Επιδιώκουμε συνεργασία και με το Κίνημα Αλλαγής (Συνέντευξη μου στη Σοφία Λιάκου, για την Κυριακάτικη KONTRA NEWS)

afedd

  • Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε μια ανάσα από τη λύση στο Σκοπιανό. Τι θα κάνετε όταν γίνει γνωστή η συμφωνία;

Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ευτελίσει κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα μας. Ο κ.Τσίπρας προχωρά σε μία διαπραγμάτευση με τα Σκόπια, χωρίς να έχει ενημερώσει ούτε κατ’ ελάχιστον την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα. Δυστυχώς για τα εθνικά μας συμφέροντα  ο κ.Τσίπρας έχει υιοθετήσει πλήρως τη λεγόμενη “μυστική διπλωματία”.

Η όλη ατμόσφαιρα μάλιστα γίνεται πιο βαριά, αν σκεφτεί κανείς πως η μόνη πληροφόρηση που διαθέτουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα προέρχεται από τα σκοπιανά ΜΜΕ.

Είναι αναγκαίο να υπάρξουν σοβαρές και άμεσες απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων:

— Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές;
— Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
— Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;
— Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του; Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

Η  ΝΔ από την πρώτη στιγμή μίλησε  για την ανάγκη να εκπληρωθούν μέχρι κεραίας οι διαχρονικές προϋποθέσεις που έχουν θέσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτό σημαίνει ότι με καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν μπορεί να αποδεχθεί ο κ. Τσίπρας οποιαδήποτε συμφωνία σε δόσεις. Η ΝΔ μίλησε εξ αρχής και θα επιμείνει μέχρι τέλους ότι δε θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση αν αυτή δεν είναι ενιαία, άμεση και οριστική. Δεν γίνεται να πληρώσει η χώρα μια συμφωνία τοις μετρητοίς περιμένοντας την εκπλήρωσή της σε δόσεις.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που θα πρέπει να επισημανθεί.

Ο κ. Τσίπρας έχει τη συναίνεση της δικομματικής κυβέρνησης της οποίας ηγείται ή διαπραγματεύεται μόνος τους ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο;

Συμφωνεί ο κ. Καμμένος με όσα λέει ο κ. Ζάεφ ότι συμφώνησε μαζί του ο κ. Τσίπρας; Αν ναι ας το πει.  Αν όχι,  οφείλει εκείνος πλέον να απαντήσει αν θα συνεχίσει να συγκυβερνά με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα ο υπουργός Άμυνας θα πρέπει να βρει τον απαιτούμενο χρόνο, μια και στο καθημερινό του πρόγραμμα πλέον  κυριαρχούν τα χλιδάτα ταξίδια στο εξωτερικό και οι φωτογραφήσεις, την ώρα που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης.  Κανονικά ο κ.Τσίπρας θα έπρεπε να είχε απομακρύνει τον κ. Καμμένο από το υπουργείο Άμυνας. Όμως όπως έχει πει και ο ίδιος:  “Με τον κ.Τσίπρα θα πάμε μαζί μέχρι τέλους”.  Είναι σαφές πως ο ένας κρατάει τον άλλον, στον κατήφορο που έχουν βάλει τη χώρα.

  • Η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη ημέρα της εξόδου. Εσείς έχετε το δικό σας σχεδιασμό αν γίνετε κυβέρνηση για να αντιμετωπίσετε τις δεσμεύσεις με τους δανειστές;

