Ομιλία για τα προβλήματα της Υγείας στη Μακεδονία & Θράκη (Ομιλία του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Β. Οικονόμου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής 23-3-2017)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επειδή ετέθησαν πολλά θέματα, γι’ αυτό δώστε μας λίγο το χρόνο, για να πούμε κάποια πράγματα για τα πολλά που ακούσαμε. Εγώ ρώτησα τον ΥΠΕάρχη της 4ης, τον κ. Πλωμερίτη, για το τι είδους συμβάσεις είναι, γιατί εάν ακούσατε και θα το ακούσατε σίγουρα, τον κ. Πρωθυπουργό, ο οποίος λυσσομαχούσε την Παρασκευή, μόνος του, χωρίς να επιτρέπει τον διάλογο, ήταν φυσικά σε ερώτηση του κ. Λεβέντη, αλλά αναφέρθηκε και σε εμένα προσωπικά και σε άλλους, το έπαιξε μονότερμα, αλλά έτσι ξέρει και ένα μικρό παιδάκι να τα κάνει τα πράγματα. Όταν λοιπόν λέει ό,τι ο Οικονόμου θέλει να διώξει αορίστου χρόνου καθαρίστριες ή φυλακές, μου έκανε μεγάλη εντύπωση.

Πήγα να δω λοιπόν τις προκηρύξεις που έχουνε κάνει νοσοκομεία ή εσείς, όπως αναφέρθηκε και διαβάζω ότι είναι ορισμένου χρόνου ως ετήσιες συμβάσεις και λέω, τι ωραία βαφτίσια είναι αυτά του κ. Τσίπρα; Αορίστου χρόνου, δεν έχετε, δεν την νιώθετε την υποχρέωση κ. ΥΠΕάρχα, να τον διορθώσετε τον κ. Πρωθυπουργό και να του πείτε, πρώτον, δεν υπάρχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Το εάν είναι συριζαίοι από τους εργολάβους ή αλλιώς, όλοι μας εδώ γνωριζόμαστε και αυτό είπα στον κ.Τσίπρα, σε μια απάντησή μου. Όλοι γνωριζόμαστε σε αυτή την χώρα, τις διαδρομές μας, τις πολυκύμαντες, τις άστατες, είμαστε και λίγο άστατοι και λίγο τρελοί, αλλά όμως όλα καταγράφονται.

Δηλαδή, δεν θα καταγράψουμε εάν είναισυριζαίος ή όχι; Οι τοπικές κοινωνίες δεν γνωρίζουν όλοι τους πάντες; Αλλά δεν με ενδιαφέρει αυτό, όλοι να πιάσουν δουλειά, για να είμαι και εγώ καλός μαζί σας και να αγαπάμε τον κόσμο, όμως για πέστε μου, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στις συμβάσεις που θα κάνετε σαν ΥΠΕ, για τους υπουργούς θα το πω σε άλλη ευκαιρία, δεν προηγείται ο γιατρός και ο νοσηλευτής; Εσείς σε μια ιεράρχηση και σε ένα σύστημα υγείας, δεν θα βάζατε πρώτα το γιατρό και τον νοσηλευτή, θα ξεκινάγατε από κάτω; Και τι θα κάνω σε δύο χρόνια; Και σας ρωτώ σαν δικηγόρος, δεν είμαι γιατρός όπως αναφέρεται προηγουμένως, κύριοι συνάδελφοι και κύριοι συνάδελφοι, και δεν χρειάζεται μόνο οι γιατροί να ασχολούνται με την υγεία, αλλά εγώ λέω, μήπως δεν χρειάζονται όχι καθόλου, αλλά να μην ασχολούνται μόνο οι γιατροί.

Εμείς λοιπόν που είμαστε δικηγόροι, να σας πω τα νέα; Ποια είναι τα νέα; Ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτές οι συμβάσεις να μην οδηγήσουν σε αορίστου χρόνου, όπως προφήτευσε ο κ. Τσίπρας, όχι λόγω γλώσσας λανθάνουσας, ήξερε ο άνθρωπος τι έλεγε. Άρα, λοιπόν, όταν θα μου βάλεις χιλιάδες εργαζόμενους από την πίσω πόρτα χωρίς ΑΣΕΠ…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Από πού προκύπτει αυτό;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από την δικηγορική μας και νομική μας εμπειρία κ. Υπουργέ, όλες αυτές, το ξέρετε, έχετε κάνει και συνδικαλιστής, έχετε κάνει και τις προσφυγές σας, έχετε εμπειρία και από αυτά και κάνετε τώρα ότι δεν ξέρετε και κάνετε τώρα εσείς τον άσχετο, αλλά δεν είσαστε άσχετος, όπως κανένας δεν είναι εδώ μέσα άσχετος, όλοι πονηρεμένοι είμαστε. Εσείς λοιπόν κ. Υπουργέ, που δεν ξέρετε ή και ξέρετε, δεν με ενδιαφέρει όμως, ξέρετε πολύ καλά ότι αυτά όταν πάνε στα Εργατικά Δικαστήρια, δεν υπάρχει περίπτωση να τα χάσει κανένας αφού θα καλύπτουν πλήρης και πάγιες ανάγκες.

