«Φάρσα» ο νέος αναπτυξιακός (Εφημερίδα Πελοπόννησος 26-06-16)

pelop

(Συνέντευξη μου στην Εφημερίδα Πελοπόννησος 26-6-2016)

Ποίοι είναι οι κεντρικοί άξονες της πολιτικής της ΝΔ για την τόνωση της απασχόλησης?

Το θέμα της ανεργίας θα είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας για την ΝΔ αφού έτσι το έθεσε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης στο 2ο Φόρουμ για την Απασχόληση που διοργάνωσε ο Τομέας Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας πριν δύο εβδομάδες στην Αθήνα. Η κατάσταση έχει πλέον φτάσει στο έσχατο όριο ανοχής καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2016 είχαμε νέα αύξηση της ανεργίας στο 24,9%. Εμείς, στη ΝΔ, έχουμε ως όραμα τη δημιουργία 120.000 νέων, βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας ετησίως. Πρέπει να γίνει άμεση και ολοκληρωμένη αξιοποίηση τόσο τουΕΣΠΑ, το οποίο είναι άλλωστε το βασικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας με τη  συνδρομή σημαντικών πόρων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των υπόλοιπων κοινοτικών πόρων. Η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος της υψηλής ανεργίας άρα και η επίτευξη της τόνωσης της απασχόλησης, καθιστούν επιτακτική τη σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση Η μείωση της ανεργίας μπορεί να επιτευχτεί μέσω του Εθνικού Σχεδίου Μαθητείας και Επαγγελματικής κατάρτισης αναβαθμίζοντας τον ΟΑΕΔ μέσα από το Ενιαίο Σχέδιο Απασχόλησης. Η μακροχρόνια ανεργία είναι ένα από τα δυσκολότερα και οξύτερα προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση, αφού πλήττει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων πολιτών. Γι αυτό θα ενεργοποιήσουμε τα προγράμματα 2ης ευκαιρίας για τους Έλληνες, που βρίσκονται στις ηλικίες των 40 και 50 ετών και είναι πιο άμεσα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σκοπός μας είναι η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στηρίζοντας άμεσα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Θα δώσουμε έμφαση στις τοπικές αγορές και τις επιχειρήσεις δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας με την απορρόφηση ανέργων στους τομείς αυτούς μέσω ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Και τέλος, θέλουμε να φέρουμε πίσω τους νέους επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό αναδεικνύοντας την Αριστεία μέσα από προγράμματα που δίνουν την «πρωτοβουλία στη νεολαία».

Τι εμπόδιζε τη ΝΔ να εφαρμόσει στην τελευταία κυβερνητική θητεία της την πολιτική που υιοθετεί σήμερα και γιατί πιστεύει ότι θα έχει αποτελέσματα τώρα?

Η κυβέρνηση της περιόδου 2012-2015 που στηρίχθηκε στη ΝΔ, κράτησε την χώρα στην Ευρώπη, αποφεύγοντας την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Συγχρόνως κατάφερε να συγκρατήσει την ξέφρενη ανοδική πορεία της ανεργίας που έφτασε στο 26% και να  αρχίσει να την αποκλιμακώνει μέχρι το 24,5%.Μικρή ανάσχεση αλλά υπαρκτή. Σήμερα για την ΝΔ το θέμα της ανεργίας θα είναι στο κέντρο ενδιαφέροντος για την νέα της κυβέρνηση όπως δήλωσε ο Κ.Μητσοτάκης. Θα το επιτύχει γιατί έχει το σχέδιο και τη θέληση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στο πρώτο θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία.

Βλέπουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση (όποια και αν είναι αυτή) να αντισταθεί σ’αυτή την κατάσταση?

