Εξοντωτικές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ “Clawback –Rebate” (Ερώτηση στη Βουλή)

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθ. Πρωτ. 737
Ημερομ. Κατάθεσης 26.10.17

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Υπουργό Υγείας

Θέμα: Εξοντωτικές ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ ( Clawback –Rebate)

Κε Υπουργέ,

στις 16 Φεβρουαρίου 2017 όπου ενημερώθηκε η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σας τέθηκε το θέμα της εκκρεμότητας του clawback των παρόχων υγείας. Τονίστηκε στη συζήτηση εκείνη ότι η παρατεινόμενη εκκρεμότητα του συμψηφισμού του clawback όχι μόνο θίγει την οικονομική εικόνα του Οργανισμού, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους για τους παρόχους υγείας, γιατί κάποια στιγμή θα κληθούν αιφνιδίως να πληρώσουν υψηλά υπόλοιπα υποχρεωτικής επιστροφής και αυτό θα πλήξει την βιωσιμότητά τους.  Τότε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κατηγόρησαν τον Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας ότι τάχα απαιτούσε την άμεση και εις ολόκληρο αποπληρωμή του υπολειπόμενου clawback. Ουδέν ψευδέστερον! .  Αλλά δεν έφτανε μόνο αυτό ! Πιέσατε τους παρόχους υγείας να εκδώσουν ανακοινώσεις  και να αποδοκιμάσουν τον Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας δείχνοντας την καθεστωτική και σκοτεινή πλευρά του προσώπου σας.

Χαρίζουμε στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, για να νιώσουν το μέγεθος της αποτυχίας των και του ψέματος με το οποίο πολιτεύτηκαν πριν ένα χρόνο!

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τον συμψηφισμό των οφειλών για το clawback ειδικά για την  ανοιχτή περίθαλψη ( Εργαστηριακοί γιατροί, Διαγνωστικά Κέντρα κτλ) έγινε αιφνιδιαστικά και με πολύ στενά χρονικά περιθώρια. Τα σημειώματα που αναρτήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ περιείχαν συμψηφισμούς για το clawback και Rebate από την μία μεριά και τις οφειλές του Οργανισμού από την άλλη ( απλήρωτοι μήνες και το 10%).  Έδιναν όμως μια πολύ ασφυκτική προθεσμία 3 ημερών  για την αποδοχή η μη του συμψηφισμού . Ακόμη όμως και με την ολιγοήμερη παράταση  που έδωσε ο οργανισμός τα προβλήματα εξακολουθούν να είναι πολλά και σοβαρά.

Δεν είναι δυνατόν οικονομικά μεγέθη τεσσάρων ετών 2012-2015 να ελεγχθούν και να διασταυρωθεί η ακρίβειά τους σε τόσο λίγο χρόνο.

Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι πάροχοι σε τόσο λίγο χρόνο να αποφασίσουν την αποδοχή η όχι των σημειωμάτων.

Δεν είναι δυνατόν να μην έχει ξεκαθαρίσει ο ΕΟΠΥΥ ( με επίσημο τρόπο) ποια θα είναι η διαδικασία, πόσες  θα είναι οι δόσεις και πότε θα υπάρξει εκκίνηση για την αποπληρωμή των οφειλών.

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει απάντηση από τον Οργανισμό για το τι θα γίνει με εκείνους τους παρόχους που έχουν καταθέσει προσφυγές στη δικαιοσύνη και δεν είναι δυνατόν να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα.

Δεν είναι δυνατόν επίσης να απαιτούνται πληρωμές για το clawback όταν καθυστερεί και είναι άγνωστο ποτέ θα αποπληρωθεί το υπόλοιπο των οφειλών προς τους παρόχους πριν από το 2012.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καθυστερεί την αντιμετώπιση του προβλήματος για πάνω από ένα χρόνο. Ήταν Σεπτέμβριος του 2016 όταν έδινε διαβεβαίωση για λύση του προβλήματος μέχρι το τέλος του 2016. Σήμερα κάτω από το βάρος της ασυνέπειας και εν όψει του ελέγχου της Τρόικα  προσπαθεί απεγνωσμένα να παρουσιάσει μια εικόνα  ότι το clawback εισπράττεται και ότι όλα βαίνουν καλώς.

Δυστυχώς το τίμημα της αβελτηρίας του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ καλούνται να πληρώσουν οι πάροχοι.

 

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

  1. Προτίθεται η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αποσύρει την ασφυκτική και εκβιαστική προθεσμία για την αποδοχή των συμψηφισμών;
  2. Προτίθεται η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να διαβουλευθεί με τους παρόχους και να συμφωνηθεί μια διαδικασία τερματισμού της εκκρεμότητας με όρους που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του οργανισμού αλλά και την βιωσιμότητα των παρόχων, ιδιαιτέρως των μικρών εργαστηρίων;
  3. Οι πάροχοι Υγείας διαμαρτύρονται για την μη εξόφληση ακόμη των υπολοίπων οφειλόμενων της περιόδου πριν το 2012. Πότε θα ολοκληρωθεί η αποπληρωμή αυτών των ποσών;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ

ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΙΜΟΣ

ΜΠΟΥΚΩΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