Σε κατάρρευση η 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας)

(Ομιλία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής 24-1-2017)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η τοποθέτηση Διοικητού σε μια Υ.ΠΕ. είναι καταρχάς και κατεξοχήν πολιτική τοποθέτηση, αφορά την κεντρική πολιτική που εφαρμόζει μια κυβέρνηση και την εξειδικεύει στις έξι Υγειονομικές Περιφέρειες.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ότι η συζήτηση από τη δικιά μας τη μεριά, μου κάνει έκπληξη ότι δεν γίνεται συνολικά μέχρι στιγμής, δεν είναι σε προσωπικό επίπεδο, όπου πραγματικά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την ποιότητα του ανδρός ή την τιμιότητα ή την ευγένεια του χαρακτήρος, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα σήμερα.

Σήμερα, πρέπει να δούμε και με αφορμή αυτή την αλλαγή, την αντικατάσταση Διοικητού στην 6η Υ.ΠΕ., να κάνουμε και έναν απολογισμό.

Εγώ περίμενα από τον Υπουργό να ακούσω και ένα απολογιστικό κομμάτι για την 6η Υ.ΠΕ., αφού έχουμε εδώ την 6η Υ.ΠΕ., να δούμε αν πήγε καλά μέχρι τώρα η θητεία των προσώπων που τοποθέτησε εκεί, οι οποίοι, μάλιστα, έχουν ανταμειφθεί και έχουν επιβραβευθεί και με θέση υψηλού πολιτικού επιπέδου στο Υπουργείο, στην κεντρική διοίκηση;

Πήγαν καλά τα πράγματα; Μήπως δεν έχουν πάει καλά; Όταν ζήτησα να κάνω μια σταχυολόγηση των θεμάτων δεν τελείωνε η σελίδα των προβλημάτων και των ζητημάτων που είναι ανοιχτά για την 6η μόνο ΥΠΕ και αυτό, μου έχει προκαλέσει εντύπωση, όχι γιατί, δεν περιμένεις να υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της υγείας.

Εμείς, δεν ισχυριστήκαμε, ούτε ισχυριζόμαστε ότι όλα ήταν τέλεια και όλα τα θέματα προχωρούσαν με τέτοιο τρόπο που να είναι απόλυτα ικανοποιητικός. Αλλού ήταν καλά, αλλού ήταν μέτρια και αλλού ήταν άσχημα. Εμείς, ισχυριζόμαστε ότι αυτά τα δύο χρόνια τα προβλήματα έχουν μεγεθυνθεί, τα ζητήματα έχουν ανακύψει σε πολύ κρίσιμο σημείο και ότι συνολικά και κατ’ επέκταση μερικώς, όπως είναι η 6η ΥΠΕ, τα προβλήματα έχουν πάρει εκρηκτική διάσταση. Επομένως, πολιτικά το χρεώνεται η κυβέρνηση και το χρεώνεται και η προηγούμενη διοίκηση και αναγκαστικά τα κληρονομεί και τα χρεώνεται και ο νέος Διοικητής.

Θα περίμενα από τον νέο Διοικητή να ξεκινήσει τη συζήτηση του με την περίπτωση της Ζακύνθου. Κύριε Νικολόπουλε και κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, μετά από πάρα πολύ καιρό η Ζάκυνθος δεν λειτουργεί το νοσοκομείο της στο επίπεδο των χειρουργείων. Είχαμε το ατυχές συμβάν με τη γυναίκα που χάθηκε και με τα άλλα περιστατικά. Δεν υπάρχει κατασταλαγμένη άποψη μιας επιτροπής, η οποία, να έχει βγάλει ένα συμπέρασμα για ποιο λόγο έγινε αυτό το θλιβερό γεγονός που δυσφημεί και το εθνικό σύστημα υγείας και την περίπτωση του νοσοκομείου, το οποίο, είναι κόσμημα. Επειδή δεν υπάρχει αυτό το πόρισμα δεν ανοίγουν εκ νέου τα χειρουργεία. Επομένως, το κόσμημα αυτό, ένα ολόκληρο νησί, η Ζάκυνθος, βρίσκεται αυτή τη στιγμή χωρίς νοσοκομείο και σε καραντίνα.

Δεν θα έπρεπε να είναι το πρώτο θέμα, κ. Διοικητά, που θα έπρεπε να σας απασχολήσει και να ενημερώσετε την επιτροπή μας; Τι σκοπεύετε να κάνετε; Ο προηγούμενος Διοικητής δεν πήγε καν στη Ζάκυνθο να δει, ούτε καν εκπρόσωπος του Υπουργείου. Εγώ, θα περίμενα από τον ίδιο τον Υπουργό να πάει, γιατί, έχουμε το ευαίσθητο και πολύ δύσκολο κομμάτι της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής. Δεν έπρεπε να πάει ο Διοικητής της προηγούμενης ΥΠΕ; Τα χειρουργεία είναι κλειστά και δημιουργείται πρόβλημα και στο νησί και στην εικόνα την συνολική.

Επίσης, υπάρχει το θέμα της υποστελέχωσης, που ταλαιπωρεί τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, ακόμα και τα πανεπιστημιακά, όπως στα Ιωάννινα και στην Πάτρα. Θα λειτουργήσει το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών; Θα γίνει επιτέλους αξιολόγηση στις δομές του προσωπικού; Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας, θα ξεκίναγε πιλοτικά από το νοσοκομείο Πατρών, αλλά τίποτα. Θα το κάνετε;

Όσον αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φέραμε κεντρικά, σαν Ν.Δ., το ζήτημα στη Βουλή. Τι γίνεται; Τι κενά υπάρχουν; Θα γίνουν προσλήψεις; Κύριε Υπουργέ, έχετε μιλήσει με την ηγεσία για να έχετε μια πρόταση προς τον κόσμο;

Τι γίνεται με το ΕΚΑΒ; Με τα ασθενοφόρα; Θα αντικαταστήσουμε τα παράβολα; Ο κ. Πολάκης δεσμεύτηκε πριν από ενάμιση χρόνο ότι θα προχωρήσει σε αυτή την αντικατάσταση, αλλά δεν έχει γίνει κάτι. Έχετε ένα σχέδιο για την ΥΠΕ και πόσα είναι τα ασθενοφόρα που βρίσκονται σε πρόβλημα; Εμάς, μας έρχονται μηνύματα και πληροφορίες ότι μεγάλο κομμάτι του στόλου των ασθενοφόρων είναι προβληματικό.

 

Εγώ είπα, ότι υπήρχαν προβλήματα και δεν ήταν ειδυλλιακή η κατάσταση, όμως το θέμα μιας Κυβέρνησης ή μιας νέας Διοίκησης δεν είναι να μου κάνει περιγραφή των προβλημάτων που παρέλαβε ή που υπάρχουν, αλλά να τα επιλύσει.

Εμείς ισχυριζόμαστε, ότι χειροτέρευσαν και αυτό είναι το δικό μας θέμα της κριτικής.

Να αναφέρω και ένα σημείο, γιατί θα σας αφορά άμεσα σε λίγο.

Με έχουν πληροφορήσει – ως δικηγόρος μιλώ  και μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση – ότι έχετε ένα νομικό σύμβουλο στην Υ.ΠΕ., που μαθαίνω, ότι υπογράφει εργολαβικά με εργαζόμενους ή για περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίες βέβαια στρέφονται εναντίον της Υ.ΠΕ., στην οποία, όμως, είναι νομικός σύμβουλος.

Ποιον εκπροσωπεί, λοιπόν, ο εν λόγω νομικός σύμβουλος;

Προσέξτε μην πέσετε σε καμία παγίδα, μην πατήσετε καμία νάρκη και τιναχθείτε και εσείς με το καλημέρα!

Καταρχάς, αυτά είναι τα ζητήματα που βάζουμε ερωτώντας και είναι θέματα, για τα οποία εγώ περίμενα ο κ. Διοικητής να μας ενημερώσει και να μας πει κάποιες ιδέες ή σκέψεις του, γιατί αποτελούν φλέγοντα ζητήματα, τα οποία δεν τα ανέφερα όλα, αλλά εν περιγραφή και με τίτλους.

Με αυτά, όμως, τα θέματα ανοιχτά, κύριε Διοικητά και κύριε Πρόεδρε, εμείς δεν θα ψηφίσουμε τη νέα τοποθέτηση.