Oμιλία του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Β.Οικονόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (26-7-17)

Ομιλία του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου, στη Βουλή για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας : Πανάκριβα κρατικά ΤΟΜΥ με χαμηλές υπηρεσίες για τους πολίτες και βόλεμα του κομματικού στρατού, βαφτίζονται ως Δημόσια Πρωτοβάθμια Υγεία από τον ΣΥΡΙΖΑ! Η ΝΔ θα τα σαρώσει ως επόμενη Κυβέρνηση και θα φέρει τον οικογενειακό ιατρό και την ελεύθερη επιλογή του, καθώς και τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα!  #vouli

 

 

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κύριος Οικονόμου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μετά την αστεία προσέγγιση νομοθέτησης τροπολογίας για την πρωτοβάθμια υγεία το ΤΟΜΥ το λεγόμενο, περιμέναμε ότι θα υπάρξει ένα σοβαρό πόνημα και μάλιστα, αφού έκανε τον κόπο η κυβέρνηση και έκανε αυτή την τροπολογία, πιστεύαμε ότι θα υπάρξει μια μελέτη και μια σοβαρή για το επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ προσέγγιση. Είδαμε όμως άλλη μια προχειρότητα, άλλη μια ασυνάρτητη και εντελώς ρουσφετολογική και πραγματικά εξωπραγματική στη διάσταση της νομοθετικής πρωτοβουλία.

Δεν είναι άξια λόγου, πρέπει να πούμε δύο πράγματα γιατί αν δεν τα πεις θα θεωρήσουν κάποιοι ότι πολιτικά πετύχανε. Δηλαδή, ακούω τόση ώρα και τη προπαγάνδα του προηγούμενου διαστήματος να μιλάει για δωρεάν δημόσια πρωτοβάθμια υγεία, και ρωτάω από πότε ένα πιλοτικό πρόγραμμα- γιατί ούτε καν πιλοτικό δεν το ονόμασε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο κύριος Τσίπρας για το 30% του πληθυσμού είναι η δωρεάν και δημόσια πρωτοβάθμια υγεία από πότε; Από πότε τα ευρωπαϊκά προγράμματα, δημιουργούνε δημόσια δομή υγείας; Όταν είχα πει εγώ στη Βουλή ότι αυτά θα τα σαρώσει η ιστορία γιατί είναι ανύπαρκτα και είναι αστειότητες τα ΤΟΜΥ σοβιετικού τύπου πέσατε να με φάτε. Ότι θα διώξω λέει τους δημόσιους υπαλλήλους και  το ισχυρίστηκε ο ίδιος ο Τσίπρας στη Βουλή. Κατηγορήθηκα ότι θα διώξω τους ανθρώπους, πότε τους διόρισε και από πότε τα ευρωπαϊκά προγράμματα δημιουργούν δημόσιες θέσεις εργασίας;

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αυτής της ιστορίας ; Δύο χρόνια φτάνουν τα 80.000.000 του ΕΣΠΑ για να μπορέσει να καλύψει αυτές τις χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις; Και μετά, ο λογαριασμός θα πάει στον επόμενο; Για να μην πω τη γνωστή ρύση που λέει ο κόσμος σε αυτήν την υπόθεση, μετά θα την πάρει την καυτή πατάτα ο κακός ο Μητσοτάκης, και θα πει για να δούμε τα παιδιά- που λένε όλοι και οι μετρήσεις ότι θα κερδίσει αν δεν καταρρεύσετε πιο νωρίς-για πέστε μου, αυτό το πρόγραμμα ποιος θα το χρηματοδοτήσει; Μηδέν πόρους,  μηδέν ευρώ από τους εθνικούς πόρους, μετά ποιος θα εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει το ΕΣΠΑ; Ποιος θα το διασφαλίσει εσείς θα το διασφαλίσετε; Εσείς θα πάτε σπίτι σας-σας εύχομαι να επανεκλεγείτε-δεν θα υπάρχει κανείς να σας αναζητήσει, τον κύριο Πολάκη και τον Ξανθό τι θα του πούμε πληρώστε από την τσέπη σας;

 

 

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ)

Θα τα πληρώσετε από την τσέπη σας;

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Οικονόμου μισό λεπτό σας παρακαλώ.

