” Κυβέρνηση σε Αποδρομή ” (Ομιλία του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ στη Βουλή)

 

(Ομιλία του Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου στο Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας  “Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις” 6-3-2019)

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Τον λόγο έχει ο κ. Οικονόμου από τη Νέα Δημοκρατία.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δεκαέξι μήνες νομοθετικής ανομβρίας και κυβερνητικής ραστώνης από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας μεσολάβησαν μέχρι να έρθουμε εδώ σήμερα. Ήταν, βέβαια, μήνες πλούσιοι σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και ακούραστο «σερφάρισμα» και υπερεργασία του Αναπληρωτή Υπουργού στα social media. Ήταν δεκαέξι μήνες με σχέδια νόμου που εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται μετά από μήνες και άλλα που μένουν στα συρτάρια των Υπουργών Υγείας, με καταγεγραμμένες, όμως, στη συνείδηση του ελληνικού λαού τις αποτυχίες της παρούσας Κυβέρνησης σε μείζονα θέματα δημόσιας υγείας και φροντίδας υγείας, όπως είναι οι οικογενειακοί γιατροί, που δεν υπάρχουν, οι αχρείαστες λιγοστές ΤΟΜΥ που υπολειτουργούν και οι κλίνες εντατικής θεραπείας που δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, ατέλειωτες σειρές ράντζων, υπάρχουν δεκάδες θύματα επιδημιών, αλλά ελέω ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει πλήρως η πρόληψη και η ενημέρωση των πολιτών, οι εμβολιασμοί σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στη λήξη της τετραετίας και στη δύση της παρούσας Κυβέρνησης, μας φέρνετε ένα τεράστιο, πρόχειρο και δυσλειτουργικό νομοσχέδιο, με ελάχιστα ψήγματα μεταρρυθμιστικής λογικής, αλλά με ογκόλιθους ιδεοληψίας και αντιμεταρρύθμισης.

Είναι γνωστό και καταγεγραμμένο διεθνώς ότι οι κυβερνήσεις σε αποδρομή παρουσιάζουν μία τάση συγκεντρωτισμού αρμοδιοτήτων στα χέρια της κεντρικής πολιτικής και κομματικής διοίκησης, με σκοπό τον έλεγχο του κράτους για μικροκομματικά οφέλη. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Ο συγκεντρωτισμός αυτός διατρέχει το παρόν νομοσχέδιο, δείχνει τον πανικό μιας Κυβέρνησης σε αποδρομή, είναι κάθετα αντίθετος στα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη δημόσια υγεία.

Ως Νέα Δημοκρατία είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι σε ένα σύστημα υγείας ενιαίο, αποκεντρωμένο, συλλειτουργικό, όπως περιγράψαμε διεξοδικά στην παρουσίαση του προγράμματος υγείας πολύ πρόσφατα, υπό την ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν θα αναφερθώ επί μακρόν στις επιμέρους λεπτομέρειες του νομοσχεδίου. Το έχει κάνει, εξάλλου, εξαιρετικά ο Ιάσων Φωτήλας εχθές και θα συνεχίσει να το κάνει. Θα κάνω ακροθιγώς κάποιες επισημάνσεις μόνο στον σύντομο χρόνο της παρέμβασής μου.

Πρώτον, να ξεκινήσω με το θέμα της περιβόητης τροπολογίας που φέρατε, τελευταία στιγμή ξανά, για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Σας καλώ σήμερα, εδώ, να αποσύρετε αυτή τροπολογία, κύριε Υπουργέ. Θα αποτελέσει μείζον ζήτημα για την Κυβέρνησή σας, για εσάς προσωπικά και για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Είναι λάθος να χρεωθείτε αυτή την τροπολογία.

Η εποχή που κουνάγατε το χέρι εισαγγελικώς ως ΣΥΡΙΖΑ, η εποχή της σκανδαλολογίας δεν μπορεί να ρίξει πέπλο κάλυψης και συγκάλυψης αυτών των ειδών και των μορφών πολιτικών παρεμβάσεων, οι οποίες, κατά την άποψη της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα.

Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι θα πρέπει ειδικά για την τροπολογία αυτή να είστε προσεκτικός. Αποσύρετέ την, για να γίνει μία διαβούλευση και μία συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνουν πλέον οι τιμολογήσεις των φαρμάκων.

Θα θυμηθείτε -θέλετε, δεν θέλετε- ό,τι λέγατε τόσα χρόνια, κύριε Μαντά. Και επ’ αυτών των θεμάτων δεν θα στήσουμε λαϊκά δικαστήρια, αλλά θα κρίνουμε τις προθέσεις και τα αποτελέσματα των νομοθετικών σας πρωτοβουλιών, ειδικά της χθεσινής εσπευσμένης τροπολογίας.

Καταλαβαίνετε πως όταν περιορίζουν στις δύο τις χώρες αναφοράς, αυτό σίγουρα σημαίνει αύξηση των τιμών για τα φάρμακα πατέντας. Και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σαφέστατο περιθώριο κέρδους.

 

 

 

Και, φυσικά, η δέσμευσή σας ότι υπάρχει και το 10%, καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί ένα μείζον ζήτημα, το οποίο εμείς θα το θέσουμε στην Αίθουσα σήμερα. Θα είναι το ζήτημα στο οποίο ο κ. Πολάκης και εσείς θα πρέπει να απολογηθείτε πλέον. Από εκεί και μετά, τα ζητήματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Μην μπείτε σε αυτή την παγίδα. Ξέρω και καταλαβαίνω ότι υπάρχουν δεσμεύσεις. Ξέρω και καταλαβαίνω ότι έχετε κάνει κουβέντες και συνεννοήσεις. Μην μπείτε σε αυτή την ιστορία! Θα είναι αδιέξοδη για εσάς.

Ένα δεύτερο ζήτημα στο ΚΕΕΛΠΝΟ: «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν», κατά τη δική μας θέση. Αυτή η αποκριάτικη μεταμφίεση του ΚΕΕΛΠΝΟ σε έναν ακόμα κρατικό οργανισμό, πραγματικά δεν βοηθάει σε τίποτα. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί, όπως γνωρίζετε, διεθνώς λειτουργούν ως ανεξάρτητοι και αυτόνομοι οργανισμοί. Τώρα το να φτιάξεις άλλον έναν κρατικό, σκληρό, δημοσίου δικαίου οργανισμό, ο οποίος υπόκειται, μάλιστα, και σε ασφυκτικό υπουργοκεντρικό, κομματικό έλεγχο της Διοίκησης και των εργαζομένων ουσιαστικά, νομίζουμε ότι δεν μπορεί να βοηθήσει καθόλου την υπόθεση της ουσίας και του ρόλου του ως οργανισμού που μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στη δημόσια υγεία.

Σας τα θέτω ακροθιγώς τα ζητήματα.

Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών: Μέρος δεύτερον κυβερνητικής υποκρισίας. Αν θέλετε να δείτε πώς μπαίνουν οι βάσεις για ένα πραγματικά ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο καταπολέμησης των χρονίων νοσημάτων, με κορωνίδα τη μάχη κατά του καρκίνου, σας καλώ πραγματικά να διαβάσετε πιο προσεκτικά το πρόγραμμα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας για τα χρόνια νοσήματα, γιατί η κριτική που είδα ότι κάνατε, ήταν πολύ επιφανειακή και πολύ πρόχειρη. Προφανώς, δεν είχατε τον χρόνο. Κάντε, όμως, τον κόπο να διαβάσετε λίγο από το πρόγραμμά μας, να το ακούσετε και θα δείτε ότι ειδικά για αυτά τα θέματα, η πρότασή μας έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Εμείς θέλουμε να συστρατευθούμε σε μία εθνική προσπάθεια και να αποφύγουμε μικροψυχίες και μικροκομματικές -φωτογραφικές, μάλιστα- πρακτικές. Έχετε απαξιώσει ουσιαστικά το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών και φέρνετε σήμερα ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου -αυτό είναι έκπληξη, βέβαια, από τους κρατιστές- με δεκάδες προσλήψεις, εμπροσθοβαρείς, όμως, και χωρίς προγραμματισμό, με ασφυκτικό κομματικό έλεγχο, αδιαφανή κριτήρια στην επιλογή του Προέδρου του ΔΣ, αλλά και των ειδικοτήτων του προσωπικού.

