Β. Οικονόμου :Σφαγή 30% των συντάξεων φέρνει ο Τσίπρας, μαζί με τη διευθέτηση του χρέους…

20-10-2016 Ομιλία του Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, Β.Οικονόμου στο Σ/Ν του Υπ Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις».

 

 

Τον λόγο έχει ο κ. Βασίλειος Οικονόμου από τη Νέα Δημοκρατία για έξι λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, η ψήφιση του τρίτου μνημονίου καθορίζει καταλυτικά την πολιτική μοίρα αυτών που το εισηγήθηκαν και το ψήφισαν, διαιωνίζοντας τον φαύλο και αδιέξοδο μνημονιακό κύκλο της χώρας. Το ιστορικό προηγούμενο πραγματικά είναι ένας χρήσιμος οδηγός και ένας χρήσιμος σύμβουλος για τη δική τους μοίρα, η οποία νομίζω ότι για το σύνολο του ελληνικού λαού είναι αδιάφορη, αν δηλαδή πολιτικά οι πρωταγωνιστές αυτής της εξαπάτησης θα έχουν ένα δίκαιο τέλος, δηλαδή ανάλογα με το τέλος των αδιεξόδων που οι ίδιοι έφεραν στη χώρα.

Αυτό που έχει σημασία είναι πραγματικά η κατάρρευση των εξαπατήσεων ή αυταπατών της αντιμνημονιακής φενάκης που δοκιμάστηκε και που έρχεται σήμερα με τρόπο αποκαλυπτικό να φανερωθεί σε όλους, πρωταγωνιστές και συμπρωταγωνιστές.

Απόλαυσα πάρα πολύ τους μύδρους του Αναπληρωτή Υπουργού της Υγείας απέναντι σε αυτούς που το προηγούμενο διάστημα ως μεσσίες τους περίμεναν. Γι’ αυτό εγώ τουλάχιστον δεν επενέβην.

Το δράμα όμως των πρωταγωνιστών δυστυχώς το φορτώνεται ο ελληνικός λαός. Πραγματικά είναι πολύ δυσάρεστο να παρακολουθείς τα αδιέξοδα του κ. Τσίπρα και της ομάδας του, μπροστά στο πολιτικό σταυροδρόμι που έχει φτάσει. Όλη η συσσώρευση των πολιτικών προβλημάτων που έχουν φέρει αυτά τα δύο χρόνια δημιουργούν μεγάλα διλήμματα.

Η συζήτηση δηλαδή για τη διευθέτηση και την απομείωση του χρέους πόσο πειστική ακούγεται από αυτούς που κρύβουν την άλλη μισή πλευρά του λόφου και λένε το πρώτο μισό; Προσεγγίζουνε δηλαδή πάλι τον ελληνικό λαό ως πόπολο και του τάζουνε απομείωση του χρέους, μια νέα ηρωική διαπραγμάτευση, μια νέα συζήτηση, όπου μάλιστα κάποιοι με θρασύτατο τρόπο έρχονται και λένε ότι η απομείωση του χρέους, όπως και η ποσοτική χαλάρωση είναι η νέα Εδέμ που όλοι περιμένουμε.

Βέβαια, δεν έχουν εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια είναι η άλλη πλευρά το λόφου, το σκοτεινό κομμάτι του. Ποιο είναι; Το γεγονός ότι η απομείωση του χρέους συνοδεύεται από νέα, τεράστια, δύσκολα, δυσβάστακτα και κοινωνικά ασήκωτα βάρη και μέτρα για τον ελληνικό λαό. Αυτά δεν τα λένε ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του.

Και θα μου πείτε «Μα, δεν δίνεις σημασία σε ένα σημαντικό νομοθέτημα το οποίο μάλιστα χαίρει και της συμπαράστασης της αντιπολιτεύσεως;». Θεωρώ πραγματικά το σημερινό περιστατικό ελάσσονος σημασίας μπροστά στο δράμα που θα περάσει ο ελληνικός λαός το επόμενο διάστημα. Θα είναι μεγάλο και το δικό σας  πολιτικό  δράμα, γιατί δεν θα σας σώσουν ούτε καν αυτές οι λίγες αναλαμπές σας και οι προσπάθειες να ξεγελάσετε τον ελληνικό λαό.

 

Η κοινωνική οικονομία δεν είναι η χρυσή εφεδρεία που θα σώσει την πατρίδα. Δεν είναι τίποτα. Αυτό στο οποίο θα κληθείτε να απαντήσετε είναι το εξής. Ήδη φτιάχνεται το κλίμα. Οι διαρροές από το Μαξίμου περί πρόωρων εκλογών με πρωταγωνιστή τον κ. Παππά έχουν χάζι, είναι πολύ διασκεδαστικές. Αποδεικνύουν και καταδεικνύουν, όμως, το μεγάλο αδιέξοδο σας, όχι του μέσου Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της ηγετικής ομάδας η οποία όπως στρώνει θα κοιμηθεί. Διότι πραγματικά τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια.