ΜΠΕΤΤΥ ΣΚΟΥΦΑ:(ομιλεί μη ακουόμενη)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας παρακαλώ, κυρία μου.

ΜΠΕΤΤΥ ΣΚΟΥΦΑ: Έ όχι και  κυρία. Έχουμε όνομα, επίθετο, είστε προσβλητικός, ζητήστε συγνώμη. Όταν απευθύνεστε ειδικά σε συναδέλφους…..

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής):

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι σε’μένα αυτά Κυρία.

ΜΠΕΤΤΥ ΣΚΟΥΦΑ: Όχι  κυρία, ονομαστικά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είμαι υποχρεωμένος να ξέρω το όνομά σου. Κυρία σε λέω, δεν σε λέω αλλιώς.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν θα πετάγεται. Εγώ τα ξέρω τα «κόλπα» αυτά που κάνουν οι δύο κυρίες. Να πετάγομαι κι’ εγώ. Λέγονται πράγματα τα οποία με κάνουν να εξεγείρομαι.

ΜΠΕΤΤΥ ΣΚΟΥΦΑ: Συνεχίζετε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς ήσαστε προσβλητική  με αυτά που είπατε. Σας παρακαλώ, κυρία μου.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Μισό λεπτό κ. Οικονόμου, σας παρακαλώ.Κύριε Οικονόμου. Δεν έχει το λόγο κανένας, δεν παίρνει το λόγο κανένας, αν δεν το ζητήσει και δεν ζητά τον λόγο διακόπτοντας έναν ομιλητή. Σας υπόσχομαι ότι στη λήξη της επίσημης διαδικασίας θα κάνω μια σειρά παρατηρήσεων και μαθημάτων για την διαδικασία. Μετά θα σας πω συμπεράσματα.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι ενδιάμεσα.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε το λόγο κύριε Οικονόμου. Ήρεμα συνεχίστε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όταν μίλαγε ο κύριος Παπαχριστόπουλος και με «κούφανε» δεν σας άκουσα να είστε ευαίσθητος. Όπως θέλω και με τον τρόπο που θέλω θα μιλήσω. Δεν προσβάλλω κανέναν.Υπάρχουν κανόνες στη Βουλή. Να τους μάθουν όλοι.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής):Όλοι μαζί θα τους μάθουμε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλοι μαζί να μάθουμε τους κανόνες.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ δεν λέω για την ένταση της φωνής.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η φωνή μου έτσι είναι, θα την ανεχτείτε.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Την φωνή δεν την σχολιάζουμε. Προχωρήστε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν είπα εγώ ότι τους παραβίασε.

ΜΠΕΤΤΥ ΣΚΟΥΦΑ:Είναι της γειτονίας.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Σκούφα, δεν έχουμε τη δυνατότητα να συνεννοηθούμε έτσι. Για όνομα του θεού.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρία τι λέτε;

