Επικίνδυνη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ομιλία του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Β. Οικονόμου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής 7-2-2017)

(Ομιλία του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Β. Οικονόμου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής 7-2-2017)

Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, από τον Υπουργό Υγείας, κ Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με τα πεπραγμένα της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και της 2ης Υγ.., ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Κύριε Πρόεδρε, εμείς ισχυριστήκαμε από την πρώτη στιγμή και στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι η κατάσταση της υγείας, δεν ήταν ιδανική μέχρι το 2015. Αυτό που ισχυριζόμαστε είναι ότι το 2015 – 2016 και μπαίνουμε στο 2017 η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Άρα, λοιπόν, εμείς αξιολογούμε ως αυτή την χειρότερη κατάσταση, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και υπό αυτήν την έννοια θεωρούμε και επικίνδυνη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τις διοικήσεις των ΥΠΕ, οι οποίες εφαρμόζουν αυτή την επικίνδυνη πολιτική για τη δημόσια υγεία και το εθνικό σύστημα υγείας. Όχι γιατί το συγκριτικό μας είναι οι εξαγγελίες οι προεκλογικές Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2015 και των προηγούμενων ετών, Τσίπρα και λοιπών, γιατί αν το πιάσω αυτό το κριτήριο και βάλω εκεί τον πήχυ, πραγματικά το «επικίνδυνες» θα γίνει «εγκληματικές» ευθύνες. Δηλαδή, ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που μίλαγε για 4.500 προσλήψεις στη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης εδώ και τώρα, τι έχει να πει με τις απανωτές και τις επανειλημμένες προκηρύξεις και ανακηρύξεις και διακηρύξεις προσλήψεων, οι οποίες προσπαθούμε να βρούμε που αντιστοιχούν και δεν υπάρχουν πουθενά, και μιλώ για μόνιμο προσωπικό. Γιατί εδώ θα φθάσουμε στην τρελή κατάσταση τα προγράμματα του ΟΑΕΔ να τα θεωρεί η Αριστερά, η λεγόμενη, προσλήψεις. Πράγματα απίθανα σε αυτή τη χώρα.
Εμείς λέμε πόσο μόνιμο προσωπικό έχουν προσλάβει, επί των ημερών της κυρίας και του κυρίου Διοικητού, για να μην επεκταθούμε σε όλη τη χώρα. Θα πάμε και στην υπόλοιπη χώρα αφού θα κάνουμε τις ανάλογες συνεδριάσεις. Έχουν προσληφθεί από αυτή την Κυβέρνηση και έχω εδώ και το σχετικό που έχει φτιάξει και επιμεληθεί η πρώτη ΥΠΕ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχει αυτή η Κυβέρνηση; Όχι. Επικουρικούς, τους διορίζει τους ξαναδιορίζει. Και επί τη ευκαιρία, τι θα γίνει με τους Επικουρικούς γιατί τον Σεπτέμβρη τελειώνει και η σύμβασή τους;
Και εκκρεμούν του 2009, 2010, 140 οι κρίσεις για θέσεις γιατρών και καθόμαστε και τις κοιτάμε.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Υπουργέ. Έτσι δεν θα τελειώσουμε.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς θέλετε, εγώ σαν Αντιπολίτευση, να σας πιστώνω. Εγώ όμως, κύριε Υπουργέ, όπου σας βλέπω μπόσικο θα σας χρεώνω. Άρα λοιπόν, αφήστε με να σας χρεώνω και τις πιστώσεις κάντε τες εσείς με τον κύριο Πολάκη και τους Διοικητές. Άμα μου πείτε ότι έχετε κάνει 240 προσλήψεις, θα σας πω ότι εκκρεμούν 140 ακόμα. Εκεί σας χρεώνω.
