Κοινή δήλωση Τομ. Υγείας Ν.Δ. κ. Β. Οικονόμου και αν. Τομ. κ. Ι. Φωτήλα για τις “ουρές της ντροπής” των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ

«Τίτλοι τέλους στις “ουρές της ντροπής” των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ»

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας κ. Βασίλης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας, βουλευτής Αχαΐας κ.Ιάσονας Φωτήλας,έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία και ειδικά ο Τομέας Υγείας του κόμματος έχει διακηρύξει κατ’ επανάληψη και σε όλους τους τόνους την αταλάντευτη προσήλωσή του στην ολοκληρωμένη φροντίδα και μέριμνα της Πολιτείας πρωτίστως στους πολίτες που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης: άτομα με αναπηρία, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένοι θα είναι την επομένη μέρα στο επίκεντρο της πολιτικής μας.

Στο πλαίσιο αυτό, στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία το οποίο πρόσφατα παρουσίασε στο σύνολό του ο Πρόεδρός της, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνεται εκτενής αναφορά σε δράσεις που άμεσα θα αναλάβουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ θα λαμβάνουν τη φροντίδα και την ενίσχυση που χρειάζονται για την αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Δεσμευτήκαμε ότι θα υλοποιήσουμε άμεσα την κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη “τιμωρία” τους να περιμένουν ώρες στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν ειδικά φάρμακα ή να πρέπει να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις, ιδίως στην περιφέρεια, για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη θεραπεία τους. Προτείναμε επίσης για την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας και των μετακινήσεων των ασθενών και των οικείων τους, τα φάρμακα να μπορούν να τα παραλαμβάνουν οι πολίτες και από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

Είναι προφανές ότι οι εναλλακτικές αυτές οδοί προμήθειας των ειδικών φαρμάκων από τους ασθενείς δημιουργούνται για τη διευκόλυνσή τους και προσφέρονται σε αυτούς ως πρόσθετη επιλογή.

Είναι επίσης προφανές ότι η ασφαλής αποθήκευση, διακίνηση και παροχή των ειδικών φαρμάκων θα είναι αντικείμενο της αποκλειστικής ευθύνης και εποπτείας του ΕΟΠΥΥ και των αρμόδιων υπηρεσιών του».»