ΜΠΕΤΤΥ ΣΚΟΥΦΑ: Αυτό που σας λέω.Αυτό που σας λέω.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Που τα έχετε μάθει αυτά; Θα μου υποδείξετε πώς θα απευθύνομαι στους συναδέλφους;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Αγαπητέ συνάδελφε συνεχίζουμε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έπρεπε όμως να με προστατεύσετε από αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Προσπαθώ, αλλά δεν βοηθάς.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές, πρέπει να γραφτεί στα πρακτικά. Από αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές, προστατέψτε με.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Βάζω το χρόνο από την αρχή.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξαναλέω. Αυτός ο οποίος θα πάρει τον «λογαριασμό», ο επόμενος, ο οποίος θα είναι ο «κακός» νεοφιλελεύθερος, γιατί θα του μπει το δίλημμα, από που θα πληρώσει τα τρεις χιλιάδες ρουσφέτια. Εγώ έτσι ισχυρίζομαι και αυτό θα καταθέσω και στην Επιτροπή. Από που θα τα πληρώσει; Το ΕΣΠΑ θα έχει τελειώσει. Εθνικοί πόροι: Η σημερινή Κυβέρνηση που πανηγυρίζει για τα ομόλογα και τις επιτυχίες τις οικονομικές δεν έβρισκε ούτε ένα ευρώ για την Πρωτοβάθμια Υγεία.Άρα ,λοιπόν, τι είναι όλο αυτό το παιχνίδι; Τι είναι όλη αυτή η ιστορία; Δεν είναι ξεδιάντροπο παιχνίδι πολιτικής επικοινωνίας και προπαγάνδας, στο όνομα μιας δημόσιας δωρεάν, υποτίθεται, Πρωτοβάθμιας Υγείας, να στήνουμε «χάρτινους πύργους» για να έρθει ο επόμενος, ο οποίος σίγουρα θα βρεθεί σε αδυναμία. Πώς θα πληρώσει τα 80 εκατομμύρια της χρονιάς για το 30% ενός πιλοτικού προγράμματος, το οποίο το ονομάζουμε Καθολική  Πρωτοβάθμια Υγεία, από πού κι’ ως που το  30% είναι καθολική;

Δεύτερον. Εμείς κάναμε μια ανάλυση και μια μελέτη και είπαμε ότι οι 239 τόμοι ως 30%,  δηλαδή, σε μια ανάπτυξη 100% αυτού του προγράμματος χρειάζονται γύρω στις 750 με 800 δομές, θέλεις δηλαδή 300 με 400 εκατομμύρια το χρόνο plus από αυτά που έχεις σήμερα! Εδώ δεν έχει ένα ευρώ να πληρώσει το πιλοτικό, ποιος θα τα πληρώσει τα 400 εκατομμύρια, αυτό το πανάκριβο κατασκεύασμα «κρατικίστικης» προσέγγισης που ετοιμάζει και φέρνει στη Βουλή; Αυτή, λοιπόν, όλη η προϋπόθεση γιατί έγινε; Για να μπορέσει να φτιάξει την Πρωτοβάθμια Υγεία; Όχι. Θέλουμε να βάλουμε τρεις με τέσσερις χιλιάδες δικούς μας ανθρώπους, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα κάνουν Πρωτοβάθμια Υγεία. Δεν τολμά και δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μιλήσει για οικογενειακό γιατρό. Γιατί τον οικογενειακό γιατρό τον χώνει μέσα στο Το.Μ.Υ.. Ο Το.Μ.Υ. τι είναι; Μια προσέγγιση η οποία αποτυπώνει την πραγματικότητα αυτή τη στιγμή του τοπίου της υγείας στην Πρωτοβάθμια Υγεία; Ήδη στο Υπουργείο σας λέτε ότι το 70% των προσφορών των υπηρεσιών το παραδίδει και το προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας. Και σας ερωτώ. Όταν, λοιπόν, με πολιτική επιλογή και ιδεολογική, πραγματικά σε αυτό το επίπεδο, λέτε ότι φτιάχνουμε ταΤο.Μ.Υ. και δουλεύουμε κράτος. Δηλαδή, λέτεΤο.Μ.Υ., Κέντρο Υγείας και συμβαλλόμενοι στον ΕΟΠΥΥ. Αυτή είναι η διάταξη των δυνάμεων; Πού θέλετε με αυτό το υποτίθεται Πρωτοβάθμιο  σύστημα.