Έτσι γίνεται στη Δημοκρατία κύριε Μαντά. Αν είναι εγώ να σας λιβανίζω υπήρξαν οι Βουλευτές της συμπολίτευσης που τα βρήκαν όλα ωραία. Εγώ δεν μπορώ να τα βρω όλα ωραία και ξέρετε γιατί; Γιατί έχω σημειωμένα συγκεκριμένα θέματα!
Για τις ΜΕΘ τι θα κάνετε αγαπητοί κύριοι Διοικητές; Η ΝΔ και ο τομέας Υγείας το έφερε το ζήτημα στη Βουλή. Επαραδέχθη η πολιτική ηγεσία ότι υπάρχουν 130 κενά. Στις δύο δικές σας Υγειονομικές Διοικητικές Περιφέρειες θα τα λύσετε; Τα ογκολογικά Νοσοκομεία και τα τρία είναι υπό διάλυση. Έτσι εμείς τα κρίνουμε. Όταν κάνεις μήνες για να πάρεις σειρά, ή στον ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ ή στο ΜΕΤΑΞΑ, είτε στους Αγίους Αναργύρους, εάν το πούμε και αυτό ογκολογικό, τότε δεν λειτουργεί καλά το σύστημα για τον πολίτη. Για εσάς, μπορεί να είναι ωραιότατα.
Οι εφημερίες, όχι γιατί πήγαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Ευαγγελισμό και το χλεύασε ο κύριος Αναπληρωτής Υπουργός, γιατί ήταν υποχρέωση και καθήκον μας. Όχι του κ. Μητσοτάκη σαν πρόσωπο, αλλά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και πρέπει να σέβεστε το ρόλο του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και μάλιστα όταν το ασκεί, όταν ασκεί τα ελεγκτικά του καθήκοντα, γιατί έχει και αυτά τα καθήκοντα και να δει τι γίνεται σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, θα πρέπει να το σέβεστε κύριε Πολάκη και όχι να γράφετε πρωινιάτικα απαντήσεις γιατί τόλμησε ο Μητσοτάκης να επισκεφτεί την εφημερία!
Χλευάσατε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γιατί ετόλμησε με τη συνοδεία τη δική μου, ως Τομεάρχη, να δούμε τι γίνετε και το χλευάσατε. Μα πραγματικά, αν εμείς βλέπαμε κενά και προβλήματα και είδαμε δεκάδες, εκατοντάδες ανθρώπους, εξευτελισμένους, σαν τα τσουβάλια πεταμένους στους διαδρόμους του νοσοκομείου, να μην το πούμε; Και εμείς είπαμε για τους ήρωες γιατρούς και τους νοσηλευτές. Αν τους βλέπετε και εσείς ήρωες, λέμε τα ίδια. Λύστε όμως το θέμα των εφημεριών γιατί έχετε βάλει δύο ΥΠΕάρχες να το λύσουν. Για τα νησιά του Αιγαίου και του Βόρειου Αιγαίου, να μην ανοίξουμε αυτή τη κουβέντα. Έβαλε ο συνάδελφος τα ζητήματα για τη Χίο, αλλά δεν είναι μόνο μόνο για τη Χίο σε σχέση με το μεταναστευτικό.
Τα ασθενοφόρα. Έχει λυθεί το θέμα των ασθενοφόρων; Κάναμε την Ερώτηση στη Βουλή και δεχθήκαμε κριτική από τον κ. Πολάκη και θυμήθηκε την ελληνική ταινία «Φωνάζει ο κλέφτης». Εγώ ξέρετε τι θυμάμαι από ελληνική ταινία; Τον «Καλοχαιρέτα» . «Ετελείωσε». Σε όλα «ετελείωσε». Όλα γίνονται. Τι να κάνουμε τώρα; Ελληνικές ταινίες; Εσύ θα λες «Φωνάζει ο κλέφτης» και εγώ θα λέω είσαι ο Καλοχαιρέτας; Δεν μπορεί να το πάμε έτσι. Πρέπει να βρούμε μία λύση. Υπάρχουν προβλήματα στα ασθενοφόρα; Υπάρχουν. Κάθε μέρα τα διαβάζετε ή στα μπλοκ ή στα διάφορα Μέσα Ενημέρωσης. Υπάρχουν προβλήματα. Πως θα τα λύσετε αγαπητοί κύριοι των 2 ΥΠΕ;
Ανασφάλιστοι. Διαμαρτυρήθηκε ο Υπουργός. Ξέρετε εμείς τι λέμε. Εμείς λέμε ναι, να δώσεις στήριξη στους ανασφάλιστους. Θα μου πεις όμως από ποιο κωδικό, γιατί δεν θα μου κάνεις δημιουργική λογιστική, το λέμε εμείς κύριε Υπουργέ, γιατί αν δεν είναι το ένα εκατομμύριο για τους οικονομικά αδύναμους η κάλυψη των ανασφαλίστων, θα μου πείτε από που είναι; Άμα με πάτε στο λογαριασμό και στη ΚΑΕ, της γενικής πίστωσης για τα νοσοκομεία, θα μου πείτε εκεί μέσα, τι κόβετε και τι δίνετε.

