Ο κόσμος που θα κατέβει στο Σύνταγμα θα στείλει μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου (Συνέντευξη στο “the caller”, 3.2.2018)

Σαφές μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου θα στείλει η συγκέντρωση της Κυριακής για το όνομα των Σκοπίων αναφέρει ρητά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου σε συνέντευξή του στο TheCaller.

Ο τομεάρχης υπεύθυνος για τα θέματα υγείας μιλά με «σκληρά λόγια» για τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί για αλαζονεία.

Σε ό, τι αφορά το θέμα του ονόματος, επί της ουσίας ο βουλευτής επικρατείας της ΝΔ στέκεται στις αποφάσεις του 2008 και τονίζει ότι το καλύτερο θα ήταν να μην υπήρχε καθόλου ο όρος «Μακεδονία».

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή

Επίσης κατηγορεί την κυβέρνηση για το ότι αφήνει φαινόμενα σαν του Ρουβίκωνα ανεξέλεγκτα και σε ό, τι αφορά στο θέμα των εκλογών και την επόμενη ημέρα, σημειώνει πως αν δεν υπάρξει συναίνεση από τα άλλα κόμματα στην περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία, τότε η διεξαγωγή νέων εκλογών θα είναι μονόδρομος.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Βασίλη Οικονόμου στο TheCaller

Κύριε Οικονόμου αύριο Κυριακή πραγματοποιείται το συλλαλητήριο στην Αθήνα για το όνομα των Σκοπίων. Το αίτημα του κόσμου είναι να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία». Η δική σας άποψη ποια είναι;

«Σεβόμαστε και όσους πολίτες επιλέξουν να πάνε στα συλλαλητήρια και όσους επιλέξουν να μην πάνε.Σεβόμαστε κάθε επιλογή. Αυτό που δεν είναι σεβαστό και δεν μπορεί να γίνεται  ανεκτό, είναι η κυβερνητική ανοχή στο παρακράτος του Ρουβίκωνα που απειλεί με επεισόδια. Η πραγματικότητα είναι πως ο κ. Τσίπρας στο συγκεκριμένο θέμα κάνει λάθη ασυγχώρητα. Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός, πριν ακόμη αρχίσει τη διαπραγμάτευση θα διασφάλιζε ότι η άλλη πλευρά θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να βρεθεί λύση. Ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε. Το 2008 πριν το Βουκουρέστι, η τότε Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, είχε επιδιώξει τη δημιουργία ενός εθνικού μετώπου για το χειρισμό του θέματος. Ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο δεν προσπάθησε να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο κλίμα συναίνεσης, αλλά αντιθέτως, χρησιμοποίησε το ζήτημα των Σκοπίων νομίζοντας ότι έτσι θα πλήξει πολιτικά την Αντιπολίτευση. Αντί να απαιτήσει δεσμεύσεις στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, είναι έτοιμος να δώσει ανταλλάγματα δημιουργώντας τετελεσμένα.Αντί να κόψει κάθε αναφορά σε «μακεδονικό έθνος», το οποίο αποτελεί τη βάση της αλυτρωτικής προπαγάνδας, το αφήνει να υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων. Και το βασικότερο: Αντί να απαιτήσει λύση – πακέτο, φαίνεται έτοιμος να δεχτεί την τμηματική επίλυση των διαφορών. Η θέση μας είναι απλή. Ο πήχης βρίσκεται στο Βουκουρέστι. Πρόκειται για το ελάχιστο που πρέπει να πετύχει η σημερινή κυβέρνηση. Επαναλαμβάνω, το ελάχιστο».

