Οι πολίτες να μην πληρώσουν τους παράνομους διορισμούς διοικητών του Πολάκη στα νοσοκομεία! (Ομιλία του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Β. Οικονόμου στην Ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία είναι μια κλασσική περίπτωση των πολιτικών εξαπάτησης που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο χρόνια σε αυτούς που δεν τον ξέρουν. Σε αυτούς που τον ξέρουν ή καταλαβαίνουν τις κλασσικές μεθόδους που εφαρμόζει η ανανεωτική ή η οπισθοδρομική Αριστερά –όπως θέλετε να την πείτε– είναι πολύ καθαρά αυτά που κάνει.

Είπε ο Πολάκης ότι έχουμε αριστερό σχέδιο για την υγεία και δεν μας αφήνουν να το εφαρμόσουμε. Αν πραγματικά υπήρχε ένα αριστερό σχέδιο για την υγεία, να καθόμασταν να το συζητήσουμε σοβαρά, να δούμε αν δίνει μια προοπτική στα σημερινά χάλια, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί.

Υπάρχει αριστερό σχέδιο στην υγεία; Όχι. Ακούστε να δείτε τι υπάρχει. Υπάρχει μια διαλυμένη δημόσια υγεία. Επί δύο χρόνια όλα τα επίπεδα και κυρίως το ποιοτικό επίπεδο της δημόσιας υγείας είναι σε εξαθλίωση.

Οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, οι οποίοι κυβερνούσαν ασύδοτα μέχρι το 2015, έχουν σιγήσει και έχουν κρυφτεί, γιατί έχουν πάρει κυβερνητικά πόστα. Πραγματικά άξιος ο μισθός τους μέχρι το 2015. Τα έτη 2015, 2016 και 2017 δεν ακούς κανέναν.

Και όσοι έρχονται και λένε ότι πραγματικά σε όλα τα επίπεδα έχει υποβαθμιστεί η δημόσια υγεία λοιδορούνται ή αμφισβητούνται ή τους βγάζουν τρελούς.

Όμως, πραγματικά, ούτε προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχουν. Ο Πολάκης έχει μπερδευτεί δέκα χιλιάδες φορές μέχρι τώρα. Τα είπε πολύ καλά ο Μπαργιώτας προηγουμένως. Αν κάνουμε έναν υπολογισμό και βάλουμε όλα όσα έχει πει μέχρι στιγμής καμμιά δεκαοκταριά χιλιάδες έχει προσλάβει. Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά.

Στην τελευταία προσθαφαίρεση που έκανε, έβγαλε τον λογαριασμό του γύρω στα χίλια πεντακόσια, χίλια επτακόσια άτομα. Εκεί παραδέχθηκε ότι βάζει και τους διορισμούς των προηγούμενων προσλήψεων που είχαν προκηρυχθεί.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Πού τα άκουσες αυτά;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από εσένα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Γι’ αυτές τις προσλήψεις πρέπει να μιλήσει στον κόσμο, να τους πει, δηλαδή, τα εξής:  Αριστερή πολιτική με αυτήν την οικονομική πολιτική δεν μπορώ να κάνω. Έχεις εδώ τουλάχιστον τη δυνατότητα να περιμένεις κάτι, την πρόσληψη.

Πιο παταγώδης αποτυχία από αυτές τις τρεις χιλιάδες θέσεις των προγραμμάτων ΟΑΕΔ, όπου μεγάλοι άνθρωποι, άσχετοι με το αντικείμενο της Υγείας αυτή τη στιγμή, ήρθαν και κατέθεσαν τα χαρτιά τους…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Μην αναπαράγετε ό,τι λέει το «Πρώτο Θέμα». Σοβαρευτείτε! Σοβαρευτείτε! Επιτέλους!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να μην το αναπαράγουμε;

Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, εσείς υποστηρίζετε ότι αυτοί οι τρεις χιλιάδες άνθρωποι πληρούν τις προϋποθέσεις;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Μηρυκάζετε τις αηδίες του «Πρώτου Θέματος». Αυτό κάνετε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς αυτό υποστηρίζετε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Θα σου δώσω τα στοιχεία.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα κάνουμε ερώτηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχεις απαντήσει ούτε σε μία. Ούτε σε μία ερώτηση δεν έχεις απαντήσει.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Υπεύθυνος Υγείας της Νέας Δημοκρατίας είστε; Σοβαρευτείτε! Έχουμε και ρατσισμό…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ρίξαμε στον ρατσισμό τώρα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Είναι σοβαρή κριτική αυτή;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι ή δεν είναι άνθρωποι που ασχολούνται…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Κάνεις τώρα σοβαρή κριτική;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχουν νοσηλευτές μέσα εκεί; Υπάρχουν επαγγελματίες Υγείας ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν αιτήσεις; Υπάρχουν; Ελάχιστοι. Και αυτό θα αποκαλυφθεί.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Είσαι τελείως άσχετος. Καταρχάς, δεν τους προσλάβαμε εμείς. Ο ΟΑΕΔ έκανε την προκήρυξη.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα αποκαλυφθεί αυτό!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Αν αυτές είναι οι θέσεις του υπεύθυνου Υγείας του κόμματος που διεκδικεί την εξουσία, σωθήκαμε!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γεμίζουν με υποχρεωτικής εκπαίδευσης τα νοσοκομεία. Θα τα δούμε αυτά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Έχετε πρόβλημα. Έχετε πρόβλημα. Σας το λέω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακούστε να δείτε, σχετικά με αυτό το σχήμα της εξαπάτησης που κάνετε με τις μαϊμού προσλήψεις, με τους κομματικούς διοικητές που βάλατε, τους κομματικούς εγκάθετους, οι οποίοι κάνουν διώξεις. Επτακόσιες θέσεις διευθυντικές στα νοσοκομεία άλλαξαν. Σας καταγγείλαμε ότι αυτή την στιγμή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και τους έχετε αλλάξει στους δυόμισι χιλιάδες τους επτακόσιους. Σας ρωτάμε: Πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου; Έχουμε απανωτές, συνεχείς καταγγελίες για διώξεις στα νοσοκομεία!

Άρα, οι κομματικά εγκάθετοι -εγώ έτσι θα τους λέω, τελείωσαν οι ευγένειες εδώ- διοικητές, οι οποίοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις καμίας αξιολόγησης και καμίας αξιοκρατίας, ήταν οι μισοί του ΣΥΡΙΖΑ και οι μισοί των ΑΝΕΛ. Για να πω την αλήθεια, η αναλογία ήταν 70%, 30%. Είναι επτά προς τρία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ό,τι θες λες.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κι εσύ τα τέσσερα, δύο, ένα που έλεγες…

Επτά προς τρία ήταν. Ήταν τρεις των ΑΝΕΛ και επτά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοί λοιπόν οι κομματικοί ξεκίνησαν τις διώξεις. Αυτοί οι κομματικοί, οι ινστρούχτορες, που έχετε βάλει, και οι γκαουλάιντερς στα νοσοκομεία, κάνουν τις υποτιθέμενες προσλήψεις.

Και οι προσλήψεις και οι κύριοι διοικητές θα έχουν μπροστά τους να λάβουν τις απαντήσεις. Όχι τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι απ’ ό,τι κατάλαβα στέλνετε τον λογαριασμό στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Εσείς δεν ξέρετε τίποτα για το έγκλημα των εκατομμυρίων που θα πληρωθούν αύριο σαν αποζημιώσεις. Θα λάβουν τις απαντήσεις για την κακοδιοίκηση που κάνουν -από εδώ υπάρχει η σοβαρή προειδοποίηση που τους κάνουμε- όταν διώκουν πέρα κι έξω από τον νόμο διευθυντικά στελέχη και όταν προσλαμβάνουν ανθρώπους οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Και όλα αυτά στο όνομα της Αριστερής πολιτικής του δημοσίου τομέα τον οποίο τον κρατάμε; Όχι, βέβαια.

Ακούστε, φέρατε τελευταία στιγμή τις ΤΟΜΥ με τα 140 εκατομμύρια του ΕΣΠΑ για την πρωτοβάθμια υγεία. Αυτό που γίνεται, είναι αδιανόητο. Φέρτε το νομοσχέδιο να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση. Όμως, ΤΟΜΥ, σοβιετικοί θύλακες μέσα στη χώρα, όπου εκεί θα κάνετε προσλήψεις και απορρόφηση 140 εκατομμυρίων διά των ανθρώπων σας που θα στήσετε στο 30% της επικράτειας…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Φαντάσου να το κάναμε στο 100%.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχετε λεφτά. Βέβαια, δύο χρόνια μετά θα τα δώσετε στην επόμενη κυβέρνηση και θα πείτε να έρθει ο Μητσοτάκης να σας διορίσει μόνιμους, όπως κάνετε τώρα στις καθαρίστριες και στους σεκιούριτι στα νοσοκομεία. Άλλοι είκοσι χιλιάδες…

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεν θα βρεθείς σ’ αυτή τη θέση. Μην αγχώνεσαι!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τον Σεπτέμβριο. Άκουσε να δεις, η άλλη εξαπάτηση που κάνετε είναι περί της αξιολογήσεως, κύριε Πολάκη, όπως είπατε προηγουμένως. Βέβαια, περίτεχνα έχετε αφήσει και τους δύο δρόμους ανοιχτούς και την αξιολόγηση και τη μη αξιολόγηση. Σήμερα είμαστε σε αυτό το σταυροδρόμι, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε ένα δρόμο.

