Για μια νέα κοινωνική πολιτική (Capital.gr 08-08-2016)

Η μετάβαση στην Μεταμνημονιακή Ελλάδα απαιτεί ορισμένες παραδοχές. Πρώτη, ότι το αντιμνημόνιο δεν αποτέλεσε τελικά μια αξιόπιστη και ρεαλιστική αντιπρόταση και για αυτό το λόγο σαρώθηκε και ως πρόταση αλλά όπως θα καταγραφεί και στις επόμενες εκλογές και ως πολιτική εκδοχή (ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ). Δεύτερη, ότι ο μνημονιακός κύκλος (2010-2016) όπου δυστυχώς κατόπιν των εγκληματικών λαθών της ομάδας Τσίπρα θα σέρνεται έως το 2018, δεν μπορεί να είναι το εθνικό αφήγημα. Η εξάρτηση, η ύφεση, η κρίση, η αδυναμία χάραξης εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής, δεν μπορεί να είναι το ζητούμενο από την ελληνική πολιτική τάξη. Τρίτη παραδοχή, ότι η ανάγκη ενός Νέου Ξεκινήματος για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, πρέπει να περιγράφεται σε ένα νέο Eθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, μέσα από μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και ρήξεις με τις δυνάμεις της συντήρησης, της στασιμότητας, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

Τον νέο ιστορικό κύκλο για την Ελλάδα μόνο ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να τον εγγυηθεί. Είναι ο εκπρόσωπος της νέας αντίληψης για την λειτουργία της χώρας και είναι ο μόνος που έχει το Σχέδιο για το ξεπέρασμα του μνημονιακού κύκλου. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο νέος κύκλος θα είναι νεοφιλελεύθερος, ανάλγητος και χωρίς κοινωνικό πρόσημο. Η αλήθεια είναι ότι η Κοινωνική Συνοχή αποτελεί βασική πολιτική επιλογή για την ΝΔ. Μας ενδιαφέρει και θα επιτύχουμε ένα αποτελεσματικό, καθαρό, διάφανο και μετρήσιμο Κοινωνικό Κράτος. Θα τελειώσουμε με την αποσπασματικότητα, την πελατειακή προσέγγιση, την σύγχυση που σήμερα καθορίζουν το κοινωνικό κράτος. Σήμερα κανείς δεν ξέρει ακόμα πόσα και σε ποιους με ακρίβεια δίνονται (σε χρήμα και σε είδος) και φυσικά είναι όλοι παραπονούμενοι καθώς δεν έχει τεθεί ο πήχης των αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού, των δικαιούχων και του τι θα καλύπτεται από το κράτος. Η θωράκιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών από τις επιπτώσεις της κρίσης θα πρέπει να γίνει στη βάση των θεμελιωδών αρχών της Κοινωνικής Πρόνοιας (αρχή της επικουρικότητας, της εξατομίκευσης, των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης).

Η ενιαιοποίηση των τριών συστατικών στοιχείων της Κοινωνικής Πρόνοιας, δηλαδή των προνοιακών παροχών ( σε χρήμα) της ενεργούς υποστήριξης και των κοινωνικών υπηρεσιών, με στόχο τη συντονισμένη προσφορά κοινωνικών υποστηρικτών υπηρεσιών, τη βελτίωση της σχέσης κόστους-αποτελέσματος  της παρεχόμενης κοινωνικής προστασίας και την αντιμετώπιση του φαινόμενου του κατακερματισμού των παρεμβάσεων του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο Κοινωνικό Κράτος.  Και τέλος η θέσπιση της πολιτικής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μέσα από την ενιαιοποίηση των προνοιακών επιδομάτων σε κεντρικό επίπεδο και την αποκεντρωμένη διαχείριση τους σε τοπικό επίπεδο, θα διαμορφώσει ένα νέο τοπίο για την Κοινωνική Πολιτική.

Η Μεταμνημονιακή Ελλάδα θα είναι κοινωνική, αξιοπρεπής, δίκαιη, χωρίς πελάτες και εξαρτώμενους πολίτες από τις γκρίζες γραφειοκρατίες και θα δίνει τον φρέσκο αέρα της δημιουργίας και της ανάπτυξης σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Θα είναι η νέα Ελλάδα του Κ.Μητσοτάκη και της νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα εκφράσει η ΝΔ.

* Ο κ. Βασίλης Οικονόμου είναι Βουλευτής Επικρατείας, Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΝΔ