Καλύτερη Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες.( Άρθρο μου στην εφημερίδα ¨Η Βραδυνή¨ 30/3/2019)

Γράφει ο Βασίλης Οικονόμου, Τομεάρχης Υγείας Ν.Δ.  Βουλευτής Επικρατείας Ένα από τα βασικά προβλήματα που μας κληρονομεί η ελλειμματική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Υγείας είναι η τεράστια δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην πρόσβασή τους σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας οι οποίες να προσφέρονται από την Πολιτεία χωρίς οικονομική επιβάρυνση και η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικείων τους.

Τεράστιες ελλείψεις σε οικογενειακούς ιατρούς

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες πλείστων όσων ανεπαρκειών του Εθνικού Συστήματος Υγείας: Τεράστιες ελλείψεις σε οικογενειακούς ιατρούς, Κέντρα Υγείας που υπολειτουργούν, αβάστακτες αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των ετοιμόρροπων Νοσοκομείων, κλειστές πολύτιμες κλίνες ΜΕΘ που κοστίζουν δεκάδες ζωές ετησίως, κλειστές αίθουσες χειρουργείων για ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν περιμένοντας σε λίστες για μήνες ολόκληρους. Ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες που καθυστερούν με μοιραία αποτελέσματα, καρκινοπαθείς που ταλαιπωρούνται κάνοντας ουρές έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να παραλάβουν τα πολύτιμα φάρμακά τους. Μοιραία, οι πολίτες στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα για να λάβουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας και αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταπεξέλθουν. Αυτές μάλιστα οι δαπάνες υγείας μπορεί να καταστούν καταστροφικές, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους οικονομικά και κοινωνικά συνανθρώπους μας (ανέργους, ανασφάλιστους, συνταξιούχους, ηλικιωμένους).

Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε πρέπει να αναταχθεί

Αυτή η τραγική κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί – είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας, είναι θέμα πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής: Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε πρέπει να αναταχθεί και να αντιμετωπιστεί δραστικά. Το πρόγραμμα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας το οποίο ανακοινώθηκε από τον πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη τον Φεβρουάριο, θα μας δώσει τον κυβερνητικό βηματισμό και θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς της προσπάθειάς μας. Παραθέτουμε γνώση, αποφασιστικότητα, ξεκάθαρες, άμεσα εφαρμόσιμες και κοστολογημένες πολιτικές, που εκτείνονται σε όλο το φάσμα των προβλημάτων και των αντίστοιχων δράσεων ανάταξής τους στον χώρο της Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε δραστικά και άμεσα την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας:                                 Η Πρόληψη και η Αγωγή Υγείας αποκτούν για πρώτη φορά τον ουσιαστικό και κεντρικό ρόλο που οφείλουν να έχουν σε μία σύγχρονη και προηγμένη υγειονομικά χώρα.

Προγραμματίζουμε να αναπτύξουμε τα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία

Η υιοθέτηση από τους πολίτες ενός υγιέστερου μοντέλου διαβίωσης, ο πλήρης και χωρίς οικονομική επιβάρυνση προσυμπτωματικός έλεγχος για συγκεκριμένες συχνότατες νόσους, η ενδυνάμωση του θεσμού του Οικογενειακού Ιατρού με ελεύθερη επιλογή του από τον πολίτη, η ουσιαστική και ολοκληρωμένη φροντίδα των πασχόντων από χρόνιες νόσους σε ειδικές δομές ανά χρόνια νόσο (π.χ. καρκίνος, άνοια, διαβήτης), αποτελούν ζωτικής σημασίας προτάγματα του προγράμματός μας. Προγραμματίζουμε να αναπτύξουμε τα δημόσια ελληνικά νοσοκομεία, μέσα από ένα νέο μοντέλο διευρυμένης λειτουργίας, στηριγμένο στην Περιφερειακή και Αποκεντρωμένη διοίκησή τους, αλλά και στην σύμπραξη με τις υπηρεσίες των ιδιωτών και των ασφαλιστικών εταιριών, ώστε να αυξηθούν τα έσοδά τους, συγχρόνως με τις απολαβές των εργαζομένων τους.                                                                                            Σκοπεύουμε να αλλάξουμε δραστικά την κατάσταση στην επείγουσα φροντίδα, καθιστώντας τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αυτόνομα σε διοίκηση και προσωπικό, ώστε να λειτουργούν αδιαλείπτως 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, εξαλείφοντας τις παράλογες αναμονές που παρατηρούνται στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων των αστικών κέντρων και αντιμετωπίζοντας στη ρίζα του το θλιβερό θέαμα των  ράντζων.

Με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών

Θα ενδυναμώσουμε δε, στοχευμένα, με προσωπικό τις ΜΕΘ ανοίγοντας όλες τις κλίνες που παραμένουν κλειστές. Με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και ιδιαίτερα των κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτων συνανθρώπων μας, σε αγαστή συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, σε συνεργασία με όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και την φαρμακοβιομηχανία, θα εξασφαλίσουμε την εύκολη και άμεση πρόσβαση όλων των ασθενών σε καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα, σε σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις και σε ειδικές θεραπείες, τονώνοντας την κλινική έρευνα και επιβραβεύοντας την καινοτομία.

Είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να πετύχουμε. Με όραμα, γνώση και σκληρή δουλειά, αλλά, πάνω από όλα, με συναίσθηση ευθύνης απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μας που προσβλέπουν σε εμάς, στη Νέα Δημοκρατία και στη Νέα Διακυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιατί αξίζουμε καλύτερα ΚΑΙ στην υγεία!