Ομιλία του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ στη Βουλή στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών και οδοντιάτρων του Ε.Σ.Υ.

 

Θα τις δείτε σε λεπτομέρειες. Αν θέλετε κάποια διευκρίνιση, μπορούμε να σας τη δώσουμε.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:

Κύριε Οικονόμου, έχετε τον λόγο για πέντε λεπτά με ανοχή.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντα από εσάς.

Λοιπόν, όταν άκουσα ότι θα έρθει αυτό το νομοσχέδιο με την μορφή του επείγοντος, πραγματικά, αναρωτήθηκα τι θα είχε ως περιεχόμενο. Επείγουσα πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την υγεία; Υπήρχαν πολλά θέματα που έχω υπόψη μου ότι θα έπρεπε να ήταν το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου.

Μάλιστα, οι πρόσφατες επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία του τομέα υγείας υπό τη δικιά μου ευθύνη και του Ιάσονα Φωτήλα νομίζω ότι θα έδιναν τέτοια αφορμή για πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες όχι σε εμάς, αλλά στον καθένα και πάνω από όλα στην πολιτική ηγεσία που έχει την ευθύνη των κακών καταστάσεων που συναντάμε κάθε εβδομάδα πηγαίνοντας στα δημόσια νοσοκομεία.

Πιστεύω, δηλαδή, ότι η απαίσια αυτή πρωτοβουλία του Διοικητού του Λαϊκού να πει ότι τα επόμενα χειρουργεία, αγαπητέ μου κύριε Παπαδόπουλε, θα γίνουν τον Μάρτιο του 2018 θα ήταν για εσάς μια πολύ καλή αφορμή να φέρετε κατεπείγον ένα νομοσχέδιο, το οποίο να εξετάζει και να ρυθμίζει αυτές τις τεράστιες αναμονές στα χειρουργεία του ΕΣΥ.

Και μην νομίζετε ότι είναι μόνο το Λαϊκό, αλλά τέλος πάντων το Λαϊκό μας καταγγέλθηκε και ήταν ένα ζήτημα, το οποίο φέραμε και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Νομίζω ότι τέτοια θέματα, όπως και τα ζητήματα των εντατικών υπάρχουν.

Άκουσα τον Υπουργό προηγουμένως που είπε ότι έχουν καλυφθεί όλα τα θέματα. Εμείς γιατί όταν συζητήσαμε με τον Σύλλογο των Εργατολόγων πήραν μια τελείως διαφορετική εικόνα για τις ΜΕΘ αυτήν τη στιγμή, για τις ΜΑΘ οι οποίες φυσικά δεν υπάρχουν, δεν λειτουργούν.

Άρα, λέω ότι μάλλον θα θέλει να αντιμετωπίσει τα εκατόν είκοσι έξι κενά, τα οποία αυτήν τη στιγμή έχουν οι εντατικές στη χώρα. Ούτε αυτό, ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Τελικά, μαθαίνουμε ως επείγον θέμα την Κοινοτική Οδηγία ως αποτέλεσμα μιας, όπως και εσείς ομολογήσατε στην Επιτροπή των Κοινωνικών Υποθέσεων, αβλεψίας, αμηχανίας, αδυναμίας, ανεπάρκειας. Δεν ξέρω τώρα τι μπορεί να είναι εκεί πέρα, λίγο από όλα υποπτεύομαι όπου από το 2015, φτάσαμε στο τέλος του 2017 να μην έχετε λύσει αυτό το ζήτημα, το οποίο ισχυρίζεστε ότι είναι από το 2005 παλιά ιστορία, την οποία την ακούσαμε με πολύ γλαφυρό τρόπο έως συγκινητικό θα έλεγα από διαφόρους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να μας περιγράφει ο καθένας την περιπέτειά του και την προϊστορία του στον χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τι πέρασε ο καθένας σε ένα Κέντρο Υγείας, τι μεγάλες δοκιμασίες υπέστη και πραγματικά τις υπέστη, εγώ δεν λέω ότι είπαν ψέματα οι άνθρωποι.