Όμως, είναι κοντά μέχρι η ιστορία να φτάσει στο τέλος της, μέχρι το Σεπτέμβριο. Εκεί λοιπόν, να σε δω τι θα κάνεις όταν θα έρθει η ώρα των επιλογών.

Εκεί, λοιπόν, λέμε εμείς ότι δεν θα πάρουμε κληρονομιά αυτούς τους διοικητές σας. Να το ξεχάσουν. Κάποιοι πλασάρονται ήδη και λένε, «Εμείς αξιοκρατικά έχουμε βγει και θα μπούμε και στο νέο σύστημα». Τελειώσανε αυτά. Κανένας. Θα φάνε όλοι «Χ». σας το λέω εγώ. Αν περνάει από τα χέρια μου, όλοι «Χ» θα φάνε.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ξαναπέστε το άλλη μια φορά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αν περνάει από τα χέρια μου.

Δεύτερον, όλες αυτές οι προσλήψεις που κάνετε, όλες είναι παράνομες.

Τρίτον, τα σοβιετικά ΤΟΜΥ…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ποιες προσλήψεις είναι παράνομες;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλες! Των καθαριστριών που κάνετε από την πίσω πόρτα χωρίς ΑΣΕΠ και των σεκιούριτι, συν τα ΤΟΜΥ, συν…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Οικονόμου, σας παρακαλώ να τελειώσετε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακούστε να δείτε, δεν θα φλομώσετε την Υγεία με παράνομες προσλήψεις την ώρα που καταρρέει με χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν να δώσουν…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τελειώσατε, κύριε Οικονόμου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς είστε, κύριε Βαρεμένε; Επειδή ήταν ο κ. Λυκούδης πριν.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Είχες μια σιγουριά!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είχα τον κ. Λυκούδη και δεν κατάλαβα τη φωνή. Άλλαξε η φωνή και αναρωτήθηκα τι έπαθε ο Λυκούδης. Είναι, όμως, ο Βαρεμένος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μισό λεπτό και τελειώνω.

Άρα, αυτά δεν θα τα δεχτούμε.

Για την ψυχική υγεία, όπως είδατε, δεν έκανα κάποια αναφορά, γιατί όχι μόνο μεταρρύθμιση δεν είναι, αλλά αυτή η ιστορία είναι μια κωμωδία. Δηλαδή, πάλι αυτά τα «επιτροπάτα» και αυτές οι επιτροπούλες και η γραφειοκρατία όπου το συζητάμε…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Αυτή η δημοκρατία, αυτή η συμμετοχή, αυτές οι αηδίες οι δημοκρατικές! Πείτε το έτσι να το καταλάβει ο κόσμος!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ πολύ!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δημοκρατία; Ποια δημοκρατία; Αυτό το γραφειοκρατικό σχήμα που έχετε βάλει είναι δημοκρατία; Είναι δημοκρατία αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Οικονόμου, τελειώσατε! Τελείωσε ο χρόνος.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξέρετε, όμως, κάτι; Δεν παίρνετε θέση στο μεγάλο ερώτημα του τι θα γίνουν τα τρία μεγάλα ψυχιατρεία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τελείωσε το debate, κύριε Οικονόμου. Τελείωσε!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μοιράζετε πάλι καρέκλες και θέσεις και μοιράζετε τη μιζέρια που βλέπουμε αυτή τη στιγμή.

Εμείς δεν θα το ψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Κάποια άρθρα, όπως είπε ο κ. Γιόγιακας, που βλέπουμε ότι έχουν ενδιαφέρον, θα τα ψηφίσουμε. Όμως, είναι λίγα. Επί της ουσίας, θα περιμένουμε τις ΤΟΜΥ σας να τις δούμε όταν θα τις φέρετε σαν νομοσχέδιο και όχι τώρα κρυφά και κλεφτά, τελευταία στιγμή σε ένα άλλο νομοσχέδιο και θα το κρίνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Οικονόμου, σας παρακαλώ πολύ. Στην Σοβιετική Ένωση θα σέβονταν περισσότερο το Προεδρείο, θέλω να ομολογήσω. Δεν ήταν τόσο άπλετος ο χρόνος στη Σοβιετική Ένωση. Κρατούσαν το χρόνο.