Η μείωση της ανεργίας θα έρθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη (Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 12-06-16)

(Άρθρο του Β. Οικονόμου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 12-6-2016)

Mε μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουνίου 2016 το 2ο “Φόρουμ για την Απασχόληση” που διοργάνωσε ο Τομέας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΝΔ μαζί με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Προηγήθηκε το 1ο “Φόρουμ για την Κοινωνική Ασφάλιση” στο Αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ τον Μάρτιο του 2016 και θα ακολουθήσουν το “Φόρουμ για τις Εργασιακές Σχέσεις” και το “Φόρουμ για την Κοινωνική Προστασία και Πρόνοια”. Με αυτό τον τρόπο θα ολοκληρωθεί ο Πρώτος Κύκλος Δημόσιας Διαβούλευσης της ΝΔ για την Κοινωνική Πολιτική.

Καθοριστικός παράγοντας σε όλες τις πρωτοβουλίες είναι η παρουσία και η συμβολή του ίδιου του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου δίνει και τον τόνο και τις βασικές γραμμές του πολιτικού λόγου της ΝΔ, βάζοντας το πλαίσιο για το κυβερνητικό πρόγραμμα που ετοιμάζεται ενόψει Σεπτεμβρίου.

Είναι φανερή η βαρύτητα που δίνεται στην ανάγκη να αναδειχθεί η Κοινωνική Συνοχή ως βασικός στόχος της πολιτικής της ΝΔ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα καθοριστούν και οι επιμέρους παράγοντες που θα συνδιαμορφώσουν την κυβερνητική πρόταση της Παράταξης.

Το μεγάλο ζήτημα της ανεργίας θα είναι για την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ ένα από τα πιο κρίσιμα μεγέθη στην πολιτική της. Η δέσμευση ότι ιεραρχείται ως κορυφαίο ζήτημα από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, είναι ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται. Το πνεύμα της πρότασης μας είναι καθαρό: Η μείωση της ανεργίας θα έρθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη.Η δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας θα έρθει μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Η μεγάλη μάχη για τον περιορισμό της ανεργίας, συνδέεται άρρηκτα με το άλλο κρίσιμο θέμα του Ασφαλιστικού, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας  θα βάλουν τις βάσεις σε ένα βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα. Μέσα από μεγάλες μεταρρυθμίσεις  και ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, θα προσελκυθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο στόχος για 4% ανάπτυξη και 2% πρωτογενές πλεόνασμα για κάθε χρονιά , σημαίνει 120.000 ποιοτικές βιώσιμες νέες θέσεις εργασίας, κάθε χρόνο.

Προτείνουμε ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Μαθητείας και Επαγγελματικής Κατάρτισης ενώ θα πρέπει να συνδεθεί επιτέλους η αγορά εργασίας με την εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο-Σχολείο).

Θέλουμε να καθοριστεί ένα νέο πλαίσιο αξιοποίησης των Αρίστων, ξεκινώντας προγράμματα που πριμοδοτούν  την Πρωτοβουλία στην Νεολαία. Θα υλοποιήσουμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης μέσα από τις επιχειρήσεις και τις τοπικές αγορές, ενώ θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της στήριξης των ευπαθών ομάδων.

Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην επανένταξη των ανέργων ειδικά στις ευαίσθητες ηλικίες των 40 και 50 ετών, μέσα από την 2Η Ευκαιρία και    τέλος θα αναβαθμιστεί ο ΟΑΕΔ μέσα από ένα Ενιαίο Εθνικό Σχέδιο Απασχόλησης.

Με τις πρωτοβουλίες που παίρνει η ΝΔ αυτό το διάστημα, δείχνει με καθαρό τρόπο, ότι έχει  το Σχέδιο για την Κοινωνική Συνοχή και την απόφαση να το εκπληρώσει, καθώς γνωρίζει ότι το ξεπέρασμα της κρίσης και του μνημονιακού κύκλου θα γίνει μόνο μέσα από την Ανάπτυξη και με την Κοινωνία Όρθια. Ο μεταμνημονιακός κύκλος θα ξεκινήσει με Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη και θα είναι ένας ιστορικός κύκλος Μεταρρυθμίσεων, Ανάπτυξης και Δίκαιης Διανομής του νέου παραγόμενου πλούτου.