Οι Σύλλογοι ασθενών στο επίκεντρο της πολιτικής Υγείας της ΝΔ (Ομιλία του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου στη συνεδρίαση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο με θέμα ακρόαση εκπροσώπων φορέων ασθενών.)

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί κυρίες και κύριοι, πραγματικά επιλέξαμε η πρώτη συνεδρίαση προς τους φορείς, να είναι οι σύλλογοι ασθενών. Και αυτό, νομίζω, ότι ήταν λογικό σηματοδοτώντας μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση της Επιτροπής, δηλαδή, να απευθυνθούμε σε αυτούς οι οποίοι θα κάνουν τη χρήση των φαρμάκων, αφού το αντικείμενο της Επιτροπής είναι τα φάρμακα και η χάραξη μιας στρατηγικής για το φάρμακο σε μακροχρόνια βάση, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί και το αίτημα των ασθενών για την χορήγηση των αναγκαίων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ασθενειών, αλλά και για να δούμε και τις άλλες παραμέτρους που έχει αυτό το ζήτημα.

Παρόλο που πήρα μόλις πριν από λίγο το υπόμνημά σας, θα έλεγα, ότι με μια γρήγορη ανάγνωσή του, διαπιστώνω, ότι η διαχρονική σας ενασχόληση με τα θέματα λόγω της εμπειρίας και των ζητημάτων που οι ίδιοι αντιμετωπίζεται ή οι συγγενείς σας, σας έχουνε καταστήσει πλήρως ενημερωμένους και με ολοκληρωμένη προσέγγιση των θεμάτων. Εδώ, δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Δηλαδή, ειλικρινά σας λέω ό,τι ακόμη και ένα πολιτικό πρόγραμμα για την υγεία που θέλει να φτιάξει ένα κόμμα, με αυτή τη σειρά θα προσεγγίσει τα ζητήματα. Λέω, ότι, μάλλον τα ίδια σκεφτόμαστε, αλλά σκεφτόμασταν τα ίδια με την έννοια ό,τι ο ένας παίρνει από τον άλλον και καλό είναι να παίρνει ο ένας από τον άλλο.

Ειλικρινά, επειδή η Ν.Δ. τα τελευταία δύο χρόνια ως τομέας υγείας έχουμε ανοίξει συζήτηση με τους συλλόγους ασθενών και έχουμε μιλήσει με πολλούς από εσάς, καθώς και με άλλους φορείς, θέματα τα οποία εσείς φέρνετε τα βάζουμε και εμείς στη δική μας ατζέντα και το πολιτικό μας πρόγραμμα.

Άρα, λοιπόν, είναι ένα πολύ χρήσιμο κείμενο, διότι βάζει τα ζήτηματα και πραγματικά δίνει και τη δική σας πρόταση κωδικοποιημένα, επομένως είναι ένα εύχρηστο κείμενο το οποίο μπορεί να βοηθήσει τις εργασίες της Επιτροπής.

Δεν λέω, βέβαια, ότι με όλα μπορούμε να συμφωνήσουμε, αλλά πραγματικά υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι, έτσι όπως τίθενται κωδικοποιημένα από τη μεριά των συλλόγων των ασθενών, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την Επιτροπή, για το κάθε Κόμμα και για τον κάθε Βουλευτή ξεχωριστά.

Έχοντας, λοιπόν, αυτό κοντά μας, τη δική σας παρουσία, η οποία είναι ανελλιπής και σταθερή και όχι μόνο με τα θεσμικά όργανα της πολιτείας ή της Βουλής, πραγματικά μπορούμε να βγάλουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτό που εμείς θέλουμε σαν Ν.Δ. και θα πιέσουμε και εδώ στην Επιτροπή και συνολικά και με την κατάθεση του πολιτικού μας προγράμματος τις επόμενες ημέρες που θα το ακούσετε και θα γίνετε και εσείς κοινωνοί, θέλουμε οι σύλλογοι ασθενών να συμμετέχουν επιτέλους στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τους ίδιους. Δε γίνεται σε μια σειρά Επιτροπών να μην έχουμε ως μοναδική χώρα εξαιρούμενη της Ευρώπης την παρουσία των εκπροσώπων των ασθενών. Εμείς δεν πιστεύουμε, ότι έχει να φοβηθεί κάτι η πολιτεία, το κράτος από την παρουσία των ανθρώπων που βιώνουν και γνωρίζουν – το υπόμνημα αυτό το φανερώνει –  καλύτερα τα ζητήματα.