Εμείς ρωτάμε. Που είναι ο ιδιωτικός τομέας, που είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί; Πού είναι οι συμβαλλόμενοι γιατροί που σήμερα είναι 5.600 στον ΕΟΠΥΥ, όταν τους έχετε μόνο για ότι περισσέψει από τοΤο.Μ.Υ.; Έτσι λέτε:Το.Μ.Υ. και ό,τι περισσέψει αφού δεν καλύψει πάω στον συμβαλλόμενο του ΕΟΠΥΥ.

Και ερωτώ: Οι 5.600, οι 8.000 γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες τι θα κάνουν; Θα τους στείλετε στην Αγγλία και στην Γερμανία και αυτούς; Λέω ως μετανάστες. Για να κάνετε τι; Για να «χώσετε» τώρα 3.000.Άντε στην εξέλιξη όλο το σύστημα, 4.000-5.000 κρατικούς υπαλλήλους ,αν πούμε ότι θα μπορούσε να μην έχουμε ΕΣΠΑ και να έχουμε κρατική χρηματοδότηση, εθνικούς πόρους; Αν, λοιπόν, για αυτούς τους 4.000-5.000 εκλεκτούς, ούτε σύστημα ΑΣΕΠ, ούτε κανένα σύστημα έγκριτης πρόσληψης και αξιοκρατίας και για να κάνετε αυτό το σύστημα, μάλλον, θυσιάζετε χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες, χιλιάδες συμβαλλόμενους  σήμερα με τον ΕΟΠΥΥ επιστήμονες; Πολύ βαρύ αυτό το τίμημα για να πετύχετε αυτό το μικροκομματικό αποτέλεσμα που θέλετε.

 

 

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ)

Ο αποκλεισμός αυτών των χιλιάδων γιατρών, θα είναι επί της κεφαλής σας, θα κρέμεται με βαρύ το τίμημα το δικό τους και βαρύ  θα είναι το κόστος το δικό σας. Εμείς θα το αποκαλύψουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να συγχωρήσουμε και να συνυπογράψουμε την εξόντωση των χιλιάδων αυτών γιατρών, των χιλιάδων αυτών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Πώς θα κάνετε το «μαγικό», το 70% των προσφερόμενων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα να το πάτε όλο στο δημόσιο; Με ποιο μαγικό τρόπο; Πάντως μέσα από αυτό το πόνημα δεν μπορεί να βγει. Από αυτό το πόνημα ξέρετε τι κάνετε; Λέτε όλα τα κάνω κράτος. Πολύ ωραία, όλα κράτος. Να τα πληρώσεις όμως. Λεφτά δεν έχεις και  λες θα τα κάνω όλα κρατικά, θα τα περάσω όλα μέσα από το Το.Μ.Υ..

Κέντρο Υγείας: Λέτε το ΠΕΔΥ, Κέντρο υγείας και εγώ ερωτώ. Ωραίο το κράτος που φτιάχνετε. Μήπως την ίδια στιγμή κόπτεται κιόλας; Φτιάχνετε τα διαγνωστικά κέντρα και πανηγυρίζετε. Εγώ ρωτάω τον αγαπητό Υπουργό εδώ και τον Αναπληρωτή του. Για πέστε μου, στην Ανατολική Αττική που έχουμε 9 Kέντρα Υγείας με τα διαγνωστικά τους που θα φτιάξετε το κεντρικό διαγνωστικό; Για να το ανακοινώσουμε στον λαό της Ανατολικής Αττικής. Είπατε ότι θα φτιάξετε ένα κεντρικό διαγνωστικό. Άρα, εκεί θα γίνονται οι διαγνωστικές εξετάσεις. Πέστε μου που θα το φτιάξετε; Από τα εννιά ποια θα κόψετε; Οκτώ θα κόψετε. Για πέστε μου ποιο θα είναι το ένα; Ποιοι θα είναι οι τυχεροί να το μάθουν στην ανατολική αττική που είναι Περιφέρεια την οποία ζω και πολιτεύομαι και λειτουργώ όλα τα χρόνια. Π.χ. λέω. Δεν ξέρω τις Περιφέρειες σας, ο καθένας ας πει για την Περιφέρεια του.