Μετά το ΒRΕΧΙΤ πολλά ζητήματα που συζητούσαμε θα τεθούν σε νέα βάση. Η πλήρης ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων δεν είναι η απάντηση στην ανάγκη μιας νέας αναπτυξιακής εκκίνησης. Περιμένω να δω τι στάση θα κρατήσει ένας αναξιόπιστος και πλήρως ανακόλουθος Τσίπρας και σε αυτά τα θέματα. Ο Κ.Μητσοτάκης δεν δέχεται την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Βλέπουμε την ύπαρξη των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των συλλογικών συμβάσεων καθώς και τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου .Η ΝΔ θεωρεί ότι η νέα ανάπτυξη δεν μπορεί να στηριχθεί σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Η απόφαση του Τομέα για την εκδήλωση της Πάτρας τι ακριβώς σηματοδοτεί? Το πολιτικό ενδιαφέρον της ΝΔ για την περιοχή? Την επιβεβαίωση ότι η Πάτρα συγκαταλέγεται στις περιοχές με ιδιαίτερο πρόβλημα?

Μετά την διοργάνωση του 2ου Φόρουμ για την Απασχόληση στην Αθήνα, όπου θέσαμε τους κύριους άξονες της πολιτικής μας για το ζήτημα, ο Τομέας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας διοργανώνει σε όλη την Ελλάδα εκδηλώσεις σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Οργανώσεις για να κοινοποιηθεί το μήνυμα μας σε όλους τους πολίτες της χώρας. Ειδικά για το θέμα της Απασχόλησης δεν επιλέξαμε τυχαία την Πάτρα για να ξεκινήσουμε αυτόν τον κύκλο εκδηλώσεων. Τα τελευταία χρόνια η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει ένα τεράστιο πρόβλημα ανεργίας με ποσοστά που έχουν αγγίξει, αν όχι και ξεπεράσει αυτό του 30%. Τόσο το μεγάλο ποσοστό ανεργίας αλλά και αυτό της μαύρης αδήλωτης εργασίας έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν έχει λείψει και το κλείσιμο πολλών ελληνικών μικρότερων ή μεγαλύτερων επιχειρήσεων με έδρα την πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας. Η Πάτρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα της απασχόλησης και μας απασχολεί άμεσα και θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας ως αυριανή κυβέρνηση που θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια και θα οδηγήσει την πατρίδα στο ξέφωτο της μεταμνημονιακής εποχής.

Η Κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα το αναπτυξιακό νόμο. Η ΝΔ τον αποκάλεσε «φάρσα», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των 15.000 νέων θέσεων εργασίας που εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν, είναι μικρός? Έχετε αντιπρόταση?

Η χώρα χρειάζεται ένα πακέτο 120 δις επενδύσεων για να βγεί από την παρακμιακή φάση των μνημονίων και για να μπεί στην νέα εποχή μιας μεταμνημονιακής αναπτυξιακής πορείας. Ο κ Τσίπρας έφερε αναπτυξιακό νόμο που το κράτος δίνει  μόλις 480 εκατ σε 10 χρόνια!!! Η μεγαλύτερη “φάρσα “που ακούστηκε μέσα σε αυτά τα έξι μνημονιακά χρόνια για το πώς θα γίνει ανάπτυξη, την ακούσαμε από αυτήν την απίθανη και επικίνδυνη κυβέρνηση…Την ώρα που έχουμε 1.300.000 ανέργους ο Τσίπρας και η παρέα του μιλούν   για 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας για την επόμενη 10ετία!! Αν δεν ήταν τραγική η κατάσταση θα μιλούσαμε για το πιο σύντομο ανέκδοτο…

Η ΝΔ έχει το σχέδιο της εξόδου της χώρας από την κρίση με επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2%, με ρυθμούς ανάπτυξης στο 4% και 120 χιλιάδες θέσεις εργασίας ανά έτος. Αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου της χώρας από τον φαύλο μνημονιακό κύκλο της, χωρίς ψέματα αλλά με μία συμφωνία αλήθειας πρωτίστως με την κοινωνία.