Δεύτερον, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω το βήμα τώρα εδώ για να ασκήσουμε την αντιπολίτευση μας και να πούμε τα δικά μας, γιατί θέλω να αξιοποιήσουμε τη δική σας παρουσία για να πάρουμε μηνύματα τα οποία να τα εκμεταλλευτούμε και με τη ζωντανή μετάδοση που υπάρχει, γιατί υπάρχει και κόσμος που παρακολουθεί και έχει ένα ενδιαφέρον να δει τι μπορεί να γίνει πιο ουσιαστικό.

Η φαρμακευτική δαπάνη, η εξωνοσοκομειακή πάντα μιλάω, τα τελευταία χρόνια μετακυλίθηκε στις πλάτες σας. Παίρνω, δηλαδή, τα νούμερα και όταν βλέπω, ότι το 2014 ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε 2 δις 800 εκατομμύρια και σήμερα πληρώνει 1 δις 945 εκατομμύρια, οι λεγόμενοι κλειστοί προϋπολογισμοί για το φάρμακο, μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχει μια εξοικονόμηση.

Πολύ ωραία.

Υπάρχει εξοικονόμηση στο Δημόσιο Ταμείο που λέγεται ΕΟΠΥΥ και φυσικά αυτό έρχεται και μέσα στο κεντρικό ταμείο της χώρας, αλλά καταλαβαίνετε, όμως, ότι δεν είναι η ελάφρυνση αυτή η οποία έχει γίνει μέσα από ένα πολύ σωστό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και πρωτοκόλλων που έχει εξορθολογικοποιήσει και έχει κάνει πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο και άρα τη χρήση του φαρμάκου.

Αυτή η ελάφρυνση έχει γίνει από το κρατικό χρήμα, γιατί έχει φορτωθεί στις πλάτες σας.

Βλέπω, δηλαδή, τι λένε τα νούμερα. Εάν πλήρωναν 600 εκατ. οι ασθενείς συμμετοχή το 2014 τώρα πληρώνουν 860 εκατομμύρια, 260 εκατομμύρια περισσότερα το 2014-2017! Δηλαδή, σε τρία χρόνια, εάν εσείς φορτωθήκατε το 1/3 της τότε δαπάνης που πλήρωνε ο κόσμος για να μπορέσει να φαίνεται, ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει λιγότερα ποσά και βέβαια με τα clow back κ.λπ. το φορτώθηκε η βιομηχανία και από 200 εκατ. με τα clow back το rebet έχει φτάσει τα 800 εκατομμύρια, θα μου πείτε « δεν με ενδιαφέρει, ας τα πληρώνουν οι βιομήχανοι». Δεν είναι έτσι γιατί η φαρμακοβιομηχανία είναι χιλιάδες εργαζόμενοι, είναι η επιστημονική έρευνα που γίνεται και φέρνει το φάρμακο, είναι ο αναπτυξιακός τομέας της χώρας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε, ότι το φάρμακο έχει και αναπτυξιακό ρόλο, γιατί δεν είναι μόνο θεραπευτικός και κοινωνικός ο ρόλος του, γιατί χιλιάδες θέσεις εργασίας υπάρχουν και μάλιστα ανθρώπων συμπολιτών μας, νέων παιδιών, νέων επιστημόνων οι οποίοι βρίσκουν δουλειά σε θέσεις επιστημονικής αιχμής.

Άρα, λοιπόν, δεν είναι το ζήτημα να μετακυλύουμε τα βάρη, να φεύγουνε από τον ΕΟΠΥΥ και να πηγαίνουνε στις βιομηχανίες ή να πηγαίνουν στους ασθενείς. Εμείς θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο και για αυτό το λόγο θέλουμε τη δική σας συμμετοχή και στις επιτροπές που θα διαμορφωθούν τα πρωτόκολλα, έτσι ώστε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να μην λειτουργεί μόνη της, γιατί αν λειτουργεί μόνη της, όπως λειτουργεί τώρα, όσο λειτουργεί, είναι απλά καταγραφή των στατιστικών. H ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν έχει αξία αν δεν συνοδεύεται και δεν στηρίζεται πάνω στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, όπως καταλαβαίνετε.

Άρα, λοιπόν, θεραπευτικό πρωτόκολλο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα όρια και τα πλαίσια και αυτό το οποίο διαμορφώνεται, θα διαμορφώνεται ως όρια του πρωτοκόλλου και τα πλαίσια και οι σύλλογοι των ασθενών μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση αυτή.

