Προεκλογικές πομφόλυγες είναι η φαρμακευτική πολιτική του κ. Ξανθού.”Είναι αργά για δάκρυα …” λίγους μήνες πριν τις εκλογές δεν μαζεύονται τα συντρίμμια της Υγείας που με ευθύνη σας έχετε δημιουργήσει…

(Ομιλία του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου στη συνεδρίαση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο)

 

Το λόγο έχει ο κ. Οικονόμου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πραγματικά λίγες ημέρες, εβδομάδες πριν τις εκλογές και αφού τελειώνει ο Κοινοβουλευτικός κύκλος της Κυβερνήσεως ακούμε για νέα φαρμακευτική πολιτική από την Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει νέα φαρμακευτική πολιτική από την Κυβέρνηση λίγες εβδομάδες, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Η Κυβέρνηση λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές κάνει απολογισμό της φαρμακευτικής της πολιτικής. Κάνει τις διακηρύξεις της για τις εκλογές και αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ξανά από τον ελληνικό λαό εφαρμόζει την πολιτική της, έχοντας τον ορίζοντα των 4 χρόνων, όχι, όμως, των 4 μηνών.

Εμείς, κύριε Πρόεδρε, πραγματικά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα που έγινε, βέβαια την πρωτοβουλία την έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής σήμερα ονομαζόμενο για τη συγκρότηση αυτής της Επιτροπής.  Θέσαμε και εμείς την ανάγκη να είναι μία Κοινοβουλευτική Επιτροπή και όχι μία Επιτροπή, όπως ξεκίνησε αν θυμάστε στο Υπουργείο Υγείας, γιατί έχουμε αυτή τη διάθεση όχι της συναινέσεως με την κλασική έννοια ότι πρέπει να γίνουμε όλοι φίλοι και να καταθέσουμε τις ίδιες απόψεις και να βρούμε τις ίδιες λύσεις. Υπάρχουν σίγουρα επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις καθώς είναι διαφορετικά τα εργαλεία αναλύσεων που κάνει κάθε κόμμα.

Θεωρούμε, όμως, ότι για το χώρο της υγείας πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ συζήτησης, ένας χώρος, ένα τοπίο στο οποίο μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε. Το κάναμε αυτό, γιατί πιστεύουμε και το θεωρούμε δεδομένο, αφού εμείς ως Ν.Δ. ανταποκριθήκαμε σε αυτή την πρόκληση ότι το ίδιο θα ισχύει και από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο που δεν θα είναι Κυβέρνηση, όπως εκτιμούμε εμείς. Δηλαδή, θεωρούμε ότι είναι δεσμευτική αυτή η ύπαρξη της Επιτροπής όχι για σήμερα που είναι στην Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για αύριο ως Αντιπολίτευση στο να συμμετάσχει και μέσα από τη συζήτηση αυτή στην Επιτροπή, στο Κοινοβουλευτικό επίπεδο δηλαδή, να έρχονται οι αναζητήσεις των λύσεων.

Θα ήθελα να ακούσω μια τέτοια δέσμευση και από το σημερινό Υπουργό και από τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ στο τομέα της υγείας που είναι εδώ, αξιοσέβαστοι Βουλευτές και εκπρόσωποι, ότι αυτό, θέλω να ελπίζω, δεν είναι ένα επικοινωνιακό ή ένα πολιτικό τέχνασμα απλά λίγο πριν γίνουν οι εκλογές του 2019. Να υπάρξει μια Επιτροπή, η οποία απλά να προσπαθεί να βρίσκει τοπία συναινέσεως πλασματικά ή προσχηματικά.Θέλαμε να είναι ουσίας αυτή η Επιτροπή και να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές και με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων ότι θα είναι σε αυτή την Επιτροπή.

Δεν μπορούμε να κάνουμε πολύ σοβαρή συζήτηση παρόλο που κάποια πράγματα που είπε ο Υπουργός, εγώ δεν λέω ότι είναι λάθος, δεν μπορώ να το πω αυτό. Θα μελετήσουμε, βέβαια, τις προτάσεις μία προς μία. Χθες τις εξήγγειλε, σήμερα τις έφερε στη Βουλή, θα τις μελετήσουμε και θα τοποθετηθούμε, όταν θα αρχίσουν να υλοποιούνται αυτές οι παρεμβάσεις.

Μια πρώτη, όμως, κριτική, μια πρώτη τοποθέτηση, από τη μεριά της Ν.Δ., είναι ότι η Κυβέρνηση βλέπει λίγο αργά τα προβλήματα της ασκούμενης πολιτικής μιας τετραετίας. Θα μου πεις «αργά, τουλάχιστον έγινε», «κάλλιο αργά παρά ποτέ» που λέει και μια παροιμία. Όμως, τέσσερα χρόνια -θέλω να θυμίσω- ότι κάποιοι «πλήρωσαν το μάρμαρο» αυτής της πολιτικής, το λογαριασμό.

Θυμάστε, κύριε Πρόεδρε – το έχω αναφέρει και άλλες φορές -, ότι η δαπάνη του φαρμάκου, από τη μεριά του ΕΟΠΥΥ, ήταν, το 2014, στα 3 δισεκατομμύρια 600 εκατ. ευρώ, για να είναι, σήμερα, στο ένα δισεκατομμύριο 945 εκατ. ευρώ. Είναι μικρότερη η δαπάνη, αλλά η συνολική δαπάνη παραμένει 3 δισ. 600 εκατ. ευρώ. Γιατί; Διότι μετακυλήθηκαν βάρη στη συμμετοχή των ασθενών. Από τα 600 εκατ. ευρώ του 2014 έχουμε πάει στα 870 εκατ. ευρώ και επιβαρύνθηκε και η φαρμακοβιομηχανία, που από 200 εκατ. ευρώ, το 2014, claw back και rebate, είναι σήμερα στο 1 δισεκατ. 200 εκατ. ευρώ.

Θα μου πείτε τώρα «τι μας νοιάζει εμάς αν πληρώνουν οι επιχειρήσεις, οι εταιρείες, οι φαρμακοβιομηχανίες ή οι φαρμακοβιομήχανοι » -για να το πω και στη γλώσσα της Αριστεράς. «Τι μας νοιάζει εμάς». Δεν είναι έτσι.

Προηγουμένως, προτού έρθουμε εδώ, ήμασταν μαζί και με άλλους Συναδέλφους σ’ ένα forum, στο Intercontinental,  του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Είχε μία συνεδρία για το θέμα της δυνατότητας της Υγείας να παίξει έναν αναπτυξιακό ρόλο για την ελληνική οικονομία και αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Τι συζήτηση να κάνεις, λοιπόν, σε ένα δημόσιο forum με ανθρώπους που αγωνιούν, γιατί  είναι άνθρωποι της αγοράς, είναι άνθρωποι που έχουν επενδύσει τα λεφτά τους, είναι άνθρωποι που έχουν είκοσι χιλιάδες εργαζόμενους στα εργοστάσιά τους, στις επιχειρήσεις τους; Τι συζήτηση να κάνεις, λοιπόν και πώς να τοποθετηθείς, αν αυτό δεν το βλέπεις ως αναπτυξιακό εργαλείο;

Θυμάμαι τον Υπουργό, σε κάποια προηγούμενη συνεδρίαση, που, ουσιαστικά, μας κατηγόρησε ότι επιμένουμε στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του φαρμάκου. Για μας, υπάρχει και ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του φαρμάκου. Δεν είναι μόνο ο κοινωνικός του ρόλος και ο σημαντικός του ρόλος στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι και αναπτυξιακό εργαλείο. Είναι η δεύτερη εξαγώγιμη δραστηριότητα της χώρας. Έχει χιλιάδες εργαζομένους και μάλιστα υψηλού επιπέδου επιστημονικής επάρκειας και θα έπρεπε, κατά την άποψή μου, μια Κυβέρνηση, η οποία σκέπτεται λογικά, αναπτυξιακά και εθνικά, να ανοίξει και να αυξήσει την «πίτα» αυτή. Πιο πολλοί εργαζόμενοι, πιο πολλές εταιρείες, μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.

Άρα, μεγαλύτερα βάρη σε αυτήν την προσπάθεια. Το 1,2 δισεκ. claw back και rebate είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο, όμως, διότι, στο κομμάτι της Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί στην άσκηση της πολιτικής.

