Ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί τις πληρωμές του σε γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές και κλινικές

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘ.ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθ.Πρωτ. 8449
Ημερομ.Κατάθεσης 21.09.2016

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ  ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ  ΥΓΕΙΑΣ

κ.  Α.  ΞΑΝΘΟ

 

 

Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι γιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα, οι φυσικοθεραπευτές  καθώς και οι κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην αποπληρωμή τους. Είμαστε ήδη κοντά στον Οκτώβριο και από τον Μάρτιο δεν έχουν καταβληθεί οφειλές για τις επισκέψεις, τις εξετάσεις και τα νοσήλια. Παρά την καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, οι πάροχοι αυτοί οφείλουν να ανταπεξέρχονται κάθε μήνα στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, και μάλιστα καλούνται να πληρώσουν και clawback επί χρημάτων που δεν έχουν λάβει.

Οφείλετε να αντιληφθείτε εγκαίρως, πως ο ιδιωτικός τομέας ασφυκτιά και υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που περιμένουν να πληρωθούν για να επιβιώσουν. Σε διαφορετική περίπτωση οδηγείτε επαγγελματίες στη φυλακή.

Σε προηγούμενη σχετική ερώτησή μας, απαντήσατε ότι ο λόγος καθυστέρησης ήταν η μη έκδοση της προβλεπόμενης βάσει του ν. 4368/2016  ΚΥΑ, που καθορίζει την διαδικασία και τον τρόπο ελέγχου των πληρωμών.

Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι λόγω προβλημάτων ρευστότητας στην καταβολή των συντάξεων, το ΙΚΑ θα καθυστερήσει την καταβολή των «κουτσουρεμένων» εισφορών του 6%, που παρακρατεί για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  Ο  ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση εξόφληση των οφειλών προς τους γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, τις ιδιωτικές κλινικές και  τα διαγνωστικά κέντρα, και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

 

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

 

ΚΕΛΛΑΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ                       Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ       Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ  ΒΑΣΙΛΗΣ                ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ  ΒΑΣΙΛΗΣ                    Ν.  ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ               Ν.  ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