Ο τρόπος που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση και οι πολιτικές που εφάρμοσε ήταν εντελώς λάθος, και επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην Ιταλία επηρεάζουν δραματικά τη χώρα μας, δείχνοντας πόσο ευάλωτη παραμένει η ελληνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να ξέρουν οι πολίτες -και η ΝΔ επιβεβαιώνεται δυστυχώς- είναι ότι παρ’ ότι το 3ο δανειακό πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο, δεν τελειώνουν μαζί του και τα Μνημόνια. Μόλις πρόσφατα η Ε.Ε. δημοσιοποίησε κείμενο 40 σελίδων με τον τίτλο «συμπληρωματικό Μνημόνιο» με βαριές δεσμεύσεις για την περίοδο 2018-2022 που συνιστούν ένα τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Επιπλέον -το ομολόγησε άλλωστε ο κ. Τσακαλώτος- η Ελλάδα θα υπόκειται σε ένα καθεστώς πολύ αυστηρής εποπτείας, που καμιά σχέση δεν έχει με το τι συνέβη στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Εξαιτίας της ολιγωρίας της, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει πρόσθετα μέτρα ύψους 5,1 δισ. Ευρώ για το 2019-2020, τα οποία δεν ζητούσε κανείς πριν αναλάβει την εξουσία και δεν συμπεριλαμβάνονταν μέχρι τότε σε κανένα Μνημόνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα απολύτως ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο που θα εφαρμόσει η ΝΔ αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνησης της χώρας. Ένα σχέδιο εμπροσθοβαρές που θα μειώσει αμέσως τους φόρους και θα δημιουργήσει το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα, ούτως ώστε να υπάρξει ως αυτονόητη εξέλιξη η αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία θα αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι και θα ενθαρρύνει η ΝΔ. Κλειδί για την αντιμετώπιση των δεσμεύσεων που έχουν ήδη υπογραφεί από τον κ.Τσίπρα είναι η υιοθέτηση ενός ξεκάθαρου σχεδίου μεταρρυθμίσεων ελληνικής ιδιοκτησίας, το οποίο μόνο η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει, μέσα από το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα ξανακερδίσει την χαμένη της αξιοπιστία.

  • Τι βλέπετε να γίνετε με το χρέος;

Είναι αλήθεια πως η κρίσιμη εξίσωση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους δεν έχει ακόμα λυθεί. Κι αυτό εντείνει ακόμη περισσότερο την ανασφάλεια της χώρας ως προς τη δυνατότητα της να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Δυστυχώς, τρία χρόνια τώρα η Ελλάδα έχασε μια μοναδική ευκαιρία να μειώσει το κόστος δανεισμού στα αντίστοιχα επίπεδα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την έξοδο στις αγορές ανεξαρτήτως του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος (όπως άλλωστε συμβαίνει σήμερα με χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία). Οι εταίροι μας πάντως ήδη έχουν δεσμευθεί από το 2012 για ρύθμιση του χρέους και οφείλουν να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

  • Τι απαντάτε σε όσους κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει  [άγνοια} της ιστορίας;

Η προπαγάνδα των υπογείων του Μεγάρου Μαξίμου ξαναχτύπησε. Στη διαστρέβλωση των λεγομένων του Κυριάκου Μητσοτάκη, η απάντηση είναι μία. Σεβόμαστε και μαθαίνουμε από την ιστορία, όμως η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα είναι το πώς θα πάμε μπροστά και όχι το πώς θα αναλωνόμαστε σε συζητήσεις που γίνονται για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, με στόχο να μένουν στο απυρόβλητο οι εγκληματικές πολιτικές των Τσίπρα-Καμμένου.

  • Εκλογές το 2018 με αυτοδυναμία ‘η με συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής;

Κάθε λεπτό που περνάει και ο κ.Τσίπρας παραμένει στην εξουσία , η χώρα τραυματίζεται ανεπανόρθωτα. Η ΝΔ προφανώς και ζητάει εκλογές γιατί διαφωνεί ριζικά με την ακολουθούμενη πολιτική και επιμένουμε πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν….χθες. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι η αντίστροφη μέτρηση  έχει αρχίσει και ο κ.Τσίπρα μπορεί να στήσει κάλπες από σήμερα μέχρι και τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές. Η χώρα έχει μπει ουσιαστικά σε μία μακρά προεκλογική περίοδο. Όσο πιο  γρήγορα γίνουν, τόσο το καλύτερο για την πατρίδα. Από εκεί και πέρα στόχος της ΝΔ και μάλιστα εφικτός, είναι να εκφράσει μία μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, η οποία θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εφαρμόσει πλήρως το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης, ότι ακόμα και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ, θα επιδιώξει την συνεννόηση και την συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, μια και θεωρούμε πως τα προβλήματα των πολιτικών δεν έχουν “χρώματα”. Το Κίνημα Αλλαγής φυσικά και περιλαμβάνεται σ’ αυτές τις δυνάμεις…

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Βουλευτής Επικρατείας  ΝΔ

Τομεάρχης Υγείας