Άρα, αυτή η επιβάρυνση, καταλαβαίνετε ότι, είναι ένα βαρίδι, μια αλυσίδα στο πόδι της, που κρατάει τη βιομηχανία αυτή να μην μπορεί να ανοίξει τα φτερά της και να μην μπορέσει να αναπτυχθεί.

Επιμέρους μέτρα που εξήγγειλε, σήμερα, ο Υπουργός, στη Βουλή, όπως είναι η ανατιμολόγηση, μια φορά το έτος, ή ο τρόπος που πλέον θα γίνεται η αξιολόγηση. Θυμίζω πως όταν ήρθε το νομοσχέδιο που είχε την Επιτροπή Αξιολόγησης, που πραγματικά έπρεπε να υπάρχει, είχαμε κάνει αυστηρή κριτική, διότι με τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής, είχαμε προβλέψει τότε – αν και ο Υπουργός ισχυρίζεται πάντα ότι δεν ξέρουμε τα πράγματα- και δυστυχώς, τα πράγματα δικαιώνουν εμάς που « δεν ξέρουμε» και αυτός που τα ξέρει καλά, έρχεται και «τα μαζεύει» μετά.

Τώρα, λοιπόν, προσπαθεί να βρει ένα νέο τρόπο για να λειτουργήσει η Επιτροπή Αξιολογήσεων.

Εμείς πιστεύουμε, ότι πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση και νέος τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής. Εκ των πραγμάτων απέδειξε, στον ένα χρόνο που λειτουργεί, ότι είναι προβληματική η λειτουργία της.

Από κει και μετά, στο πόσο συμμετέχει το «on patent» και το «of patent» και πόσο το γενόσημο, στην δαπάνη, στον καταμερισμό της δημόσιας δαπάνης, στο πόσο «πιάνονται» τα μέτρα που τα ευρωπαϊκά δεδομένα απαιτούν- το 60% της κυκλοφορίας να είναι γενόσημο και είμαστε πολύ μακριά – είναι στοιχεία τα οποία πραγματικά πρέπει να βρούμε τους τρόπους να υλοποιηθούν, όπως δεν μπορούμε να συζητάμε και κάνοντας μια κριτική για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως λειτούργησε, που ήταν όντως ένα διαρθρωτικό μέτρο όταν ξεκίνησε, γιατί αν μείνεις στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι μια απλή καταγραφή και είναι «μισό» το μέτρο και τα πρωτόκολλα πρέπει να συνοδεύσουν το πακέτο για να μπορέσεις να τιθασεύσεις την αχαλίνωτη επέκταση των συνταγογραφήσεων και ιατρικής ύλης, που πέφτει το οριζόντιο μέτρο του «clawback» και δυστυχώς πληρώνουν τη νύφη αυτοί που δεν φταίνε, είτε είναι γιατροί είτε είναι πάροχοι είτε είναι εταιρίες.

Το ζήτημα λοιπόν είναι τι θα γίνει με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα κύριε Υπουργέ. Έχετε φέρει κάποια θεραπευτικά πρωτόκολλα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Είστε Υπουργός τετραετίας, δεν είστε Υπουργός ενός ή δύο χρόνων για να σας κρίνω ότι ήρθατε χθες, μπήκατε στον τελευταίο ανασχηματισμό και «τι να κάνει ο άνθρωπος». Δυστυχώς ή ευτυχώς, θα φορτωθείτε όλη την περίοδο, ακόμη και τους κάποιους μήνες του Κουρουμπλή, ήσασταν Αναπληρωτής τότε, θα το «πάρετε πακέτο» όλο το χρόνο.

