Να χυθεί άπλετο φως στις καταγγελίες Λιβανού (Συνέντευξη στην εφημερίδα “Παραπολιτικά” στον Κώστα Παπαχλιμίντζο 19-5-2018)

 

  • Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο του 2019. Εκτιμάτε ότι θα αντέξει ή πως τελικά θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές;  

 

 

Κάθε λεπτό που περνάει και ο Τσίπρας παραμένει στην εξουσία , η χώρα τραυματίζεται ανεπανόρθωτα. Η ΝΔ διαφωνεί κάθετα με την ασκούμενη πολιτική και εκφράζει την αντίθεσή της ζητώντας εκλογές. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι η αντίστροφη μέτρηση  έχει αρχίσει και ο Τσίπρας μπορεί να στήσει κάλπες από σήμερα μέχρι και τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές. Η χώρα έχει μπει ουσιαστικά σε μία μακρά προεκλογική περίοδο. Όσο πιο  γρήγορα γίνουν, τόσο το καλύτερο για την πατρίδα μας.

 

 

  • Είστε υπέρ της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές και της κατάτμησης της Β’ Αθηνών και της Περιφέρεια Αττικής;  

 

 

Την περασμένη Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», επανέφερε τη διπλή πρότασή που είχε κάνει περί παράλληλης νομοθέτησης της ψήφου των ομογενών με το “σπάσιμο” της Β Αθήνας. Η δική μου θέση είναι ότι δεν χρειάζονται τόσο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Ως Βουλευτής εκλέγομαι από το 2000 στην Περιφέρεια Αττικής στις πρώτες θέσεις. Κατάγομαι και κατοικώ στην Ανατολική Αττική και ως εκ τούτου βλέπω με θετικό μάτι τη διαμόρφωσή της ως νέας εκλογικής περιφέρειας.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  -που αρχικά δεν ήθελε ούτε καν να ακούσει για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών- τώρα την υιοθετεί. Ακόμη και τώρα, όμως, αρνείται να δώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους -ανάμεσα στους οποίους και οι Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης από τη χώρα  -τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους. Και αυτό, γιατί φοβάται την ψήφο τους. Όλα τα άλλα είναι υπεκφυγές. Επιτέλους θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την φαρσοκωμωδία που λέγεται ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και το τέλος αυτό θα το δώσει ο ελληνικός λαός.

 

 

  • Η κυβέρνηση δείχνει μια παράξενη αφωνία στις κατηγορίες για σκάνδαλα, όπως την καταγγελία που έκανε ο Ιωσήφ Λιβανός για τη μίζα που του ζήτησε σύμβουλος του κ. Τσακαλώτου. Πως αντιμετωπίζει η ΝΔ το φαινόμενο αυτό; 

 

Η κυβέρνηση έχει κάνει την αφωνία για μια σειρά σκανδάλων, για τα οποία κατηγορείται, “επάγγελμα”,. Επιλεκτικές τοποθετήσεις, άλλα μέτρα και άλλα σταθμά σε μία σειρά θεμάτων. Η ΝΔ σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και σε αυτή με τον σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών, ζητά να χυθεί άπλετο φως. Είναι σαφές όμως ότι η έλλειψη σοβαρών απαντήσεων ενισχύει όσους μιλούν για οσμή σκανδάλου στην υπόθεση με τον καταγγελία Λιβανού.

 

 

  • Υπάρχει μαφία στο φάρμακο και ποιος ευθύνεται για την εξάπλωσή της;

 

Σχεδόν ένας μήνας από την αποκάλυψη της δράσης του συγκεκριμένου κυκλώματος και ο Υπουργός δε ζήτησε την παραίτηση των διοικήσεων των δημοσίων νοσοκομείων, στα οποία φέρονται να αναπτύχθηκε η παράνομη δραστηριότητα.

 

Είναι δεδομένο ότι υπήρχαν και υπάρχουν φαινόμενα συναλλαγών κάτω από το τραπέζι και στο χώρο του φαρμάκου, κυρίως με μερίδα του ιατρικού κόσμου, που είναι πιθανόν μικρότερη από όσο επικοινωνιακά καταγγέλλεται από διαφόρους, αλλά που σίγουρα είναι υπαρκτή και δεν τιμά ούτε τον όρκο της ούτε την αποστολή της. Είναι δεδομένο επίσης ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες τείνουν να υποκαταστήσουν την πολιτεία στην δια βίου εκπαίδευση των επιστημόνων του χώρου της Υγείας μέσω συνεδρίων και συναφών εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα σε αμφότερα τα μέρη να παρακάμψουν τα όρια σύννομης και ορθής χρήσης των οικονομικών διευκολύνσεων που επιτρέπει η σχετική νομοθεσία. Τέλος, είναι δεδομένη η προκλητή ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών, η υπερσυνταγογράφηση και, να το πούμε και αυτό, η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Θα είμαι όμως κατηγορηματικός σε δύο πράγματα: η παρούσα κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα προς την κατεύθυνση πάταξης των φαινομένων αυτών πέραν του γνωστού της επικοινωνιακού «θορύβου» και κάποιων αποσπασματικών νομοθετικών ρυθμίσεων κενών περιεχόμενου, που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

 

 

  • Έχετε καταγγείλει μείωση των κονδυλίων για την υγεία. Που το στηρίζετε αυτό;

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αδιαμφισβήτητοι!

Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει μείωση της επιχορήγησης για τα  δημόσια νοσοκομεία κατά 28,6%, δηλαδή 373 εκατ. ευρώ. Από 1,303 δισ. ευρώ το 2017, η συγκεκριμένη δαπάνη μειώνεται σε 930 εκατ. ευρώ το 2018.

Στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ: η επιχορήγησή του για το 2018 είναι μειωμένη κατά 68%, αφού το 2018 προβλέπεται να μεταβιβαστούν 100 εκατομμύρια ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό στο υπερταμείο ενώ το 2017 η αντίστοιχη μεταβίβαση ήταν 314 εκατομμύρια και το 2016 502 εκατομμύρια ευρώ!!.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του μήνα Μαρτίου του 2018 για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, παρατηρείται μείωση των κονδυλίων για την υγεία κατά 150 εκατ. ευρώ!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.

Τομεάρχης Υγείας