Η Υγεία βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματός μας (Άρθρο στην Ελευθερία του Τύπου 26-11-2017)

Η ΝΔ προχωρά προς το συνέδριο της, έχοντας στο επίκεντρο των πολιτικών της  την κοινωνική συνοχή και τον άνθρωπο.

Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό Κόμμα που απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, χωρίς αποκλεισμούς και στεγανά.

Μοναδικός της στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, χωρίς διακρίσεις.  Στο κυβερνητικό της πρόγραμμα κυριαρχούν πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο, στοιχείο που προκαλεί πλέον ανοιχτά τον  εκνευρισμό εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, αφού η κυβέρνηση των Τσίπρα Καμμένου, θεωρούσε μέχρι πρότινος την κοινωνική ευαισθησία μονοπώλιο της .

Ειδικά στο χώρο της υγείας, η κατάσταση σήμερα είναι εξαιρετικά κακή.

Είναι ντροπή το 2017 οι ασθενείς να περιμένουν μήνες για ένα χειρουργείο ή μια ακτινοθεραπεία. Είναι ντροπή σκηνές με ράντζα στους διαδρόμους ή νοσοκομεία παρατημένα και κακοσυντηρημένα  να αποτελούν τον κανόνα στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η υγεία βρίσκεται στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, μέσα από συγκεκριμένους άξονες  που αποτελούν το πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματός μας, στον συγκεκριμένο τομέα:

1) Υλοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ως ελεύθερη επιλογή του πολίτη και ο οποίος θα βοηθάει αποφασιστικά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την παραπομπή για νοσηλεία. Τα Κέντρα Υγείας και τα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ θα αποτελέσουν τα κέντρα αναφοράς για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και σταδιακά θα αναλάβει την ευθύνη η Τοπική Αυτοδιοίκηση

2) Ανάπτυξη Δικτύου Διαχείρισης Χρονίων Νοσημάτων ως Κέντρα αριστείας ανά χρόνια νόσο. (Δομές Αποθεραπείας και αποκατάστασης, μακροχρόνιας φροντίδας, Ψυχικής Υγείας, μονάδες φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου, φροντίδα στο σπίτι ή στην κοινότητα). Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Χρόνιες Νόσους.

3) Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (πχ ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ),

4) ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ) μέσω της υιοθέτησης του βρετανικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο ένα ποσοστό των ημερήσιων ραντεβού κάθε γιατρού αφορά αυτές τις ομάδες πληθυσμού.

5) Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία τους για τη χορήγηση νέας συνταγής και να μην απασχολούνται οι γιατροί με κάτι που δεν χρειάζεται,

6) προτεραιότητα, όχι στις προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων, αλλά στις προσλήψεις νοσηλευτών που θα καλύψουν τις μεγάλες σημερινές ελλείψεις, καθώς η Ελλάδα είναι πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και

7) εθνική στρατηγική για την πρόληψη, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να ανέβει ουσιαστικά το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους.

Παράλληλα έμφαση θα δοθεί και στην αποτελεσματικότερη οργάνωση του ΕΣΥ, με κεντρικό στόχο την όσον το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε καταλήξει σε πολύ συγκεκριμένες επιλογές:

1) Περιφερειακό και αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης της υγείας με 13 Υγειονομικές Περιφέρειες κατά αντιστοιχία των διοικητικών με κλειστούς προϋπολογισμούς και ενοποίηση των διαδικασιών προμηθειών και φαρμάκων. Επιτελικός και εποπτικός ρόλος του Υπουργείου Υγείας

2) Εισαγωγή επαγγελματικού μάνατζμεντ στα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες με δεσμευτικούς στόχους, με διαφάνεια και λογοδοσία, για να εγκαταλειφθούν επιτέλους οι κομματικές προσλήψεις, οι αυτοσχεδιασμοί και η προχειρότητα,

3) θα υπάρχει η δυνατότητα αγοράς αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τον ασθενή από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τους ίδιους, στην περίπτωση που αυτές έχουν χαμηλότερο κόστος για τον φορολογούμενο,

4) θα αξιοποιήσουμε την σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και τα πληροφοριακά συστήματα για τη βελτίωση και την επίσπευση των διαδικασιών διάγνωσης και περίθαλψης των ασθενών (τηλεϊατρική) αλλά και στη θέσπιση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου.

Η υγεία για τη ΝΔ είναι στο επίκεντρο της κοινωνικής της πολιτικής και αυτό θα σηματοδοτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το 11ο Συνέδριό της.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

                                                                              Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.

                                                                                             Τομεάρχης Υγείας