Αναπάντητα ερωτήματα από τον απολογισμό του ΕΟΠΥΥ (Ομιλία του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Β. Οικονόμου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής 21-2-2017)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καταρχήν θα ήθελα, κ. Πρόεδρε, να δώσω τα συλλυπητήριά μου στον Υπουργό, δεν γνώριζα το γεγονός.

Θα σας στεναχωρήσω λίγο  σήμερα Υπουργέ μου, αλλά έτσι το είχα σχεδιάσει, γιατί με αφορμή αυτή τη συζήτηση, η οποία έπρεπε να γίνει οπωσδήποτε, καθώς μιλάμε για τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, δεν γίνεται να μην πω αυτά που έχω να πω. Πάντως τα συλλυπητήριά μου είναι ειλικρινή.

Σήμερα ακούσαμε με προσοχή, εγώ τουλάχιστον τον άκουσα με προσοχή, τον Πρόεδρο του Οργανισμού. Έκανε μια παρουσίαση στην οποία προσπάθησε να δείξει μια εικόνα. Θα είμαι καθαρός από την αρχή κ. Πρόεδρε της Επιτροπής. Από τη στιγμή που τον άκουσα τον κ. Μπερσίμη να τοποθετείτε για το μείζον κοινωνικά ευαίσθητο και φλέγον θέμα της ειδικής αγωγής η παρουσία του σήμερα εδώ είναι πολιτικά απαράδεκτη. Θεωρώ ότι όλο αυτό που παρουσίασε, έχει πάρει ένα Χ και ο κ. Μπερσίμης είναι υπόλογος όχι γιατί μέσα σε αυτή την παρουσίαση δεν είχε καν μια λέξη για το κρίσιμο θέμα που απασχολεί χιλιάδες παιδιά, χιλιάδες οικογένειες και είναι η μόνιμη ενόχληση – παρέμβαση σε όλα πιστεύω τα γραφεία των βουλευτών. Δεν μπορεί να έρχονται μόνο σε μένα, εδώ είναι οι συνάδελφοι να καθίσουν να τα πουν, όλοι οι γονείς, οι λογοθεραπευτές, οι ειδικοί επιστήμονες. Ένα πράγμα έχουμε πάνω από το κεφάλι μας εδώ και δύο,  τρεις μήνες. Ένα πράγμα έχουμε, τι γίνεται με την ειδική αγωγή.

Δεν λέει ευθαρσώς ο κ. Πρόεδρος και η πολιτική ηγεσία πού θα πάει τον κλειστό προϋπολογισμό της ειδικής αγωγής. Κρύβονται, πήγαν άρον άρον μέσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αν είναι δυνατόν τέτοιες μέρες να κλείσουν το θέμα. Βλέπω εδώ και για άλλες συμβάσεις, εκεί που θα παραμένανε όλοι οι πάροχοι ακούμε, για 300 και αυτό να θεωρείται και θετική εξέλιξη. Οι οπτικοί είναι όλοι έξω, αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο οι οπτικοί ή η ειδική αγωγή. Εδώ παρουσιάστηκε μια εικόνα επιτυχίας, οι 300 συμβάσεις από τους χιλιάδες παρόχους. Πώς θα εξυπηρετηθεί ο λαός; Για την ειδική αγωγή ποιος είναι ο κλειστός προϋπολογισμός; Πού θα πάει; Τα 110 εκατ. που πήρε ο κ. Πολάκης και ο κ. Ξανθός πόσο θα τα πάνε;

 

Ακούμε για 40-50 εκατ. €, άλλοι λένε για 60 εκατ. €,  άλλοι για 70 εκατ. €, τι κάνουμε εδώ, την κολοκυθιά; Πού θα πάτε τον λογαριασμό και πώς θα εξηγήσετε ότι οι περικοπές θα γίνουν, πρώτη φορά στα χρονικά, στον κοινωνικά ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής;

Βάζω τελεία, δε σταματάω εδώ, όμως, για το θέμα της ειδικής αγωγής. Το φέραμε εμείς σαν Ν.Δ. με ερώτηση στη Βουλή και είδατε ήταν χαμηλών τόνων και προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες, κύριε Υπουργέ, για να δούμε εάν υπάρχουν θέματα υπερβάσεων, θέματα σπαταλών, θέματα που πρέπει να τα δείτε και να τα δούμε όλοι, δε λέμε όχι, αλλά πείτε, όμως, τι θα κάνετε στους επαγγελματίες, στους επιστήμονες, αλλά και στις οικογένειες και τα παιδιά. Δεν γίνεται έτσι συνέχεια πίσω η μπάλα και κοντεύει να τελειώσει και ο Φεβρουάριος και ακόμη δεν ξέρει κανείς τίποτα.

