Ομιλία για τα πεπραγμένα της 5ης, 6ης, 7ης ΥΠΕ (Ομιλία του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Β. Οικονόμου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής 29-3-2017)

 

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά είναι λίγα τα λεπτά εάν θέλουμε να σχολιάσουμε ακριβώς τα πεπραγμένα, γι’ αυτό θα κάνω μια γενική τοποθέτηση, διότι άκουσα με προσοχή τους τρεις Διοικητές – δε λέω να διακόπτεται ο ομιλητής και η παρουσίαση. Πρέπει να πω πως μια γενική παρατήρηση ότι έχουν φέρει έναν απολογισμό πραγματικά.

Βέβαια, πρέπει να πω στην κύρια Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Κρήτης ότι ο νεολογισμός ηθικοποίησης της διοικήσεως είναι πρωτοφανής. Είναι ένας νεολογισμός ο οποίος πραγματικά μου δημιουργεί τεράστια έκπληξη, δεν κατανοώ αυτά τα βαφτίσια που κάνει η κυρία Διοικήτρια για τον εαυτό της και για τη διοίκηση της. Αυτά να τα αφήσει για τους υπόλοιπους να τα πουν!

ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ (Διοικήτρια 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης) (εκτός μικροφώνου): Γι’ αυτά θα κριθούμε, κ. Οικονόμου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα κριθείτε, αλλά όμως θα περίμενα λίγη σεμνότητα.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Μαυρομάτη και αυτό ισχύσει για όλους τους Διοικητές, σημειώνετε τις παρατηρήσεις σας και θα απαντήσετε στο τέλος.

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (εκτός μικροφώνου): Το περιεχόμενο το καταλαβαίνει;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι! Αυτούς τους νεολογισμούς δε θέλω να τους καταλάβω. Είναι άθλιοι, είναι αντίστοιχοι αυτού του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς, το οποίο δεν το αναγνωρίζω κι εγώ, προσωπικά, ως πολιτικός ο οποίος προέρχομαι από το κέντρο, σας λέω ότι η Αριστερά δε μπορεί να μονοπωλεί και να λέει αυτές τις απαράδεκτες εκφράσεις. Δεν υπάρχει ηθική ούτε της διοικήσεως γενικά, ούτε της αριστεράς, ούτε της δεξιάς. Υπάρχει ηθικός άνθρωπος.

Δεν μπορεί σε μια διοίκηση ολόκληρη ή μια παράταξη ολόκληρη να της κάνεις τέτοια βαφτίσια γιατί ίσως έχεις να κρύψεις πολλά. Σαν έννοια είναι πρωτοφανής. Οι δύο Διοικητές ήταν πιο σεμνοί. Επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, θα απευθυνθώ στον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό. Ακούμε συνέχεια να μιλάνε για χιλιάδες προσλήψεις δυστυχώς παρασύρανε και τον Πρωθυπουργό να μιλήσει για τα ψεύδη που εμείς βέβαια τα καταγγείλαμε. Εμείς είπαμε ότι δεν υπήρχαν διορισμοί μόνιμου τακτικού προσωπικού. Κάναμε μια ερώτηση επειδή ακούσαμε και τον Υπουργό και τον Πρωθυπουργό να μιλάνε για 7.000 διορισμούς.

Απευθυνθήκαμε όλοι οι Βουλευτές στην αρμόδια Υπουργό την κυρία Γεροβασίλη. Η οποία μας απάντησε ότι, προσλήψεις τακτικού προσωπικού για το 2015 είναι 382 και για το 2016 είναι 1.835 αυτό μας κάνει 2.217. Αν τα υπόλοιπα τα φέρνουν ως προσληφθέντες ενώ δεν είναι τακτικό προσωπικό και δεν υπάρχουν-μέσα σε αυτό το νούμερο γιατροί, νοσηλευτές αλλά είναι ειδικότητες παλαιών προκηρύξεων οι οποίες μπαίνουνε-εμείς ρωτάμε ποιους θεωρούνε προσλήψεις; Βέβαια η πραγματικότητα και οι απαντήσεις της ίδιας της Υπουργού τους διαψεύδει παταγωδώς.

Αυτό είναι ένα μείζων θέμα και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Το ζήτημα των προσλήψεων δεν θα το αφήσουμε έτσι είναι προσλήψεις παράνομες, παράτυπες, οι οποίες δεν είναι μέσω ΑΣΕΠ και λειτουργούν με τρόπο διαλυτικό για το σύστημα υγείας της χώρας. Σας μιλάω με τα στοιχεία που μας έχει δώσει η κυρία Γεροβασίλη τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου. Δεν σας μιλάω ούτε για το Υπουργείο Ναυτιλίας ούτε για το Υπουργείο Οικονομικών, σας μιλάω για το Υπουργείο Υγείας. Δεν δέχεστε τα στοιχεία της κυρίας Γεροβασίλη; Μπορείτε να κάνετε ένα σεμινάριο στη διημερίδα που διοργανώνετε με τα λεφτά του Ελληνικού λαού, τη φιέστα την κομματική, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο Πρωθυπουργός, για την υγεία και την υποτιθέμενη μεταρρύθμισή της. Θα ζητήσουμε το λογαριασμό κύριε Πρόεδρε.

Αυτά είναι αδιανόητα, να έρχονται και να μιλάνε για διάλογο με την κοινωνία και να είναι όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες μέσα στη διημερίδα καθώς και δύο φίλοι μας από το εξωτερικό. Αυτά είναι συμπεριφορές τις οποίες εμείς δεν θα δεχθούμε. Είναι μεγάλο το θράσος αυτών που λένε ότι συζητούνε και κάνουν διάλογο για την υγεία όταν διοργανώνουν κομματικές φιέστες. Βάλατε και τον Π.Ο.Υ. για άλλοθι. Είναι ανεπίτρεπτα όλα αυτά κύριε Υπουργέ.

Εγώ μιλάω με στοιχεία, κύριε Πολάκη. Αν εγώ λέω μπούρδες και εσείς μπούρδες λέτε, αλλά δεν θα σας κάνω εγώ συναγωνισμό στην μπουρδολογία. Εγώ λέω, λοιπόν, με στοιχεία να έρθεις να μου πεις αν αυτά που λέει η κυρία Γεροβασίλη είναι ψέματα. Αυτή η συνεδρίαση, κύριε Πρόεδρε, έχει δημοσιότητα. Είτε με τα πρακτικά της, είτε δια του Καναλιού της Βουλής, έχει δημοσιότητα. Θα μας ακούσει, λοιπόν, ο κόσμος και θα δούμε αν θεωρείται πρόληψη το δωδεκάμηνο του ΟΑΕΔ ή οι ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τις οποίες ο κύριος Πρωθυπουργός, με τρόπο ύποπτο και πονηρό, βάπτισε απευθείας αορίστου χρόνου. Τάζετε στο πελατειακό και κομματικό σας ακροατήριο μόνιμες προσλήψεις έξω από το ΑΣΕΠ; Εγώ τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.