Όσον αφορά τον ΕΟΦ το βάζετε πολύ ωραία το ζήτημα. Ο ΕΟΦ είναι ο κρατικός φορέας που πρέπει να κάνει τους ελέγχους και πρέπει να διαμορφώνει το πλαίσιο της κίνησης των φαρμάκων. Δεν μπορώ να ακούω ότι έχει την πιστοποίηση και τον έλεγχο με 12 υπαλλήλους, όταν ακούω ότι μια αντίστοιχη φαρμακοβιομηχανία έχει 45 στο αντίστοιχο τμήμα, για το δικό της έργο και τη δικιά της δουλειά. Δηλαδή, ο κρατικός φορέας, ο πανελλαδικός φορέας δεν έχει το προσωπικό αυτό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στους ελέγχους και στην πιστοποίηση που χρειάζονται και περιμένουμε να παίξει το ρόλο του ο ΕΟΦ, τον αποτελεσματικό και το ρόλο διαφανούς και καθαρής λειτουργίας του φαρμάκου, πως κινείται και πως λειτουργεί μέσα στο χώρο της υγειας.

Είναι πολλά τα ζητήματα που μπορούμε να ανοίξουμε.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα σας παρακαλούσα κ. Οικονόμου να μείνουμε σε ερωτήματα προς τους εκπροσώπους των φορέων. Θα διευκόλυνε πολύ την Επιτροπή μας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω να βάλω τα ζητήματα και τα ερωτήματα που μπαίνουν εμμέσως πλην σαφώς. Εγώ δίνω δηλαδή αφορμή της τοποθέτησης που θα κάνουν οι εκπρόσωποι βάσει των θέσεων που έχει η Νέα Δημοκρατία και όπως το θέτουμε εμείς διαχρονικά.

Όπως καταλαβαίνετε το ζήτημα του πόσο είναι η κρατική δαπάνη, πόσα λεφτά δηλαδή ο ελληνικός λαός μέσω της ασφαλιστικής εισφοράς ή της φορολογίας του θα πληρώσει, δια του φόρου και της ασφαλιστικής εισφοράς, δια του ΕΟΠΥΥ ή δια της επιχορήγησης είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά όλους μας, γιατί και εσείς είστε πολίτες, είστε και άνθρωποι που φορολογείστε, είστε άνθρωποι που πληρώνετε την ασφαλιστική σας εισφορά. Είναι μια ενότητα στην οποία πρέπει να έχουμε την εικόνα, αν αυτό που πληρώνουμε φτάνει για να έχουμε το φάρμακο και μπορεί να ανταπεξέλθει ο ασθενής, αν το φάρμακο αυτό το πληρώνουμε σωστά και δεν το χρυσοπληρώνουμε και τελικά δεν υπάρχει και αποτέλεσμα. Να εξασφαλίζεται και πολύ σωστά λέτε η καινοτόμος θεραπεία για να μπορεί να αντιμετωπίζονται οι εξελίξεις της ασθένειας από την επιστήμη και να μπορεί να έχει πρόσβαση ο Έλληνας ασθενής.

Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει να ακούσω από εσάς είναι αν το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα, τα οποία ακούμε και εσείς μας τα καταθέτετε στις συναντήσεις που κάνουμε, αλλά πολλές φορές και στα φόρα, για την έλλειψη φαρμάκων. Θέματα για τα οποία πολλές φορές απασχολείται και η κοινή γνώμη μέσω δημοσιευμάτων. Την  έλλειψη των φαρμάκων, πως εσείς την βλέπετε και πως την σχολιάζετε και τι προτείνετε και για την Επιτροπή Αξιολόγησης;

Επίσης, αν έχουμε κάποια εξέλιξη σε σχέση με τις θεραπευτικές αγωγές, τα αντιδραστήρια αν υπάρχουν, το έχουμε φέρει στη Βουλή. Υποτίθεται ο Υπουργός έχει δώσει δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα σφιχτά ότι θα λυθούν τα ζητήματα, ειδικά για τους οροθετικούς, ένα ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη πολλές φορές και τη Βουλή και εμείς το έχουμε ξαναφέρει, αν έχετε κάποια καινούργια δεδομένα. Γιατί να πούμε θα δώσουμε την φαρμακευτική αγωγή,  αν δεν ξέρω ποιο είναι το πρόβλημα και πόσο είναι το πρόβλημα δεν έχει νόημα, όπως καταλαβαίνετε. Αυτά για αρχή.