Έκλεισε πριν καν ανοίξει η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ (EΈκλεισε πριν καν ανοίξει η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ (Ερώτηση στη Βουλή)

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθ. Πρωτ. 6818
Ημερομ. Κατάθεσης 03.04.19

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

03.04.2019

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Έκλεισε πριν καν ανοίξει η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ

 

Από τον Απρίλιο του 2017 – οπότε και αποχώρησε ο μοναδικός καθηγητής καρδιοχειρουργικής ο κ. Δημήτριος Δουγένης – ανεστάλη η λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτική η μεταφορά των ασθενών είτε προς το Νοσοκομείο των Ιωαννίνων είτε προς την Αθήνα, δεδομένου ότι το ιατρικό προσωπικό που είχε μείνει δεν διέθετε την κατάλληλη εμπειρία να αντιμετωπίσει τα σχετικά περιστατικά. Το πρόβλημα είχε επισημανθεί με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 6405/15.06.2017 ερώτησή μας, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από το Υπουργείο Υγείας.

Παρόλα αυτά οι πολίτες της Αχαΐας άρχισαν να ελπίζουν ξανά για την επαναλειτουργία της κλινικής ύστερα από την πρόσληψη του Επιμελητή Α’ και Αναπληρωτή Καθηγητή του Α’ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του «Ερρίκος Ντυνάν», κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο. Δυστυχώς, όμως οι ελπίδες ήταν φρούδες, αφού ο καθηγητής μην έχοντας αντικείμενο εργασίας – καθώς η κλινική είναι κλειστή – μετακινήθηκε προσωρινά στο Ιπποκράτειο προκειμένου να μη μένει άπραγος. Έτσι, διαπιστώνουμε πώς καμιά εξέλιξη δε φαίνεται στον ορίζοντα και το θέμα της λειτουργίας της κλινικής δε λύνεται, δημιουργώντας ανασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής αφού δεν μπορεί να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση τόσο σοβαρών περιστατικών.

Κατόπιν τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιος έχει την ευθύνη που μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση και παραμένει κλειστή η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ;
  2. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ιάσονας Φωτήλας                                         Αχαΐας

 

Βασίλης Οικονόμου                                      Επικρατείας