Γιατί το κόμμα σας παρουσιάζει ως προς το θέμα αυτό συνεχώς διαφορετική στάση; Εννοώ ότι παλαιότερα ταχθήκατε υπέρ της σύνθετης ονομασίας ως ΝΔ και τώρα, λόγω της πίεσης από τον κόσμο, αναγκαστήκατε να την μεταβάλλετε και να ταχθείτε σε μια πιο ακραία λογική για να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη, όπως λένε αρκετοί. Το Σκοπιανό πιστεύετε είναι ένα θέμα που μπορεί να αποκομίσουν οι πολιτικοί πολιτικά οφέλη;

«Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση της ΝΔ. Η θέση μας είναι απολύτως ξεκάθαρη. Στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, το μίνιμουμ που πρέπει να πάρει η σημερινή κυβέρνηση είναι το κεκτημένο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008. Από εκεί και πέρα το καλύτερο θα ήταν να μην υπάρχει καθόλου ο όρος “Μακεδονία”. Ας μην ξεχνάμε ότι σε μία διαπραγμάτευση πας για το καλύτερο».

Για το ίδιο θέμα αρκετοί συνάδελφοί σας έχουν μοιραστοί στα δύο με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εικόνα της ΝΔ όχι ιδιαίτερα θετική.

«Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα με στελέχη που έχουν ο καθένας το θάρρος της γνώμης του. Η άποψη όμως που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύει τους πάντες. Ήταν μία θέση ξεκάθαρη, ολοκληρωμένη και απολύτως επικαιροποιημένη».

Αν την Κυριακή το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας συγκεντρωθούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, τότε κ. Οικονόμου πολιτικά τι θα σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση; Η αντίδραση του κόσμου στο συλλαλητήριο θα αφορά μόνο στο Σκοπιανό ή το σύνολο της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση υποτίμησε τους πολίτες στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν άκουσε το λαϊκό αίσθημα, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελάχιστες ώρες μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης πρέπει να “αφουγκράζεται” την κοινωνία και να μην λειτουργεί με αλαζονεία. Δυστυχώς για τη χώρα ο κ. Τσίπρας είναι ένας αλαζόνας πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα ο κόσμος που θα κατέβει στο κέντρο της Αθήνας θα στείλει τα μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου, αντιδρώντας στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Για μένα ανοίγει ο ασκός της λαϊκής δυσαρέσκειας και ο κ. Τσίπρας με την πορεία του θα έχει ν’ αντιμετωπίσει ένα «τσουνάμι» λαϊκής αντίδρασης! Καιρός ήταν θα έλεγα…».

Ωστόσο η ΝΔ ζητά εκλογές και λέτε όσο το γρηγορότερο τόσο καλύτερα. Το θέμα όμως κ. Οικονόμου είναι τι γίνεται την επόμενη ημέρα. Σας ρωτάω, με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσατε να συνεργαστείτε αν δεν σχηματίζεται κυβέρνηση ώστε η χώρα να αποφύγει τις εκλογές με απλή αναλογική; Το Kίνημα Αλλαγής το θέλετε κοντά σας; Kαι οι τρείς μαζί θα μπορούσατε να συγκυβερνήσετε;

«Στόχος της ΝΔ είναι η διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας όπου θα εκφραστεί και πολιτικά και εκλογικά. Από το κοινωνικό κέντρο ως τη δεξιά πτέρυγα δομείται μια μεγάλη πλατφόρμα που θα δώσει ευρεία νίκη στις επόμενες εκλογές. Από τις μέχρι σήμερα ενδείξεις φαίνεται πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη πει πως θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες ακόμα και στην περίπτωση που καταφέρουμε να είμαστε αυτοδύναμοι. Η ΝΔ είναι το μεγάλο λαϊκό κόμμα της χώρας, με έντονο κοινωνικό πρόσημο. Θεωρώ όμως ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και δεν υπάρξουν συναινέσεις από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής η διεξαγωγή νέων εκλογών είναι μονόδρομος. Θα ήταν μία άδικη και συνάμα δυσάρεστη εξέλιξη η ομηρία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις συντεταγμένες δυνάμεις της παράλυσης και της αποδιοργάνωσης της χώρας που σήμερα «κυβερνούν». Νομίζω το αίτημα για καθαρές λύσεις με μεταρρυθμιστικό πρόσημο θα είναι η λαϊκή απαίτηση!».