Η προχειρότητα είναι μεγαλειώδης. Εγώ θα’ λεγα ότι πρώτα· Άκουσε μία προχειρότητα αγαπητέ μου κύριε Θεωνά. Για να δω και ένα πω, αν πω ότι πάω να στήσω ένα τέτοιο σύστημα, για να δω και να πω πού θα φτιάξω τα Το.Μ.Υ., Το. Π.Φ.Υ. και όλες αυτές τις αστείες κατασκευές, εγώ θα έλεγα πρώτα ότι πρέπει να φτιάξω τον χάρτη των υγειονομικών αναγκών, δηλαδή που έχουμε ανάγκες. Πρώτη φορά βλέπω, με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι πρώτη φορά, με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερό, αυτό πρώτα να βάζω την άμαξα και μετά το άλογο. Αυτά δεν γίνονται, αυτό δεν είναι σοβαρό πόνημα. Είναι ακριβές οι υπηρεσίες αυτές που φτιάχνετε; Σας το ‘πα, 300 με 400 εκατομμύρια. Τι λέει η Ν.Δ.; Καλές υπηρεσίες χωρίς πολλή φορολογία, γιατί αύριο για τα 400 εκατομμύρια πρέπει να «λυσσάξετε» τον κόσμο στη φορολόγηση, για να βρω τα 400 εκατομμύρια. Εκτός αν βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος να βρω τα 400 εκατομμύρια για να τα ρίξω στα Το.Μ.Υ.. Θα αυξήσω την φορολογία για να δώσω αυτού του χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες, πράγμα το οποίο είναι αδικαιολόγητο για τον μέσο Έλληνα, ή θα πρέπει να πω ότι με λιγότερα χρήματα, με λιγότερο φόρο, αξιοποιώντας τι; Τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, τις συμπράξεις. Τις συμπράξεις σαν εργαλείο, αφού σας τα λέει καλά ο Τόμσεν, ο Σόϊμπλε, συμφωνείτε μαζί τους πλέον, παρακολουθείτε ότι σας λένε. Εκεί δεν μπορείτε να βρείτε την καλή ισορροπία των συμπράξεων; Εδώ λοιπόν που νομίζετε, ότι έχετε το περιθώριο να κάνετε πολιτική και ιδεολογική δουλειά, να πείτε δηλαδή ότι εδώ φτιάχνω υπέρ του λαού και του δημοσίου δομές. Εδώ γιατί είστε πολύ Αριστεροί ή νομίζετε ότι είστε πολύ Αριστεροί; Γιατί δεν είστε Αριστεροί, ας πούμε, στη φορολόγηση του ελληνικού λαού; Γιατί βάζετε το αφορολόγητο στα 5.600 € και παίρνετε από τον φουκαρά που έχει 600 € μισθό, τον ένα μισθό του στη φορολογία; Οι χρόνια πάσχοντες, δεν υπάρχουν πουθενά στο νομοσχέδιο, ούτε δομές, ούτε καμία προσέγγιση.

Τελειώνω με μια τοποθέτηση, θα τα πούμε καλύτερα και στα άρθρα και στην Ολομέλεια.. Η Ν.Δ. βλέπει τον οικογενειακό γιατρό ως μια παρακολούθηση των χρόνιων πασχόντων, ως πρόληψη, ως αγωγή υγείας και κατ’ οίκον νοσηλεία. Βλέπει ένα σύστημα υγείας

εθνικής εμβέλειας, με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με ελεύθερη επιλογή γιατρού, ο οποίος είναι ο οικογενειακός γιατρός.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε τον κ. Οικονόμου, πάντα εκρηκτικός