Πολύ ωραία το είπε και ο κ. ΥΠΕάρχης, το λένε και διάφοροι, αλλά αυτό το οποίο θα είναι μια συζήτηση που θα την ξανακάνουμε, εγώ όμως λέω κάτι πολύ απλό, ότι εδώ μέσα στις πολλές πληροφορίες που μας φέρατε, διαπιστώνω κάτι, άκουσα έτσι ακροθιγώς όπως είπε ο κ.ΥΠΕάρχης, αυξήθηκε από το 2015 και 2016 ο προϋπολογισμός. Εγώ έχω εδώ μπροστά μου ότι το 2016, 238 εκατομμύρια ευρώ για την 4η και το 2017 είναι 224 εκατομμύρια ευρώ, αυτό είναι η αύξηση κ.ΥΠΕάρχη;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Πλωμαρίτη όχι τώρα. Σημειώστε και μετά θα απαντήσετε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατάλαβα τι είπατε. Είπατε ότι το 2015-16 υπήρξε μια αύξηση του προϋπολογισμού. Εγώ, όμως, έχω 2016-17 και βλέπω ότι τα 238 εκατομμύρια ευρώ έγιναν 224εκατομμύρια ευρώ. Για την 3η ΥΠΕ, αντίστοιχα, βλέπω ότι τα 120 έγιναν 114. Αληθεύουν αυτά; Μια ερώτηση κάνω.

Δεν έχω καθόλου καλή εικόνα για τη Χαλκιδική, στην 4η ΥΠΕ. Δεν δουλεύει η ΜΕΘ, η ΜΑΦ, δεν λειτουργούν τα ΤΕΠ. Ο Νομός δεν έχει ΕΚΑΒ και καλύπτεται από τη Θεσσαλονίκη. Η Χαλκιδική είναι και τουριστικός προορισμός δύο εκατομμυρίων. Ο αξονικός λειτουργεί οριακά και κάποιες στιγμές. Είναι καλή εικόνα για έναν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό;

Στην Κομοτηνή ο ίδιος ο Υπουργός δεσμεύτηκε, απ’ ό,τι με έχουν πληροφορήσει, ότι θα υπάρξει δάνειο για να υπάρξει ένα νέο νοσοκομείο. Τι γίνεται επ’ αυτού; Δεν λέω ότι είναι κακή ιδέα, αλλά πως προχωράει αυτό το ζήτημα. Άρα, λοιπόν, αναγνωρίζεται και εσείς ότι το κτιριακό της Κομοτηνής είναι προβληματικό, όμως, τι κάνετε. Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μόνο διαπιστώσεις.

Για την Καβάλα, θα τα πει και ο αγαπητός συνάδελφος, ο κ. Παναγιωτόπουλος, μήπως πρέπει και τυπικά να γίνει Περιφερειακό νοσοκομείο, βέβαια, αφού ενισχυθεί για να ανταποκριθεί στο φόρτο που έχει.

Ως Ν.Δ. σας έχουμε κάνει και κάποιες ερωτήσεις, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν απαντώνται. Ενοχλούν τόσο πολύ; Έχετε τόσο φόρτο εργασίας;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Οι γραπτές;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι. Χθες μου ήρθαν δύο απαντήσεις. Ξέρετε πόσες έχουμε καταθέσει κ. Υπουργέ; Πάρα πολλές. Κάνουμε Κοινοβουλευτικό έλεγχο και οι ερωτήσεις δεν απαντώνται. Αυτό είναι ένα παράπονο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Καθυστερήσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά όχι ότι δεν απαντώνται.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέχρι στιγμής, τέλη Μαρτίου, έχω αυτή την εικόνα. Εάν μετά μου έρθει καταιγισμός απαντήσεων θα πάρω πίσω τον λόγο μου, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλα κενά στις απαντήσεις. Το λέω, περισσότερο για εσάς κ. Υπουργέ.