Πάμε, λοιπόν, στα τέσσερα θέματα, αυτό το είχα για πέμπτο αλλά πίστευα ότι θα άκουγα μια εισηγητική του κ. Μπερσίμη γι’ αυτό το φλέγον θέμα. Άνοιξα την τηλεόραση το πρωί πριν έρθω εδώ, πάλι αυτό το ζήτημα απασχολούσε όλες τις εκπομπές. Αλλά όχι μόνο σήμερα, κάθε μέρα αυτό το θέμα και ο κ. Μπερσίμης δεν έχει πει ούτε μια λέξη. Πολιτικά απαράδεκτο!

Θα κάνω τέσσερις ερωτήσεις. Κύριε Μπερσίμη, είστε στην ευτυχή συγκυρία το 2016 να χειριστείτε έναν οργανισμό, ο οποίος, απ’ ό,τι είχε, έχει επιπλέον την αύξηση των εισφορών ΕΟΠΥΥ που ψήφισαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις, επικουρικές και κύριες – το 2% έγινε 6% και το 0% έγινε 6% για τις επικουρικές – απ΄ ότι είδα στον κρατικό προϋπολογισμό το εκτιμήσατε 700 εκατ. € το κονδύλι αυτό και είστε στην ευχάριστη θέση να έχετε και τα 650 εκατ. € της υποδόσης. Κοιτάζω τα ληξιπρόθεσμα – πανηγυρίζετε και να δούμε αν θα πρέπει να πανηγυρίζετε ή να είστε πολύ μετρημένος – το 2014 ήταν 1.100.000.000 €, το 2015, επί των ημερών σας, πήγαν 1.700.000.000 € και τώρα το πήγατε 1.130.000.000 € .

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ (Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ) (εκτός μικροφώνου): Το 2015;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το 2015 κυβέρνηση εσείς δεν ήσασταν; Δεν το λέω προσωπικά, τα ερωτήματα είναι προς τον Διοικητή του οργανισμού. Μιλάω για Δεκέμβριο του 2015. Έχει έναν ολόκληρο χρόνο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτός αν ήταν κάποιοι άλλοι στην κυβέρνηση. Δεν ξέρω ποιος ήταν, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπα. Ξέρω τι λέω. Απευθύνομαι στους Υπουργούς και σ’ εσάς, όχι όμως προσωπικά, γιατί δεν έχω προσωπικά μαζί σας και μπορώ να πω ότι ίσα-ίσα δεν μου είστε αντιπαθής, δεν είναι αρνητικά τα συναισθήματά μου, αλλά εδώ δεν είναι το θέμα να γίνουμε καλοί φίλοι, εδώ κινούμαστε πολιτικά.

Ερωτώ: Εάν είναι επιτυχία ότι φτάσατε στο αποτέλεσμα του Δεκεμβρίου του 2014, με την υποδόση στα χέρια σας και την αύξηση που ψήφισαν ασθμαίνοντας οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που είναι 700 εκατ. €, μήπως κάτι δε βγαίνει καλά στους λογαριασμούς; Μήπως δεν πρέπει το αποτέλεσμα να ήταν μόνο αυτό;