Ποτέ, όμως, εγώ ένας κεντρώος πολιτικός δεν φανταζόμουν ότι θα έρθει η Αριστερά και θα εφαρμόσει τώρα τις πολιτικές, για να λύσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα που διαιωνίζεται επί σειρά ετών, δεκαετιών και θα πρέπει να πάρουν την επιφοίτηση της τρόικας και της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας, η οποία θα έρθει να μας πει με ποιον τρόπο θα λύσουμε το ωράριο των γιατρών.

Δεν σας αδικεί τουλάχιστον αυτή η υπόθεση να την ισχυρίζεστε εδώ πέρα στο Κοινοβούλιο και να λέτε ότι όλο αυτό που οι παλιές, κακές κυβερνήσεις δημιουργήσαν και το υπέστησαν χιλιάδες γιατροί σε όλες αυτές τις δεκαετίες θα έρθει μια Ευρωπαϊκή Οδηγία που θα δώσει τη λύση την τελική και την οποία μάλιστα την φέρνετε με  καθυστέρηση;

Εγώ σας είπα και στην Επιτροπή το επείγον δεν νομίζω ότι ήταν η Οδηγία, η Οδηγία ήταν η πρόφαση. Έπρεπε τέλος πάντων την Οδηγία να την βάλετε σε λειτουργία, να την εξελίξετε και αυτό το ζήτημα έπρεπε να γίνει ούτως ή άλλως, έστω και με τις δικές σας ανεπάρκειες και αδυναμίες.

Το ζήτημα ήταν το δεύτερο σημείο του νομοσχεδίου, οι κρίσεις. Ακούστε να δείτε, ο Πολάκης ουσιαστικά το αποκάλυψε λέγοντας το εξής: «Έχω στα ΤΕΠ να κάνω κάποιους διορισμούς και πρέπει να έχω το εργαλείο και τον τρόπο με τον οποίο θα κάνω τους διορισμούς αυτούς, τις προσλήψεις των γιατρών». Το φέρατε εδώ. Βέβαια, είστε πολύ ωραίοι και κλασσικοί στο να παραποιείτε τα λόγια και να δημιουργείτε μια προπαγανδιστική προμετωπίδα στα ζητήματα. Δεν σας έβαλε κανείς από τη Νέα Δημοκρατία το θέμα της κληρώσεως. Και καταλάβατε τι σας βάλαμε. Δηλαδή, ο Εισηγητής μας, Κώστας Βλάσης, σας είπε «Δεν πρέπει να βάλεις στον ίδιο κουβά τον συντονιστή με τον διευθυντή. Επειδή έχουμε λίγους συντονιστές και δεκάδες, μην πω χιλιάδες, διευθυντές, ό,τι τραβήξεις θα είναι διευθυντής». Άρα, λοιπόν, ουσιαστικά αποκλείεις τους συντονιστές. Αυτό σας είπε. Σας είπε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Εσείς κάνατε ότι δεν το ακούσατε, όχι, όμως, ότι δεν το ακούσατε, γιατί έχετε μια κασέτα κι ένα παρατράγουδο να πείτε κι αυτό το παρατράγουδο λέει ότι εμείς βάλαμε θέμα κληρώσεως. Το θέμα της κληρώσεως πραγματικά το βάλαμε για τον σημαιοφόρο στο σχολείο. Όμως, μην μπερδεύεστε, δεν το βάλαμε και για εδώ. Εμείς εδώ βάλαμε ότι δεν μπορείς να εξομοιώνεις τον συντονιστή διευθυντή με τον διευθυντή και να βγάζεις το αποτέλεσμα διά της κληρώσεως. Δεν υπάρχει εισηγητής μέσα στο σχήμα αυτό.