Άρα λοιπόν, όταν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα έρχονται, με τον τρόπο που έρχονται, ακόμη και στην τελευταία αξιολόγηση, θυμάστε την κριτική που σας κάναμε στη Βουλή, όταν σας είχα πει, ότι υπολείπονταν στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων το Υπουργείο. Θα μου πείτε ότι προχωράτε, αλλά όμως είστε πολύ πίσω και γι’ αυτό το λόγο- όχι μόνο γι’ αυτό το λόγο και για αυτόν- έχει «φύγει» η δαπάνη. Έχουμε πάει πάνω από το ένα δις ευρώ το «clawback» και το «rebate». Γι’ αυτό το λόγο από τα 4 εκατ. συνταγές το μήνα έχουμε πάει στα 6 εκατ., εκτός αν έχει πέσει κανένα θανατικό στη χώρα και δεν το έχουμε μάθει ακόμα ή έχει πέσει καμία επιδημία. Σας έχουμε πει και την κριτική μας για τις επιδημίες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Έχουμε 5 επιδημίες αυτή τη στιγμή.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μπορέσατε  να τις ελέγξετε κύριε Υπουργέ και αυτά είναι τα στατιστικά στοιχεία. Το θέμα δεν είναι τι λέω ή τι λέτε εσείς. Τι λέει η στατιστική; Η στατιστική λέει, ότι και για τον «υιό του Νείλου», αλλά και για την ιλαρά, πόσα ήταν τα κρούσματα στη χώρα το 2014 και πόσα είναι το 2018.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί, να μην λέτε ανοησίες.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να μην κρύβεστε πίσω από τέτοια φαιδρά επιχειρήματα, να πάρετε τις ευθύνες σας επιτέλους.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Εκτίθεστε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καθόλου δεν εκτίθεμαι, εσύ εκτίθεσαι, που κάθεσαι και γελάς σε μια καρέκλα και δεν έχεις καταλάβει τι είναι αυτή η καρέκλα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): (ομιλεί εκτός μικροφώνου).

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είσαι διαδηλωτής μόνιμος, το μόνο προσόν σου είναι ότι ήσουν διαδηλωτής κάτω από το Υπουργείο Υγείας. Αυτό δεν μπορεί να είναι το μόνο σου προσόν. Έχεις ευθύνες, πέθανε κόσμος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): (ομιλεί εκτός μικροφώνου.)

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Οικονόμου παρακαλώ συνεχίστε την τοποθέτησή σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Τρελαίνεται» ο κ. Ξανθός όταν βάζω το θέμα και του «Νείλου» και της ιλαράς και τρελαίνεται γιατί έχουμε νεκρούς κύριε Πρόεδρε.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ συνεχίστε, θα έχει το λόγο του, είναι ήρεμος άνθρωπος ο κ.Ξανθός, κάτι συμβαίνει και «τρελαίνεται».

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει ευθύνη για την ιλαρά και τον «Νείλο» και σε ερώτηση που είχα κάνει κύριε Πρόεδρε- και βλέπω πάλι να αντιδράει έτσι- τρελαίνεται γιατί έχει νεκρούς και η μια περίπτωση και η άλλη περίπτωση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): (ομιλεί εκτός μικροφώνου.)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ να ντραπώ; Εσύ να ντραπείς που κάθεσαι στην καρέκλα αυτή και δεν δείχνεις σεβασμό.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Δεν αξίζει στη Βουλή αυτού του τύπου η αντιπαράθεση. Έλεος.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για την ανικανότητά σου, εσύ να ντραπείς, που θα μου πεις εμένα να ντραπώ. Έχεις στην κεφαλή σου νεκρούς και τολμάς και μιλάς. Έχουν πεθάνει άνθρωποι από το δυτικό Νείλο και την ιλαρά και τολμάς και μιλάς.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι τυμβωρυχία στη Βουλή.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ποιος θα μιλήσει για τυμβωρυχία, κύριε Πρόεδρε, που κάνατε καριέρα με τις αυτοκτονίες. Όταν θα μιλάμε δεν θα μας διακόπτετε. Άκουσα με πολύ σεβασμό και δεν διέκοψα. Με διέκοψε ο κ. Ξανθός, γιατί δεν μπορεί να ακούει την αλήθεια.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον προκαλέσατε, κύριε Οικονόμου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τόση ώρα μας προκαλεί με αυτά που λέει και δεν μιλήσαμε.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το πρόγραμμα του Υπουργείου εξέθεσε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακούσαμε με σεβασμό. Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, πραγματικά να προστατεύετε την ομιλία μας. Αν ο κύριος δεν μπορεί να ακούει τις αλήθειες, τις κατέθεσα και στην Ολομέλεια και θα τις ξανακαταθέσω εδώ στην Επιτροπή, για να δούμε με ντοκουμέντα και με στοιχεία, αλλά όχι να πετάγεται και να μη μας αφήνει να μιλήσουμε και να πούμε την αλήθεια. Ομιλώ για την περίπτωση και της επιδημίας του Νείλου και της επιδημίας της ιλαράς με στοιχεία. Δεν μίλησα ούτε για άγνωστο αριθμό νεκρών και ανθρώπων που χάθηκαν. Δεν μίλησα στον αέρα. Μιλάω με τα στοιχεία που έδωσαν οι ίδιες υπηρεσίες.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όποιος διατυπώνει μια τόσο σοβαρή καταγγελία έχει την υποχρέωση…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν κάνω καταγγελία, κύριε Πρόεδρε. Κάνω διαπίστωση. Δεν είμαστε εδώ ειδικό δικαστήριο. Διαπιστώνω ότι τα στοιχεία το 2014 είναι συγκεκριμένα για τον ιό του Νείλου και συγκεκριμένα για το 2018.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Την ανάγκη αιτίου και αιτιατού να τη συνδέσετε δεν σας απασχολεί και να τεκμηριώσετε ότι αυτά τα περιστατικά αναφέρονται σε συγκεκριμένη και περιγραφόμενη ευθύνη του Υπουργείου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Φταίει η παγκοσμιοποίηση πάντα όταν είναι για εσάς η ευθύνη. Όλα τα αποδίδει στην παγκοσμιοποίηση ο κύριος Ξανθός. Επιτρέψτε μου εμένα να το αποδίδω στην Κυβέρνηση, που είναι υπεύθυνη κατά το Σύνταγμα, η οποία έχει την ευθύνη των υποθέσεων της χώρας. Αν ο κ. Υπουργός και ο κάθε υπουργός τα αποδίδει στην παγκοσμιοποίηση και σε μεταφυσικά φαινόμενα, δικαίωμά του. Μου επιτρέπετε εμένα;

