Β.Οικονόμου: Αυτοδύναμη Ελλάδα και στην Υγεία! (Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 22-6-2019)

 (Άρθρο για ένθετο υγείας “Η Εφημερίδα των Συντακτών”, 16/06/2019)                    

 

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέρχεται μέσα σε μια εκκωφαντική αποτυχία όλων των πολιτικών που δοκίμασε στο χώρο της Υγείας.

Οι σοβαρότατες ανεπάρκειες, η αδράνεια στα όρια της αδιαφορίας, η ιδεοληπτική προσκόλληση σε παρωχημένες νοοτροπίες,  οδήγησαν τους πολίτες, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους στην απελπισία, τους  επιστήμονες υγείας στην απαξίωση και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας σε οικονομικό αδιέξοδο.                                                                                                                         Με την πολυδιάσπαση της νομοθεσίας και την ακατάσχετη ψήφιση πρόχειρων ή και ύποπτων τροπολογιών, την κομματική ομηρία των εργαζομένων υγείας, την κατασπατάληση πολύτιμων αναπτυξιακών πόρων σε εφήμερες παροχές και μισθοδοσίες, την αποσάθρωση της πρόληψης και της δημόσιας υγείας, την υποβάθμιση των υγειονομικών δομών της χώρας, κληρονομούν ένα τεράστιο έλλειμμα που η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να ανατάξει τάχιστα ώστε να αποφευχθεί  η ολοκληρωτική κατάρρευση του οικοδομήματος της υγείας στην Ελλάδα.

 

 1. Σημερινή κατάσταση:

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραδίδουν τα οικονομικά της υγείας χειρότερα από ποτέ, ακόμα και συγκρινόμενα με την δύσκολη περίοδο της έναρξης της κρίσης.

 • Με την δημόσια χρηματοδότηση δαπάνης Υγείας από τα 9,446 δις ευρώ το 2013 να μειώνεται στα 8,816 δις το 2017 (στοιχεία από το Σύστημα Λογαριασμών Υγείας (ΣΛΥ) της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν στις 29/3/2019).
 • Εκτόξευσαν την ιδιωτική δαπάνη υγείας σε νέα ύψη, στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Με 7,4% των δαπανών ενός νοικοκυριού να κατευθύνονται στην Υγεία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6,4% το 2012. (ΕΛΣΤΑΤ)                                                                                     Με απλά λόγια, με την γνωστή κοινωνική τους  «ευαισθησία» εξανάγκασαν τους  πολίτες και ιδίως τους πιο αδύναμους κοινωνικά και οικονομικά, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να απολάβουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα.
 • Εκτόξευσαν τις υποχρεωτικές επιστροφές (claw back και rebate) των παρόχων σε δυσθεώρητα ύψη, με τις επιστροφές της δαπάνης φαρμάκου να αγγίζει το 1,2 δις το 2018 και πιθανόν το 1,4 δις το 2019.
 • Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τερατώδη πλεονάσματα για να τα μετατρέψει σε επιδόματα ελεημοσύνης για καθαρά ψηφοθηρικούς και δημαγωγικούς λόγους εκμαυλισμού της κοινής γνώμης, στερεί (εκτός των άλλων) από τους πολίτες της χώρας μας ακόμα και τα στοιχειώδη τα οποία είναι απαραίτητα για την προάσπιση της υγείας τους.
 • Παραδίδουν μια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Φάντασμα με ολίγιστες, άδειες και μετέωρες από άποψη χρηματοδότησης ΤΟΜΥ, στελεχωμένες με εικονικούς ιατρούς.
 • Διέλυσαν εν μια νυκτί τον στερεό ιστό των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών οικογενειακών ιατρών, που επί χρόνια πρόσφερε ποιοτικές υπηρεσίες ΠΦΥ στους πολίτες.
 • Παραδίδουν Κέντρα Υγείας που πολλά εξ αυτών πνέουν τα λοίσθια, με ελλειπές και εξαντλημένο προσωπικό (που «κλωνοποιείται» για να εφημερεύει στα όμορα νοσοκομεία) και πεπαλαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ιδίως στις νησιωτικές, ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της πατρίδας μας.
 • Παραδίδουν νοσοκομεία υποστελεχωμένα, με τεράστιες ελλείψεις ιδίως σε νοσηλευτικό προσωπικό και εικόνα ερήμωσης στην περιφέρεια, με δεκάδες κλειστές κλίνες ΜΕΘ και αίθουσες χειρουργείων, με ουρές ταλαιπωρίας στα ΤΕΠ και δεκάδες ράντζα στις εφημερίες.
 • Επαίρονται για πλεονασματικά νοσοκομεία ενώ σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο οι προϋπολογισμοί τους είναι μη ρεαλιστικοί: Συστηματικά υποεκτιμώνται οι δαπάνες και υπερεκτιμώνται τα έσοδα, ενώ τα νοσοκομεία επωμίζονται το κόστος νοσηλείας ανασφαλίστων, απόρων και αλλοδαπών.