Τέλος πάντων, με δυο λόγια εμείς σας κατηγορούμε και ισχυριζόμαστε ότι προσπαθείτε να ελέγξετε τις επόμενες, εν όψει εκλογών, προκηρύξεις των ιατρών, τις λίγες αυτές που πάτε να προκηρύξετε, είτε στα ΤΕΠ είτε στα νοσοκομεία και πάτε να τις ελέγξετε για να βάλετε και κανέναν δικό σας άνθρωπο. Αυτή είναι η δική μας κατηγορία. Αυτήν την κατηγορία θα την υποστείτε και θα την ακούσετε.

Όταν σας έλεγα πριν έναν χρόνο, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ότι «κάντε συμψηφισμούς και τελειώστε τους συμψηφισμούς του claw back για τον ΕΟΠΠΥ», έβγαινε ο Μπερσίμης  και μάζευε την επόμενη μέρα όλον τον κόσμο στον ΕΟΠΥΥ.

Κύριε Ξανθέ, πήρατε τώρα και την αρμοδιότητα ουσιαστικά αυτού του Οργανισμού με το Προεδρικό Διάταγμα. Όταν μπούμε όμως στην επερώτηση για τον ΕΟΠΥΥ που φέρνουμε εδώ θα γίνει εκτενής συζήτηση.

Όταν σας τα λέγαμε αυτά, μαζεύατε τους παρόχους την επόμενη μέρα και λέγατε: «Βγάλτε ανακοινώσεις για τον «κακό» Οικονόμου και την «κακή» Νέα Δημοκρατία που θέλει να σας μαζέψει το claw back. Εγώ δεν θέλω να σας μαζέψω το claw back», έλεγε. Λέγατε ψέματα μάλιστα ότι εγώ ήθελα να το μαζέψετε να το εισπράξετε άμεσα. Λες και δεν ξέρουμε όλοι τι γίνεται με τους συμψηφισμούς. Λέγατε και ψέματα.

Τώρα, ήρθε ο καιρός τα θέματα να ωριμάσουν. Μαζεύτηκε πολύ claw back, μαζεύτηκαν πολλές εκκρεμότητες. Τελείωσε η εποχή που κάνατε και πουλάγατε μια ωραία φιλο-επιχειρηματική μάλιστα διάθεση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Οικονόμου, παρακαλώ ολοκληρώνετε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Τώρα φορτώνετε προηγούμενων ετών και μελλοντικών ετών claw back. Έτσι δεν είναι, κύριε Βλάση; Είναι και για τα επόμενα έτη. Εσείς λοιπόν, έχετε προβλέψει το claw back και για τα επόμενα έτη. Και μέσα σε τρεις μέρες θα πρέπει να υπογράψουν όλοι οι πάροχοι. Έχει πέσει μεγάλο κλάμα στην αγορά. Τώρα κι αυτοί που έτρεξαν να υπογράψουν ανακοινώσεις που τους βάλατε μπροστά εναντίον μου κι εναντίον της Νέας Δημοκρατίας πιθανόν να το έχουν μετανιώσει. Όμως, δεν πειράζει. Επειδή ο Θεός αγαπά τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη και για όλα τα πράγματα, έρχονται οι ώρες και οι στιγμές που αποκαλύπτονται.

Θέλω να τελειώσω και να πω ότι τα ζητήματα τα οποία είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή για την υγεία, είναι πάρα πολλά. Για παράδειγμα, το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει με τα φάρμακα, θα ήταν ίσως ένα νομοσχέδιο επείγουσας σημασίας, διότι έρχονται και μας καταγγέλλουν σύλλογοι ασθενών.