Σας είχαμε κάνει τρεις ερωτήσεις για τη Θεσσαλονίκη. Για το Παιδιατρικό, δεσμεύτηκε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2016. Το θέμα του οικοπέδου του Ι.Κ.Α. για τον Άγιο Παύλο, γνωρίζετε ότι είναι ένα θέμα που ταλανίζει τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού ότι θα λυθούν τα θέματα και θα προχωρήσουν και το οικόπεδο για τον Άγιο Παύλο και το θέμα του Παιδιατρικού, το οποίο είναι ένα μεγάλο κενό για τη Θεσσαλονίκη. Τι βλέπετε; Έχουν περάσει μήνες και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και καμία αντίδραση.

Θα μου πείτε, ότι δεν είναι δική σας ευθύνη, αν ο Πρωθυπουργός έρχεται και λέει ότι θέλει, ή ελαφρά τη καρδία τάζει. Αυτό δεν είναι καλή συμπεριφορά του Πρωθυπουργού, αλλά αφήστε το αυτό. Εσείς, δεν πρέπει να μας πείτε τι γίνεται; Βέβαια, και το ζήτημα με το Θεαγένειο για τους νοσηλευτές που κάνουν τους φαρμακοποιούς, εμείς το θέσαμε και θα ήθελα την άποψή σας. Δηλαδή, πιστεύετε ότι ο νοσηλευτής να μπαίνει στη διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων;

Δύο σχόλια και για την 3η ΥΠΕ. Κύριε Κίρκο, γνωρίζετε ότι η Πέλλα δεν έχει αξονικό τομογράφο. Τι θα γίνει; Τα δύο νοσοκομεία, στην Έδεσσα και στην Νάουσα, δεν έχουν αξονικό τομογράφο. Αυτή την εικόνα έχουμε. Για τη Φλώρινα έχουμε καταγγελίες για μεγάλες ελλείψεις γιατρών. Ο μαστογράφος στη Βέροια είναι εκτός λειτουργίας και δεν εξυπηρετείται ο κόσμος.

Έχουμε συνεχόμενες καταγγελίες και μηνύματα για ελλείψεις στις ειδικότητες των γιατρών. Η Νάουσα δεν έχει στην καρδιολογική και στην παθολογική. Η Πτολεμαΐδα στο ΤΕΠ για την Παιδιατρική. Η Φλώρινα αναισθησιολόγο και ορθοπεδικό. Αυτές είναι οι ελλείψεις που έχουμε καταγράψει, για να τις λάβετε υπόψη σας.

Αυτή είναι η κριτική που κάνουμε επί των θεμάτων των δύο ΥΠΕ. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Εδώ, δεν ήρθαμε να κρίνουμε τα στελέχη, τα οποία υπακούουν σε μια πολιτική ηγεσία. Η κριτική μας είναι για όλη την πολιτική που εφαρμόζεται στην Υγεία τα τελευταία δύο χρόνια.

 

 

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ)

Εμείς θεωρούμε ότι η πολιτική ηγεσία έχει την ευθύνη γι’ αυτά τα προβλήματα στη λειτουργία των επιμέρους περιοχών της χώρας και που μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς  σας κρίνουμε. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, δεν θα μπω στην κριτική για την πρωτοβάθμια. Η Κυβέρνηση έκανε τον κόπο μέσα σε δύο σελίδες να φέρει ολόκληρη μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας στο παρά ένα ενός άλλου νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία. Εμείς δεν θα αδικήσουμε το λόγο μας για την πρωτοβάθμια μπαίνοντας αποσπασματικά στο αν θα γίνουν ένα Τ.Ο.Μ.Υ. στην Αλεξανδρούπολη, πέντε στη Νάουσα ή οχτώ στο Κορδελιό. Αυτά είναι αστείες προσεγγίσεις, εμείς έχουμε μία τελείως συγκεκριμένη άποψη. Στο FORUMτης υγείας  που διοργανώνει η Νέα Δημοκρατία θα εκθέσει την άποψή της για την πρωτοβάθμια υγεία με καθαρότητα και εκεί θα πούμε και θα καταλάβει ο καθένας μας εάν έχει νόημα να έχω πρωτοβάθμια ως κρατική δομή και μόνο, με κρατικούς υπαλλήλους του ΕΣΠΑ μάλιστα καλύπτοντας ένα μικρό ποσοστό της εκτάσεως και του πληθυσμού και αυτό να το  βαφτίζω καθολική κάλυψη  του πληθυσμού και καθολική λειτουργία μιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή αν πρέπει να βάλω και τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα ως πυλώνες πολύ καθαρά συνλειτουργούντες και συμπράττοντες για την λειτουργία της πρωτοβάθμια υγείας, αλλά είναι θέματα που εμείς θα τα αναλύσουμε, θα τα εκθέσουμε και θα τα παρουσιάσουμε σε μία εκδήλωση προσεχώς!