(Συνέχεια ομιλίας κ. Βασίλειου Οικονόμου)

Εγώ δεν σας είπα να μη δώσετε, εγώ σας είπα καταγράψτε μου πόσα θα δώσετε. Θα δώσετε, δηλαδή στο 2017 ένα χ’ ποσό; Δώστε το, περιγράψτε το, πείτε από πού είναι και από πού το κόβετε για να το δώσετε αυτό. Για αυτό μιλάω για δημιουργική λογιστική, αλλά εσείς δεν το καταλαβαίνετε και σας άκουσα με έκπληξη να λέτεσε ένα συνέδριο που πήγατε, ότι δίνετε μια μεγάλη μάχη με το νεοφιλελευθερισμό. Πραγματικά, «τσιμπήθηκα». Διάβαζα μια δική σας δήλωση σήμερα και λέω ο άνθρωπος είναι «Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ»;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας) : Ομιλεί εκτός μικροφώνου.
Πού το διαβάσατε αυτό;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Σήμερα σε ένα συνέδριο που πήγατε, για τη μάχη για το νεοφιλελευθερισμό στην υγεία, που κόβει τις δαπάνες. Δεν ξέρω εάν το απόδωσαν σωστά τα site. Εγώ όμως λέω, αν ευσταθεί αυτή η δική σας ρήση, μα, ο νεοφιλελευθερισμός δύο χρόνια άσκησης της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., τί είναι; Δεν είναι νεοφιλελευθερισμός μιας κοινωνικά ανάλγητης Κυβέρνησης η οποία δεν στηρίζει στην ουσία τον πολίτη και τον κάνει αναξιοπρεπή κάθε μέρα στις εφημερίες;
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στον κ. Παπαδόπουλο, διότι καλή η γενικότητα, αλλά εδώ έχουν έρθει εδώ και οι δύο Διοικητές.
Κύριε Παπαδόπουλε, έμαθα προς έκπληξή μου, ότι επί των ημερών σας ως Διοικητής της ΥΠΕ, εκλεχθήκατε συντονιστής, διευθυντής στην «ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟ».
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Διοικητής 1ης ΥΠΕ) : Είναι ψέματα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Είναι ψέματα; Εντάξει. Μου έκανε τρομερή εντύπωση.

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Ομιλούν εκτός μικροφώνου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Εγώ ερωτώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) :Σας ευχαριστώ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Δεν υπάρχει ένα λεπτό, αν ήταν ο χρόνος ιδιοκτησία μου, θα σας έδινε 50 χρόνια να μιλάτε, αλλά μιλάτε για 9 λεπτά, κύριε Οικονόμου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Αφήστε να ακούσετε την Αξιωματική Αντιπολίτευση δια του Τομεάρχη της.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Δεν γίνεται αυτό, έχει άλλους έξι ομιλητές. Οι χρόνοι θα κλείσουν.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Επτά ήταν όλοι κι όλοι και έχουν μιλήσει οι πέντε, έχει μείνει ένας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Σας παρακαλώ, ο κατάλογος είναι εδώ, μην με εκνευρίζετε. Είστε ατελείωτος ως προς το λόγο. Πρέπει να τελειώσετε, σας παρακαλώ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Θέματα θέτω.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Να τα θέσετε στο χρόνο που έχετε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Άρα, μου αφαιρείτε το λόγο. Δεν θέλετε να ακουστούν τα θέματα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Ναι, τελείωσε ο λόγος στα 10 λεπτά. Να γραφτεί στα πρακτικά ότι στα 10 λεπτά δεν θέλω να ακούσω άλλο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ : Δώστε μου ένα λεπτό να μιλήσω για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δεν θέλετε να ακουστεί η Αντιπολίτευση;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Όχι, δεν θέλω να ακούσω τίποτε άλλο εκτός διαδικασίας