καθιστά το δικό μας πρόγραμμα περισσότερο ανθρωποκεντρικό, βιώσιμο και εν τέλει αποδοτικό για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Είναι ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά, που αποτυπώνουν την τεράστια διαφορά προσέγγισης.