Από την άλλη, δεν προβλέπετε πουθενά βιώσιμο προϋπολογισμό και μετρήσιμους πόρους, αφήνοντάς το και αυτό να καρκινοβατεί ανάμεσα σε φθορά και αφθαρσία.

Οι πάσχοντες από καρκίνο και οι οικείοι τους έχουν δικαίωμα στην ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας και δεσμευόμαστε ότι θα την αποκτήσουν πολύ σύντομα.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Όσον αφορά στο ζήτημα των ιδιωτικών κλινικών, θα πω το εξής: Είναι πραγματικά -και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- μία μνημονιακή ανάγκη και υποχρέωση, την οποία εκπληρώνετε, αφού έχουμε βγει -όπως έχουμε μάθει!- από το μνημόνιο. Εκτελείτε κανονικά το μάθημά σας και τη δουλειά σας, όπως σας την έχει βάλει η τρόικα.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): …(Δεν ακούστηκε)

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ήρεμα, κύριε Υπουργέ, το facebook δεν δουλεύει το πρωί, το βράδυ μόνο.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που εφαρμόζετε τα μνημόνια, αφού έχετε βγει από τα μνημόνια, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον η κωδικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών, αρκεί να μην ήταν πρόχειρη και χωρίς επεξεργασία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Οικονόμου, ολοκληρώστε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Έχουμε πολλές τέτοιες παρατηρήσεις. Τις έχει κάνει ο κ. Φωτήλας.

Τελειώνω με το θέμα των ΤΟΜΥ. Επειδή και στην Επιτροπή ο κύριος Υπουργός προσπαθεί -ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, βέβαια- να βρει διαφορές και ερμηνείες, θέλουμε να του πούμε ότι οι ΤΟΜΥ και οι ρυθμίσεις που φέρνει εδώ πέρα στα διάφορα άρθρα -άδειες, εκπαιδευτικές άδειες, καθορισμός επιδομάτων ανθυγιεινής, κράτηση θέσεων ΤΟΜΥ σε περίπτωση απουσίας κ.λπ.- όλα αυτά δεν έχουν καμμία αξία. Οι ΤΟΜΥ έχουν αποτύχει. Οι ΤΟΜΥ είναι ένας κρατικός θεσμός, τον οποίο προσπαθείτε να τον φορτώσετε στο πλαίσιο ενός εθνικού συστήματος το οποίο πραγματικά έχει ανάγκη από άλλα πράγματα. Έχουμε τα Κέντρα Υγείας. Εμείς θα ενσωματώσουμε τις ΤΟΜΥ στα Κέντρα Υγείας. Η βασική μονάδα πρωτοβάθμιας Υγείας για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι τα Κέντρα Υγείας. Δεν έχει κανένα νόημα να βάλουμε πολλών μορφών και επιπέδων κρατικές μονάδες, οι οποίες θα δυσχεραίνουν και θα επιβαρύνουν οικονομικά την πρωτοβάθμια Υγεία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, λοιπόν, μπείτε και εσείς σε μία γενναία παραδοχή. Ούτως ή άλλως, εκατό έχετε φτιάξει όλες και όλες από τις διακόσιες πενήντα με τις οποίες θα ξεκινούσατε για το 30% κάλυψης του πληθυσμού. Αυτή η υπόθεση είναι ένα φιάσκο. Πάρτε το απόφαση! Παραδεχτείτε το! Ζητήστε μία συγγνώμη από τον κόσμο, γιατί χαλάσατε λεφτά τζάμπα και βερεσέ, να πάμε στα Κέντρα Υγείας να τα στηρίξουμε και να κάνουμε μαζί μία προσπάθεια τα δημόσια Κέντρα Υγείας να μπορέσουν να υποστηριχθούν.

Ευχαριστώ πολύ