Δεύτερη ερώτηση, γιατί έχω χειριστεί το ασφαλιστικό και σας πιάνω από εκεί καλά, φοβούμαι: Ληξιπρόθεσμα ασφαλιστικών ταμείων προς ΕΟΠΥΥ, το 2014 680 εκατ. €, το 2015 1.574.000.000 €, το 2016 πάμε στα 2 δις €. Δηλαδή, κ. Μπερσίμη, η αύξηση του ΕΟΠΥΥ – εγώ θα τη δώσω την απάντηση στο προηγούμενο ερώτημά μου – πήγε στις συντάξεις; Γι’ αυτό ψήφισε ο κ. Μανιός και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ την αύξηση εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ, για να στηρίξει τις συντάξεις; Εγώ αυτό το βλέπω δημιουργική λογιστική, για να μη το πω κάτι άλλο πιο βαρύ. Δημιουργική λογιστική, στο ελάχιστο μπορώ να το πω. Όταν, όμως, είναι υπέρ ΕΟΠΥΥ, πρέπει να πάνε υπέρ ΕΟΠΥΥ τα χρήματα και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία να μη δίνουν στον ΕΟΠΥΥ και, βέβαια, δεν μπορεί να πληρώσουν παραπάνω γιατί εάν είχες πάρει την υποδόση, κ. Μπερσίμη, και την αύξηση από τις εισφορές του ΕΟΠΥΥ δε θα έπρεπε να ήταν τα ληξιπρόθεσμά σου 1.136.000.000 €, θα έπρεπε να ήταν 0.

 

Τρίτο ερώτημα. Είδα με προσοχή, το ξεπεράσατε πολύ ωραία, βάλατε μπροστά το rebate, αλλά εγώ θα σας κάνω μια ερώτηση και στην πολιτική ηγεσία και στους αγαπητούς συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ. Το  claw back πόσο έχει φτάσει, κύριε Μπερσίμη;

Εμείς μαθαίνουμε ότι έχει φτάσει 650 εκατ. από 300 εκατ.. Γιατί δεν εισπράττετε το claw back κύριε Μπερσίμη;

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΜΠΕΡΣΙΜΗΣ(Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ)(ΕΚΤΟΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ): Γιατί αυξήθηκε ή γιατί δεν εισπράχθηκε;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟY: Το αυξήσατε. Ήταν 300 το claw back στην χρήση του το 2015, έχει πάει 650 στη χρήση του 2016.

Εγώ ρωτάω, είναι 650 εκατ. αυτή τη στιγμή το claw back; Αν δεν το έχετε εισπράξει κύριε Μπερσίμη, κάνετε πλάτη σε κάποιους; Γιατί δεν το εισπράττετε; Είναι ευθεία η ερώτηση και η κατηγορία αν δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Χαϊδεύετε κάποιους; Αν το claw back δεν το εισπράξετε, και μη μου πείτε ότι θα το πάρετε το 2017, γιατί το 2017 θα έχει το claw back του 2017.

Και ερωτώ, του 2016 το claw back γιατί δεν το εισπράττετε από τους κακούς ιδιώτες; Από τους κακούς κεφαλαιοκράτες; Αλλά τέλος πάντων, επειδή υπάρχει μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, εγώ ρωτάω το claw back γιατί δεν το εισπράττετε; Κάνετε πάσα; Και είναι συγκεκριμένη η μομφή και η αιχμή.

Και τελειώνω. Για τις κούτες δεν θα μιλήσω κύριε Πρόεδρε, γιατί θα τον πάω στο  ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 χθες στην Παλλήνη, που στην Παλλήνη οι κούτες έχουν γίνει βουνό. Μας είπε ο κ. Μπερσίμης για τον Πειραιά. Η Παλλήνη δεν ανήκει στον ΕΟΠΥΥ;

Επίσης, για τη μέθοδο του δείγματος της εκκαθαρίσεως. Κύριε Μπερσίμη, ωραία, φέρατε λοιπόν ένα νέο σύστημα ελέγχου και εκκαθάρισης των δαπανών. Δεν είναι κακό αυτό. Τα αποτελέσματα μπορείτε να μας τα πείτε; Τι μη αποδέκτες δαπάνες έχετε κόψει; Γιατί πιάνω ένα νούμερο 0,5%-1% σε ποσοστό. Γράψατε κάποια νούμερα, δεν μας είπατε τι ποσοστό είναι αυτό, ως προηγούμενο σύστημα ελέγχου, αυτό δημόσιο σύστημα δεν είναι; Οι ιδιώτες που είναι πάντα ύποπτοι κάνανε περικοπή 13% έως 14%. Το δημόσιο σύστημα, το δικό σας κάνει περικοπή 0,5% έως 1%; Δηλαδή, δεν βρίσκει κανένα πρόβλημα ή στους παρόχους ή στην λειτουργία του οργανισμού;