 

 1. Πρόγραμμα ΝΔ:

Με την επιβεβαίωση της θέλησης του ελληνικού λαού μέσω των επικείμενων εκλογών, στην επερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επαφίεται η ανάταξη των στρεβλώσεων και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν επί μία τετραετία στο χώρο της Υγείας.                                                               Στηριζόμαστε σε ένα πλήρες, εμπεριστατωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα Υγείας και προχωράμε τάχιστα:

 • Σε πραγματική και όχι κάλπικη ΠΦΥ, με ελεύθερη επιλογή οικογενειακού ιατρού και από τον ιδιωτικό τομέα και πραγματικές πολιτικές Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου για συγκεκριμένες συχνότατες νόσους, για πρώτη φορά στην πατρίδα μας.                                                   Υπογραφή 2.000 νέων συμβάσεων με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους για την κάλυψη των αναγκών σε ολόκληρη την Ελλάδα σε διάστημα 2 ετών.
 • Σε πλήρη, εξατομικευμένη Φροντίδα για τα χρόνια νοσήματα σε ξεχωριστές δομές υπό την επίβλεψη των κέντρων αριστείας.
 • Σε στοχευμένες προσλήψεις στους κλάδους που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. Δηλαδή νοσηλευτών στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, ενίσχυση του προσωπικού στις ΜΕΘ και τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας
 • Στην αδιάλειπτη και εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων και των ΤΕΠ για δραστική μείωση των αναμονών στα επείγοντα, στις ΜΕΘ, στα τακτικά ραντεβού, στις ακτινοθεραπείες και για εξάλειψη επιτέλους των τριτοκοσμικών συνθηκών νοσηλείας στα ράντζα. Θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση, την προμήθεια εξοπλισμού και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων εντός 5ετίας.
 • Στην πλήρη ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και χρήση των μεγαδεδομένων υγείας στην πραγματική αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και προσωπικού.
 • Σε συμπράξεις του ιδιωτικού με τον δημόσιο πυλώνα υγείας, στη βάση δίκαιων, διαφανών και επικερδών και για τις δύο πλευρές σχέσεων, που θα επιστρέφουν ως ποιοτικές, καθολικές και συγχρόνως οικονομικές υπηρεσίες υγείας προς όλους τους επωφελούμενους πολίτες.
 • Στην ολοκληρωμένη πολιτική για το φάρμακο, ώστε όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι πλέον ευάλωτοι οικονομικά και κοινωνικά να έχουν πρόσβαση σε νέα καινοτόμα, σωτήρια φάρμακα αλλά και σε δοκιμασμένα, παλαιότερα, μη κοστοβόρα φάρμακα και γενόσημα σκευάσματα.
 • Σε αναπτυξιακές δράσεις οργανωμένες και συντονισμένες κεντρικά, σε συνεργασία με τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας μας που είναι ο τουρισμός με τον ιατρικό τουρισμό και οι φαρμακοβιομηχανίες της χώρας μας με τις κλινικές μελέτες και την επένδυση σε καινοτόμα, αποτελεσματικά και οικονομικά φάρμακα και νέες τεχνολογίες υγείας.
 • Σε άμεση λήψη μέτρων με στόχο 35% μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων εντός 5ετίας.
 • Σε ουσιαστικές δράσεις ώστε να μη μείνει κανένα νησί και απομακρυσμένη περιοχή χωρίς γιατρό.

Με όραμα, γνώση και σκληρή δουλειά, με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι προσβλέπουν στη Νέα Διακυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα πετύχουμε.

Γιατί αξίζουμε καλύτερα ΚΑΙ στην Υγεία!

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Τομεάρχης Υγείας Ν.Δ.

Βουλευτής Επικρατείας