Άρα, θα βγούμε στις αγορές; Το τρίτο μνημόνιο πάει στράφι. Δεν φτιάχνεται. Δεν ολοκληρώνεται. Με τις πολιτικές και με αυτά που κάνετε δεν γίνεται. Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος σήμερα λείπει, θρασυτάτως στέλνει σε κάποιους συνταξιούχους τη δικαιολόγηση του «λογαριασμού» περικοπής επικουρικών συντάξεων με χρήματα του ελληνικού λαού, των ΕΛΤΑ. Δεν στέλνει στους συνταξιούχους του ΕΚΑΣ, στους χαμηλοσυνταξιούχους, που τους κόβει το ΕΚΑΣ. Δεν στέλνει στο σύνολο των συνταξιούχων που τους κόβει 2% από τις κύριες συντάξεις για εισφορές στον ΕΟΠΥΥ και 6% από τις επικουρικές. Δεν στέλνει στους εξακόσιους χιλιάδες για τις συντάξεις χηρείας που κόβει 20%, ούτε για τις αναπηρικές συντάξεις των τριακοσίων χιλιάδων δικαιούχων που τους κόβει κι εκεί γύρω στο 20% μεσοσταθμιστικά. Δηλαδή ο πρωταγωνιστής εγκλημάτων εναντίων των συνταξιούχων -και αυτό ως μία ύστατη προσπάθεια να βγούμε στις αγορές, δηλαδή, να εφαρμοστεί το τρίτο μνημόνιο, που ο ίδιος και η ομάδα του έφερε σε αυτήν τη χώρα- κρύβεται πίσω από ελάσσονος σημασίας νομοθετήματα κοινωνικής οικονομίας.

Δεν θα εξαπατηθεί και δεν θα ξεγελαστεί κανένας. Θα πρέπει να δώσει λόγο, γιατί με χρήματα του ελληνικού λαού, από τα ΕΛΤΑ, στέλνει επιστολές και κάνει κομματική προπαγάνδα παλαιού τύπου. Θα πρέπει να δώσει λόγο για το τι ετοιμάζει και πώς σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, αφού το σενάριο εξόδου στις αγορές δεν υπάρχει. Εγώ θα σας έλεγα ότι και το τέταρτο μνημόνιο, δηλαδή η διευθέτηση του χρέους ως παρασύνθημα του συνθήματος το οποίο έχετε ρίξει στο πόπολο, δηλαδή, πιστεύοντας ότι ο λαός πάλι θα πιαστεί κορόιδο, δεν βλέπω πώς μπορεί να λειτουργήσει, εάν δεν εξηγήσετε πόσο είναι το κόστος αυτής της διευθέτησης.

Υποπτεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα είναι διάστημα που θα ζητήσετε συναινετική χείρα για να υπάρξει μία εθνική προσπάθεια για τη διευθέτηση του χρέους -εγώ δεν θα εκπλαγώ καθόλου να δω και τέτοιου είδους προτάσεις εδώ από το Βήμα της Βουλής από τον κ Τσίπρα προς τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις, για να πάμε όλοι μαζί να επιτύχουμε αυτόν τον νέο εθνικό στόχο-, δεν ξέρω όμως ποιος προτίθεται να δώσει χέρι βοηθείας για να υπάρξουν οι δραματικές νέες μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς, οι οποίες σημαίνουν τέταρτο μνημόνιο όπου οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα.

Βέβαια, τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε –κι ευχαριστώ για την ανοχή σας- θα πρέπει να εξηγήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, πέρα από τα ωραία περί της κοινωνικής οικονομίας, τι θα κάνει με το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και αυτών που ακούγονται στο Υπουργείο Εργασίας μέσα από εμφυλίους που σπαράσσουν το Υπουργείο.

Θα πρέπει να εξηγήσει η κυρία Υπουργός, η οποία λείπει τώρα, αλλά θα της έρθουν τα μηνύματα, γιατί έχει κάνει τον ΟΑΕΔ τράπεζα. Για ποιο λόγο υπάρχουν αραγμένα 500.000.000 στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και δεν πηγαίνουν για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε  το πρόβλημα της ανεργίας και να ανοίξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας; Γιατί συνεχίζει στον αδιέξοδο δρόμο των προγραμμάτων κοινωνικής ωφέλειας και δεν ανοίγει την επιχειρηματικότητα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Οικονόμου, παρακαλώ, ολοκληρώστε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κλείνω.

Θα πρέπει να εξηγήσει όλες τις δυσοσμίες και τις σκοτεινές και «γκρίζες ζώνες» που αρχίζουν να αναδύονται από το Υπουργείο με ποιο τρόπο και πώς, ώστε να γίνουν γνωστές στον ελληνικό λαό και αν ευσταθούν ή όχι οι καταγγελίες.

Εμείς, πολλοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα καταθέτουμε ερώτηση. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο η κυρία Υπουργός, γιατί δεν απαντώνται συνήθως οι ερωτήσεις μας, όταν τα θέματα είναι κρίσιμα.

Σας ευχαριστώ.