Αφήστε τη Ρος. Tα είπε πολύ ωραία ο Γεωργιάδης και περιμένω να δω πώς θα απαντήσετε στην κατηγορία ότι τα 60 εκατομμύρια από το claw back του νοσοκομείου θα πήγαιναν -γιατί το βγάλατε το άρθρο 14- στο claw back του ΕΟΠΥΥ. Όμως, η πρόθεσή σας ήταν συγκεκριμένη και καταγεγραμμένη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Τελειώστε με αυτό, κύριε Οικονόμου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ, όμως, θέλω να ρωτήσω όταν φάρμακα για τα οποία έρχεται μια εταιρεία και λέει «εγώ πλέον δεν τα κυκλοφορώ», σε αυτόν τον κόσμο, ο οποίος περιμένει με αγωνία, γιατί έχει το μεγάλο του πρόβλημα υγείας και ξαφνικά δεν θα έχει τη φαρμακευτική κάλυψη, την οποία έχει ένας μέσος Ευρωπαίος πολίτης μέσα από τις δικές σας πολιτικές, για πείτε μου τι θα έρθετε να του πείτε σε λίγο καιρό; Διότι μπορεί να ήταν το πρώτο κρούσμα η ιστορία της Ρος, αλλά έχουμε την εικόνα και ακούμε και συζητάμε και βλέπουμε. Βλέπουμε τα θεσμικά όργανα των εταιρειών του φαρμάκου και μας λένε ότι αυτό θα είναι μια αλυσίδα εξελίξεων.

Πώς εσείς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα;

Και όταν, λοιπόν, είπαμε για υπερεπείγουσα διαδικασία νομοσχεδίου για την υγεία, λέω ότι προφανώς, αυτά τα θέματα θέλει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, να προλάβει το κακό. Και όχι μόνο αυτό δεν είδαμε, αλλά είδαμε μια διευθέτηση ζητημάτων, τα οποία εσείς με τη δική σας ευθύνη τρία χρόνια σχεδόν -γιατί φτάνετε τρία χρόνια πλάκα-πλάκα- τα έχετε αφήσει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Οικονόμου, μη με κάνετε να σας διακόψω σας παρακαλώ πάρα πολύ κοντεύετε δέκα λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Άρα, λοιπόν, αυτή η πολιτική, την οποία ασκείτε είναι μια πολιτική καταστροφική. Σας το έχουμε ξαναπεί. Εμείς αυτό το δίδυμο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας θεωρούμε ότι κινείται καταστροφικά για την υγεία, είναι επικίνδυνο δίδυμο, πρέπει να φύγει εδώ και τώρα, βέβαια μαζί με την Κυβέρνηση πακέτο. Πακέτο μαζί με την Κυβέρνηση, βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε, κύριε Οικονόμου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Μαζί με τον…

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μη γελάς. Θα το δεις και αυτό, όπως είδαμε και εσένα με τον Πολάκη Υπουργούς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Οικονόμου, σας παρακαλώ. Ολοκληρώσατε.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Είσαι θρασύτατος και άσχετος!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ρε, άσε μας τώρα εδώ. Εσύ είσαι ντροπή που από συνδικαλιστής της πλάκας, κάνεις τον Υπουργό και δεν ντρέπεσαι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ πολύ! Μην αρχίσετε τώρα τους καβγάδες!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΙΖΟΣ: Ήρωας!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ξέρω τι λες εκεί στο βάθος. Εγώ τα λέω μπροστά. Είναι η πραγματικότητα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΙΖΟΣ: Δεκαπέντε Υπουργούς Υγείας έχουμε ζήσει, φτάνει.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριοι συνάδελφοι, δεν ακούγεστε! Το ξέρετε; Μπορείτε να σταματήσετε το διάλογο; Το ξέρετε ότι δεν ακούγεστε και ακούγεστε μόνο μεταξύ σας. Ούτε η κάμερα σας καταγράφει, ούτε από τα μικρόφωνα ακούγεστε. Δεν χρειάζεται να κάνετε τώρα σόου. Έχουμε μια ομαλή διαδικασία, φτάνουμε προς το τέλος. Εάν είναι ποτέ δυνατόν να δημιουργείτε θέματα.

(Θόρυβος στην Αίθουσα)