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ σας λέω ότι σε τόσο γενικό επίπεδο αυτό αγγίζει τα όρια της τυμβωρυχίας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τυμβωρυχία, σας το επιστρέφω και δεν σας το επιτρέπω καθόλου, ειδικά άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για τυμβωρυχία. Καθόλου δεν σας το επιτρέπω σε εμένα. Σας το επιστρέφω πίσω. Όποτε μιλάμε για αυτά τα δύο θέματα υπάρχουν τρομερές αντιδράσεις, αλλά θα τα λέμε, θέλουν δε θέλουν, οι αγαπητοί του Υπουργείου Υγείας.

Επομένως, για αυτό είπα από την αρχή, κύριε Πρόεδρε, ότι η συμμετοχή μας σε αυτήν την Επιτροπή έχει τη σημασία της. Εμείς ερχόμαστε στην Επιτροπή να πούμε τη γνώμη μας για να διαμορφώσουμε αν μπορούμε μια κοινή θέση. Αν έχει ξεφύγει το θέμα του ελέγχου μιας επιδημίας, πρέπει να βρεθεί λύση και όχι να κρυβόμαστε. Όχι να αποκρύπτουμε τα στοιχεία, αλλά να δίνουμε λύσεις και εμείς δεν ερχόμαστε εδώ, ούτε ζητάμε ειδικά δικαστήρια αν δεν μπόρεσε να ελέγξει η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο ένα ζήτημα δημόσιας υγείας. Εμείς ερχόμαστε να πούμε ότι υπάρχει πρόβλημα και κάτι πρέπει να γίνει.

Για αυτό το λόγο είπα ότι αυτή η Επιτροπή θα πρέπει να λειτουργεί και μετά τις εκλογές και εδώ να ερχόμαστε να τα λέμε και να κάνει κριτική ο ένας στον άλλο. Δεν είναι κανείς στο απυρόβλητο και, φυσικά, δεν μπορούμε να λέμε ότι ασχολούνται με την υγεία μόνο οι γιατροί, γιατί είναι και η κακή νοοτροπία του κ. Ξανθού και κάποιων άλλων, ότι μόνο οι γιατροί ασχολούνται με την υγεία. Και εμείς οι δικηγόροι θα πούμε και την άποψή μας και θα τους κρίνουμε και όχι μόνο επί των ιατρικών θεμάτων, αλλά και επί των νομικών θεμάτων, γιατί πρέπει να καταλάβει ο καθένας ότι, όταν παίρνει μια θέση υπουργού, έχει ευθύνες.